У Москві сподіваються, що хода у Києві послужить натхненням для «Амману-2»

05.08.2021 0 By NS.Writer

Дії та вислови очільників Російської православної церкви, топ-чиновників Російської Федерації та інформаційні вкидання російської пропаганди дали змогу розкрити всю повноту задуму, для реалізації якого у липні цього року були витрачені колосальні ресурси, пише df.news.

Хресна хода, що була організована та проведена Російською православною церквою в Україні (УПЦ МП), і для звершення якої Москва надала колосальну фінансову та інформаційну підтримку, повинна була зрушити масивні тектонічні плити православного світу.

Після катастрофічного провалу виконання поставлених задач на минулорічному зібранні в Амман (Йорданія), куди спромоглись приїхали тільки троє глав інших православних церков, Московський патріархат, як і Кремль, продовжують прагнути схилити шальки терезів православного світу на свою користь.

Ще у квітні цього року, попри торішній крах, представники Моспатріархату заговорили про необхідність продовження такого формат «міжцерковного спілкування». А у червні 2021 року Посол Російської Федерації в Ізраїлі Анатолій Вікторов зустрівся з патріархом Єрусалимським Феофілом та обговорив з ним можливість скликання «Амману-2» — другої спроби РПЦ похитнути позиції Вселенського патріархату.

Однак, для успішної реалізації «Амману-2» Моспатріархат повинен якимось чином збільшити кількість учасників цього, не зовсім канонічного зібрання. Нагадаємо, що минулого року, окрім самого патріарха Кіріла (Гундяєва), зустріч в Аммані відвідали Єрусалимський патріарх Феофіл (на правах приймаючої сторони), Сербський патріарх Іриней, митрополит Чеських земель і Словаччини Ростислав. Румунська і польська церкви надіслали до Амману своїх представників (але не глав).

Зрозуміло, що таким складом ухвалити скасування автокефалії Православної церкви України і здійснити повноцінне засудження дій Константинополя не можливо.

Підштовхнути помісні православні церкви до думки про раціональність участі в «Аммані-2», за задумом Кремля, мала б якась неординарна подія, яка б привернула увагу православної світової спільноти.

Отут і стала в нагоді хресна хода 27 липня 2021 року, яку провела у Києві РПЦвУ, за фінансової підтримки Москви та проросійського політика — диякона РПЦвУ — Вадима Новинського.

За результатами хресної ходи російська пропаганда тріумфує — у столиці України зібралось 350 тисяч православних українців (за іншими даними — 55 тисяч), які категорично протестують проти томосу ПЦУ, візиту патріарха Варфоломія І до України, та виступають за канонічну єдність Києва та Москви.

Нинішні наративи роспропаганди прості і зрозумілі кожному:

– «коли інші церкви піддались загальній істерії, ввели карантинні обмеження і позакривали храми, РПЦ зберегла силу віри і вивела тисячі безстрашних вірян на битву за канонічність»;

– «ніякий томос українському православному люду не потрібен»;

– «більшість православних України — це віряни Московського патріархату, в той час, як храми ПЦУ стоять порожні».

Як наслідок, інформаційні ресурси РПЦ та РПЦвУ вже повідомляють, що хресна хода 27 липня вже надихнула духовенство інших помісних церков, які, нібито, по-іншому стали сприймати дії Константинополя і почали тяжіти в бік РПЦ.

Зокрема, пропагандистський телеграм-канал «Правблог» прямо заявляє про необхідність термінового скликання «Амману-2», допоки у пам’яті свіжі спогади про «київське торжество істинного православ’я». На думку проросійських пропагандистів, багатотисячна хресна хода у Києві спонукає світових єрархів до більш сміливих суджень про діяльність Вселенської патріархії, та може розширити коло учасників зібрання в Йорданії.

Втім, у Кремлі забувають кілька важливих деталей. Всім зрозуміло, що хресна хода у Києві не є втіленням віри у чистому вигляді. Поруч з очільником РПЦвУ митрополитом Онуфрієм (Березовським) йшли проросійські політики. Не таємниця, що вся логістика, у тому числі — доставка вірян до столиці, була профінансована російськими коштами через тих же проросійських політиків. Гасла транспарантів, що несли віряни РПЦвУ, були сповнені політичних гасел.

На що була б схожа хресна хода РПЦвУ, якби була організована виключно почуттям віри, без московських грошей та підтримки проросійських політиків, уявити собі не важко. Тож хода у Києві сприймається здебільшого як акція політична, яку просто замаскували хрестами і хоругвами, і приурочили до великого релігійного свята.

Наостанок зазначимо, що насичений шлейф політичного православ’я, який відчувається після завершення хресної ходи 27 липня, перетворює, ще навіть не запланований, «Амман-2» на зібрання саме політичного, а не релігійного, характеру. А вплутати себе у таку відверту політичну авантюру переважна більшість духовенства помісних православних церков світу не дозволить.

Тож радість російських пропагандистів, які явно намагаються видати бажане за дійсне, виглядає передчасною, і «Амман-2» може виявитись навіть більш відчутним крахом для Московської патріархії, аніж потужний удар по амбіціях Москви, завданий катастрофічним «Амманом-1».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: