Україна, Iзраїль, Туреччина та Польща роблять ставку на лазерне підсвітлювання цілей

04.07.2021 0 By NS.Writer

Розвиток високоточних систем враження з напівактивними системами наведення за допомогою лазерних підсвітлювачів стає достатньо популярним. Тому підтвердження — низка нових проєктів, пише defence-ua.com.

Ізраїльська компанія Elbit Systems днями представила споживачам новий лазерний підсвітлювач Rattler H., який дозволяє військовим швидко наводити вогонь своїх систем враження по ворожим цілям.

Пристрій нагадує пістолет, він оснащений системами лазерного підсвітлювача (LRF) та цифрового компасу (Digital Compas). Мініатюрний розмір, вага та потужність дозволяють бійцям оперативно застосовувати Rattler H.

Прилад розрахований для взаємодії з повітряною підтримкою (CAS) — для підсвітлювання цілі при застовуванні з літаків чи гелікоптерів авіаційних засобів враження, або високоточних снарядів чи ракет класу «земля-земля», що орієнтуються на ціль за допомогою лазерного підсвітлювача. Промінь від Rattler H формує на цілі точку, в яку і має влучити ракета.

Elbit Systems представила ручний кодований лазерний далекомір-підсвітлювач Rattler H

Цікаво, що ця розробка нагадує рішення, яке вже два роки поспіль на збройових виставках демонструє турецька компанії Roketsan. Щоправда, турки зробили ставку на мініатюрні ракети, які може запускати сам солдат або його напарник. Ці ракети — з лазерною системою наведення на ціль, для підсвічування якої застосовується малогабартний підсвітлювач у вигляді пістолету.

Міні-ракета Yatagan та лазерний підсвітлювач до неї

40 мм високоточна міні-ракета Yatagan призначена для ураження невеликих повітряних та наземних цілей. Довжина ракети складає 40 см. Вона може вистрілюватися зі спеціальних гранатометів (в тому числі підствольних) і вражати цілі на відстані до 1 км.

Гвинтівка зі спеціальним гранатометом для застосування керованої ракети

Yatagan надає стрільцю можливість знищувати цілі на значно більшій відстані, ніж це дозволяють робити сучасні підствольні гранатомети.

Крім того, завдяки лазерному наведенню, відхилення від точки прицілювання складає не більше одного метра. За словами розробників, нова мініатюрна ракета здатна змінити формат міського бою.

У свою чергу, тандем Польща-Україна продовжують роботи на переносним протитанковим комплексом Pirat. Максимальна дальність стрільби в піхотному варіанті ПТРК «Пірат» складає 2500 м.

Легкий протитанковий комплекс ПТРК “Пірат”: ракета та ТПК

Ракета наводиться на ціль за допомогою лазерного підсвітлювача, промінь якого формує на цілі точку, в яку і має влучити ракета.

Ракета ПТРК «Пірат» наводиться на ціль за допомогою лазерного підсвітлювача

У рамках цього проекту для ракети «Пірат» було створено прилад наведення CLU-P, який може слугувати не лише для наведення ПТКР малої дальності «Пірат», але й 120-мм керованих мін та 155-мм керованих артилерійських снарядів.
CLU-P

Вигляд блоку CLU-P. Поле зору CLU-P також доступне і через зовнішній окуляр, встановлений на шоломі.

Прилад наведення CLU-P включає лазерний дальномір-підсвітлювач LPD-A з напівпровідниковим лазером з діодною накачкою. LPD-A працює на довжині хвилі 1064 нм із частотою повторення <25 Гц, потужністю імпульсу > 80 мДж, розбіжністю променя <0,35 мрад і тривалістю імпульсу 15 ± 5 нс.

Програмована послідовність імпульсів сумісна з STANAG 3733 і забезпечує співпрацю з боєприпасами з лазерним наведенням інших країн НАТО. Далекомір працює на хвилі 1064 нм і вимірює відстань в діапазоні 0,2 ÷ 20 км (± 5 м).

Новий лазерний далекомір-підсвітлювач LPD-A зараз важить менше 4,5 кг.

На нещодавній виставці «Зброя та безпека 2021» представники ДП НВК «Фотоприлад» повідомили, що скоро вони представлять вітчизняний малогабаритний підсвітлювач цілей.

Артбоєприпас “Квітник”/”Барвінок” (152/155 мм), а також боєприпас «Карасук» (122-мм)

Він буде придатний для наведення на ціль висоточних засобів враження на кшталт українського боєприпасу з лазерним напівактивним самонаведенням «Барвінок», а також для націлювання авіаційних плануючих бомб типу МАМ-L та MAM-C, які застосовуються з безпілотного комплексу Bayraktar TB2, який закуплений для ЗС України.

Боєприпас MAM-L

Боєприпас MAM-L був розроблений Roketsan для безпілотних літальних апаратів та може з високою точністю знищувати як нерухомі, так і рухомі цілі. Під час бойових дій у Сирії, Лівії та Нагірному Карабасі знищила понад 100 танків противника.

Сенсор лазерного випромінювання MAM-L

Габарити боєприпасу: діаметр 160 мм, довжина 1 метр, вага 22 кг. Бойова частина вагою у 10 кг може бути: тандемною кумулятивною, осколково-фугасною, термобаричною. Принцип наведения — по лазерному променю, що дозволяє знищувати цілі на відстані до 8 км, а також за допомоги супутникової навігації на дальності до 14 км.

Ударний БПЛА Bayraktar TB2 з боєприпасами MAM-C та MAM-L


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: