У Росії вимагають реабілітувати пакт Молотова – Ріббентропа

03.06.2020 0 By NS.Writer

До нижньої палати російського парламенту направлено лист на підтримку вимоги про скасування документа, яким у СРСР було офіційно засуджено підписання в серпні 1939 року радянсько-німецького договору про ненапад, також відомого як пакт Молотова – Ріббентропа. З проєктом закону про визнання нечинним на території РФ постанови З’їзду народних депутатів СРСР від 24 грудня 1989 року в кінці травня виступив російський депутат, лідер партії «Родіна» Алєксєй Журавльов.

Як повідомляє duhovnyfront.com.ua, на підтримку цієї ініціативи висловилися 38 вчених, громадських діячів і офіцерів, які поставили підписи під листом на адресу самого депутата і спікера Держдуми Вячєслава Володіна, передає PRESS.lv.

«Можна не сумніватися, що постанова не відповідає принципам історичної справедливості і ухвалена в умовах наростаючої політичної нестабільності кінця ХХ століття, що супроводжувалася тиском на керівництво нашої Батьківщини з боку зовнішніх сил», – говориться у зверненні.

Судячи з цієї та інших цитат, лист практично дослівно повторює пояснювальну записку, яку сам Алєксєй Журавльов доклав до свого законопроєкту. У ній, зокрема, йшлося про те, що Радянський Союз підписав договір з гітлерівською Німеччиною після того, як це зробили 12 інших держав, включаючи Польщу, Великобританію, Францію і країни Прибалтики, і «виключно з метою відстрочки початку агресії проти СРСР».

При цьому автори листа стверджують, що секретний протокол, прикладений до пакту, «не передбачав і не визначив розділ Польщі, приєднання Бессарабії, Буковини та Прибалтійських держав до СРСР». Підхід, в рамках якого затверджується зворотне, вважають підписанти листа, «не відображає фактичних обставин». Автори листа згодні також з Журавльовим, що члени комісії з підготовки постанови З’їзду в 1989 році «попутно переслідували й іншу мету – створення ілюзії легітимності виходу зі складу СРСР прибалтійських республік, нібито увійшли складу СРСР не по своїй волі».

За даними росЗМІ, лист підписали сім Героїв РФ, Героїв Радянського Союзу, Героїв Соціалістичної праці, понад 20 докторів і кандидатів історичних, юридичних та політичних наук, а також інші експерти.

Однак посилання підписантів на те, що «це зробили 12 інших держав, включаючи Польщу, Великобританію, Францію і країни Прибалтики», не мають під собою ніяких історичних підстав. Бо в ході укладання договорів цих країн з Німеччиною в них були відсутні секретні частини, що передбачають розділ третіх країн.

Те ж стосується твердження, що секретний протокол, прикладений до пакту, «не передбачав і не визначив розділ Польщі» – саме пакт Молотова-Ріббентропа визначив події 17 вересня 1939 року, коли Червона армія перетнула східний кордон Польщі, яка в цей момент продовжувала боротися з нацистською агресією.

Нагадаємо, у вересні минулого року спецпредставник російського президента заявив, що пакт Молотова-Ріббентропа, що розподілив зони впливу між СРСР та нацистами, досягненням радянської дипломатії.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: