Україна домовились з Польшею про спрощення експорту зерна

17.05.2022 0 By NS.Writer

Україна та Польща досягли домовленості про спрощення експорту українських зернових культур, а також про визнання регіоналізації території Польщі щодо африканської чуми свиней, пише agroportal.ua.

Результати відповідних переговорів зафіксували підписанням 16 травня 2022 р. у Варшаві спільної заяви міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський з віцепрем’єр-міністром, міністром сільського господарства та розвитку сільських районів Польщі Генріком Ковальчиком. Про це говориться у повідомленні Мінагрополітики.

Сторони домовились про:

– перегляд польською стороною вимог до ветеринарного контролю транзитних вантажів із зерном з України, що забезпечить можливість здійснення транзиту зерна у всіх пунктах пропуску на державному кордоні Польщі та України;

– забезпечення можливості транзиту зернових на прикордонних інспекційних постах Верхрата-Рава Руська, Медика-Шегіні, Кросценко-Смільниця;

– збільшення кількості польських ветеринарних інспекторів на призначених прикордонних інспекційних постах до 19 осіб;

– роботу польських інспекторів у режимі 24/7 у найбільш завантажених пунктах.

Микола Сольський: «У спільній заяві ми з польською стороною закріпили результати нашої кількатижневої роботи. Заходи, передбачені заявою, дозволять значно спростити перетин кордону наших вантажів із зерновими та відповідно пришвидшить і збільшить обсяги експорту, що є пріоритетом у роботі Мінагрополітики у цей час».

На зустрічі окрема увага була приділена вирішенню питання транзиту через Республіку Польща українських товарів тваринного походження категорій, які неавторизовані відповідно вимог ЄС (свинина, яловичина, баранина, ряд товарів аквакультури тощо). Компетентні органи мають напрацювати механізм безпечного та ефективного контролю за транзитом таких вантажів, а також отримати погодження Єворопейської Комісії.

Читайте також на Newssky «Єврокомісія надасть висновок для Європейської ради за заявкою України до ЄС „дуже швидко“ — Боррель» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс» «Маріуполя більше немає. А люди є».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: