Україна приймає активну участь в аерокосмічному салоні Dubai Airshow 2021

19.11.2021 0 By NS.Writer

В Об’єднаних Арабських Еміратах триває Міжнародна аерокосмічна виставка Dubai Airshow 2021. В заході беруть активну участь три компанії з України, а також офіційна делегація. Акцент робиться на представленні можливостей українських компаній в авіаційній сфері, напрацюванні коопераційних зв’язків та вивченні трендів в розвитку авіаційних технологій, серед основних завдань — представлення військово-транспортного літака Ан-178, пише defence-ua.com.

Українська делегація на Dubai Airshow 2021 біля шале ДП “Антонов” / Фото: ДП “Антонов”

Україну на Dubai Airshow 2021 представляють три компанії-учасника: Державне підприємство «Антонов», ПАТ «Мотор Січ», що є учасником ГС «Ліга оборонних підприємств України» та новостворена компанія з розробки технологій, що базуються на відновлюваній енергії, Hydrogen Dynamics Technology.

Державне підприємство «Антонов» займає окремий павільйон (Chalet 09) і представляє низку власних продуктів та послуг. Наразі відомо, що фахівці ДП «Антонов» провели низку презентацій сучасних транспортних літаків «Антонов».

При цьому особливий акцент було зроблено на представленні можливостей транспортного літака Ан-178 для виконання задач як цивільних, так і військових експлуатантів авіаційної техніки з країн Близького Сходу та Азії.

Слід зазначити, що Ан-178 може сідати та злітати з будь-яких аеродромів та має вантажопідйомність до 18 тонн. Максимальна крейсерська швидкість — 825 км/год, максимальна висота польоту — понад 12 км, максимальна дальність — близько 5 тис. км. Літак оснащений двома турбореактивними двигунами Д-436-148ФМ, створеними ДП «Івченко-Прогрес» та ПАТ «Мотор Січ».

Також фахівцями ДП «Антонов» було проведено низку переговорів з компаніями-постачальниками комплектуючих, авіаційного обладнання та систем з різних країн світу, зокрема з Італії, Канади, Німеччини, Південної Кореї та Туреччини.

Крім того, представниками компанії проводиться робота з фінансовими та промисловими групами з метою залучення нових партнерів до участі в реалізації поточних та перспективних програм «Антонов».

ПАТ “Мотор Січ” на Dubai Airshow 2021 представляє натурний зразок двигуна МС-500В-02С / Фото: ПАТ “Мотор Січ”

ПАТ «Мотор Січ», яке має в регіоні своє постійне представництво (Motor Sich Middle East, FZE), акцентує увагу на представленні натурного зразка двигуна МС-500В-02С.

Турбогвинтовий двигун МС-500В-02С, призначений для навчально-тренувальних літаків початкової підготовки. Його маслосистема забезпечує змащування підшипників в умовах перевернутого польоту та близько нульових перевантажень при виконанні фігур найвищого пілотажу. Двигун сертифікований АР МАК на відповідність вимогам АП-33.

Несподіванкою стала участь від України створеної у 2021 році компанії Hydrogen Dynamics Technology. Відомо, що ця компанія представляє на авіасалоні електричну силову установку для легкомоторних літальних апаратів. До ноу-хау української компанії відносяться — повністю безпечне зберігання водню на борту літального апарату та водневий паливний елемент потужністю до 100 кВт. Про це раніше у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» заявляв директор Hydrogen Dynamics Technology Петро Паляниця.

Він також зазначив, що «в Україні вестиметься лише складання» — до розгортання повного циклу на території нашої країни. «У майбутньому ми плануємо дооснастити наше виробництво та виробляти все в Україні. На даний момент ми співпрацюємо з українською компанією-виробником літальних апаратів ANG Patriot і плануємо використовувати їх виробничі потужності для збирання паливних елементів», — заявив Паляниця.

В планах компанії — створення спільно з ANG Patriot першого електричного літака на території України. За словами Петра Паляниці, із цією компанією вже укладено відповідну угоду.

Також на Dubai Airshow — 2021 активно працює офіційна делегація України, очолювана заступником Міністра закордонних справ України Дмитром Сеніком. На чолі військової делегації -командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-лейтенант Микола Олещук. До складу делегації входять представники Міністерства оборони України, Міністерства закордонних справ України, ПС ЗС України, ДК «Укроборонпром», компаній-спецекспртерів.

Під час заходу проводиться низка зустрічей та переговорів, спрямованих на просування оборонної продукції українського виробництва на ринках Близького Сходу та Африки.

«Ми розглядаємо Dubai Airshow як один з дієвих інструментів для налагодження нових партнерських зв’язків. Адже це одна з найбільш потужних авіаційних виставок в світі, яка переконливо демонструє важливу роль авіації та космонавтики у зміцненні обороноздатності будь-якої держави», — зазначив заступник Генерального директора ДК «Укрспецекспорт» Юрій Шрамко, коментуючи участь в заході.

За словами Юрія Шрамка, ключовими на зустрічах з представниками Генерального штабу, Міністерства оборони ОАЄ та командування ВПС країни є теми, що стосуються ходу виконання діючих контрактів та планів співпраці на перспективу.

Командувач ПС ЗС України взяв участь в 10-тій Дубайській конференціії командувачів Повітряних Сил / Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ

Також відомо, що командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-лейтенант Микола Олещук взяв участь в 10-тій Дубайській конференціії командувачів Повітряних Сил та провів ряд зустрічей зі своїми колегами з ряду іноземних країн.

Цікаво, що організатори Dubai Airshow — 2021 відзначили Україну серед країн, що збільшили свою присутність на заході. Про це, зокрема, під час прес-конференції до відкриття виставки в Дубаї заявив керуючий директор компанії Tarsus F&E — організатора міжнародної виставки Dubai Airshow 2021 Тім Хоуз (Tim Hawes).

Українську військову делегацію очолює командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-лейтенант Микола Олещук. Участь України у цих заходах – унікальна можливість для проведення міжнародних зустрічей, обговорення стратегій та операцій у безпековій сфері, спілкування та обміну думками щодо новітніх технологій та останніх розробок авіаційної техніки / Фото: прес-служба Dubai Airshow

«Ми також бачимо збільшення присутності з боку семи країн… це Україна, Росія, Німеччина, Італія, Білорусь, Ірландія та Великобританія», — зазначив він. Тім Хоуз також уточнив, що цього року ряд країн вперше представлять свої павільйони у рамках Dubai Airshow — це Бельгія, Бразилія, Ізраїль, Словаччина та Чехія.

Dubai Airshow проходить в ОАЕ з 1989 року в листопаді раз на два роки, за підтримки уряду та збройних сил цієї країни. Захід є наймасштабнішим у Близькосхідному регіоні і міжнародним авіакосмічним салоном у світі, що найбільш динамічно розвивається. Серед профілів виставки — цивільна та військова авіація, електронні системи контролю та управління рухом, космічні технології та супутниковий зв’язок, оборонні системи.

Dubai Airshow проходить під патронатом шейха Мохаммеда бін Рашида Аль Мактума, віце-президента, прем’єр-міністра ОАЕ, правителя Дубая та міністра оборони ОАЕ, а також за підтримки Управління цивільної авіації Дубая, аеропортів Дубая, Міністерства оборони ОАЕ та Dubai Aviation Engineering Projects. Організатор заходу — Tarsus F&E Middle East.

В цьому році в Dubai Airshow 2021 беруть участь військові та цивільні делегації з 96 країн світу, а також більше 1200 учасників, з яких понад 370 — новачки. Також на заході представлено 80 стартапів.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: