Україна планує розширити експорт електроенергії до Європи

09.06.2022 0 By NS.Writer

Оператори систем передачі континентальної Європи дали позитивну відповідь на запит НЕК «Укренерго» щодо відновлення експорту електроенергії, повідомляється на сайті компанії. Очікується поетапне збільшення обсягів експорту, пише forbes.ua.

Ілюстративне фото

– Енергосистема України наразі працює в режимі пробної аварійної синхронізації з ENTSO-E. Це означає, що експортно-імпортні операції з європейськими контрагентами не здійснюються. Проте і українська, і європейська сторони розглядають можливість поетапного збільшення обсягів експорту, що було б взаємовигідним, заявили в «Укренерго».

– Компанія розраховує, що експорт електроенергії до європейських країн дасть можливість забезпечити додаткову ліквідність на ринку електроенергії та отримати додатковий прибуток.

– Початок експорту електроенергії може стати для енергетики України економічно обґрунтованою альтернативою новим позикам та кредитам в умовах воєнного стану, вважають в «Укренерго».

Україна мала приєднатися до європейської системи до кінця 2022 року. Російське вторгнення в Україну почалося 24 лютого. Саме в цей день розпочалося тестування роботи енергосистеми в ізольованому режимі. Розв’язання РФ війни проти України показало, що після роботи в ізольованому режимі Україна не зможе приєднатися назад до системи агресора і відмовилася це робити.

Україна звернулася до європейських країн щодо прискорення ухвалення рішення про приєднання української енергосистеми до європейської. Єврокомісія та обʼєднання європейських електромереж погодилися розпочати процес екстреного приєднання України до єдиної енергомережі ЄС.

З 16 березня 2022 року українська енергосистема працює синхронно із європейською континентальною мережею ENTSO-E.

Для початку поетапного збільшення чистої пропускної спроможності експортного спрямування необхідно було виконати шість технічних заходів для схвалення регіональної групи континентальної Європи.

В компанії зазначили, що працюють і продовжуватимуть працювати над упровадженням технічних заходів, необхідних для переходу з пробного режиму на постійну синхронізацію та запуск повноцінного експорту електроенергії з України.

Наразі експорт через викуп потужності міждержавних перетинів здійснюється до Молдови та Польщі загалом до 816 МВт.

Читайте також на Newssky «США не зніматимуть санкції з РФ в обмін на зерно» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: