У Парагваї ухвалили декларацію про засудження російської окупації Криму

10.12.2020 0 By NS.Writer

Національний конгрес Парагваю ухвалив Декларацію про засудження окупації Росією української автономної республіки Крим.

Про це Укрінформу повідомили в Посольстві України в Аргентинській Республіці.

«2 грудня ц.р. Палата депутатів Національного конгресу Республіки Парагвай на своїй ювілейній сотій позачерговій сесії одностайно ухвалила Декларацію № 577 «Про невизнання триваючої анексії Російською Федерацією суверенної території України, Автономної Республіки Крим, яка незаконно іменується „Республіка Крим“. Декларація була ініційована у зв’язку із триваючою тимчасовою окупацією Російською Федерацією частини території України, а саме Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, яка порушує національний суверенітет, політичну незалежність та територіальну цілісність України», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у тексті Декларації парагвайські депутати, посилаючись на низку резолюцій ООН (від 27 березня 2014 року щодо територіальної цілісності України, а також резолюцій 73/194 ГА ООН від 17 грудня 2018 року та аналогічної 74/17 ГА ООН від 9 грудня 2019 року щодо проблеми мілітаризації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь, Україна, а також частин Чорного і Азовського морів), висловили підтримку незалежності, суверенітету та повагу до територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів. Окремо зазначалося про невизнання псевдореферендуму, проведеного в АР Крим в лютому 2014 року.

Парагвайські депутати засудили агресію РФ щодо суверенної території України, Автономної Республіки Крим, а також висловили підтримку Україні у пошуку міжнародно-правових шляхів припинення тимчасової російської окупації Криму.

Як повідомлялося, у лютому-березні 2014 року у містах Криму відбувалися організовані антиукраїнські виступи, блокада і захоплення стратегічних об’єктів півострова і військових частин ЗСУ підрозділами російської армії, у деяких випадках — під прикриттям окремих цивільних осіб і новостворених спецслужбами РФ «загонів самооборони Криму», що поклало початок окупації Криму Росією.

Про «приєднання» Автономної Республіки Крим та Севастополя до РФ Москва оголосила 18 березня 2014 р. за результатами незаконного «референдуму про статус Криму», що відбувся 16 березня.

Окупація Криму, як і псевдореферендум, не визнаються Україною і більшістю іноземних держав, Генеральною Асамблеєю ООН, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, а також суперечать рішенню Венеційської комісії. Згідно з Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», територія Кримського півострова вважається тимчасово окупованою.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: