Україна і залежність від озброєння союзників

11.06.2022 0 By Chilli.Pepper

За словами американських військових джерел, Україна виснажила озброєння радянських і російських розробок і тепер повністю залежить від союзників у зброї для захисту від російського вторгнення, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на spacewar.

У складі Радянського Союзу українська армія та її оборонна промисловість були побудовані на основі техніки радянського та російського зразків, стрілецької зброї, танків, гаубиць та іншого озброєння, не взаємозамінного з озброєнням сусідів із заходу.

Понад три місяці після того, як 24 лютого Росія вторглася в Україну, конфлікт розпочався, це обладнання було використано або знищено в бою, повідомляють джерела в США.

Тепер київські сили використовують або вчаться використовувати зброю, якою володіють Сполучені Штати та європейські союзники по НАТО.

Постійний потік

На початку війни Захід обережно ставився до поставок Києву, хвилюючись, що це може призвести до конфлікту НАТО проти Росії.

Також існувало побоювання, що західні передові технології озброєння потраплять до рук Росії.

Натомість союзники України запропонували власні запаси техніки російських зразків, включаючи танки та гелікоптери, для підтримки українських військ.

Сполучені Штати також керували зусиллями з пошуку боєприпасів, запчастин та додаткових матеріалів, які б відповідали потребам України, в інших країнах колишнього Радянського Союзу.

Але зараз все це було використано або знищено.

«Вони пішли зі світу», — сказав американський чиновник про радянську та російську зразкову зброю.

Це означає, що українським військам доводиться переходити на часто незнайоме озброєння, виготовлене за західними специфікаціями.

Полишаючи колишні занепокоєння з приводу розширення конфлікту або отримання Росією чутливих технологій, Сполучені Штати та партнери з НАТО посилають Україні важке озброєння, таке як гаубиці та реактивна артилерія Himars – остання забезпечує більшу дальність та точність, ніж те, що є у росіян.

Під егідою Контактної групи з питань України, що складається з 40 членів, начальники оборони союзників координують свою допомогу, щоб українські сили отримували безперервний потік боєприпасів, запчастин та озброєння, сказав інший військовий чиновник США.

Але чиновники підкреслили, що якщо зброя надходить повільно, то головним чином тому, що союзники хочуть бути впевненими, що українські сили зможуть її поглинути стабільно і безпечно.

Ці темпи також обмежують ризик знищення запасів зброї під час обстрілів всередині України.

Тому Сполучені Штати посилають свою зброю поетапно.

Останній пакет на суму 700 мільйонів доларів, оголошений 1 червня, включає чотири артилерійські системи Himars, 1000 протитанкових ракет Javelin і чотири вертольоти Мі-17 радянського зразка.

Він також включає 15 000 снарядів гаубиць, 15 легких броньованих машин та інші боєприпаси.

“Ми намагаємося підтримувати постійний потік”, – сказав другий американський чиновник.

Потрібно зброю більшої дистанції

Київ неодноразово просив високоточні ракетні комплекси Himars більшої дальності, але Вашингтон погодився лише тоді, коли відчув, що Україна готова.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі заявив у середу, що в той час як чотири системи Himars готувалися для України, навчання було зосереджено на створенні по одному взводу для керування ними, і процес, який тривав кілька тижнів, може уповільнити їхню доставку.

«Хімарс» — це «дуже складна далекобійна система», — сказав Міллі журналістам. «Ми повинні сертифікувати цих хлопців, щоб переконатися, що вони знають, як правильно користуватися системою».

«Якщо вони використають його правильно, ефективно, вони матимуть дуже, дуже хороший вплив на полі бою», — сказав Міллі.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: