У Кременчуці розгортають виробництво боєприпасів

13.07.2021 0 By NS.Writer

НВЦ «СпецТехноМаш», створений фахівцями з «Луганського патронного заводу», своїми силами розбудовує виробництво патронів в Україні, пише defence-ua.com.

Виробництво патронів в Україні — питання, яке стало актуальним з 2014 року, проте попри всі анонсування його створення на різних державних рівнях, поки успіхи у цьому напрямі доволі мінімалістичні.

Проте, одразу після захоплення Луганську російсько-терористичними військами, було врятовано найцінніше — фахівці «Луганського патронного заводу» виїхали з міста та створили нову компанію у Кременчуці — НВЦ «СпецТехноМаш».

«СпецТехноМаш» за цей час відновив виробництво виробничих ліній, отримує експортні контракти та вже розгорнув ділянку з випуску 12,7-мм гільз. Як це вдалось, Defense Express дізнався у засновника НВЦ «СпецТехноМаш», екс-директора «Луганського патронного заводу», Юрія Кулагіна.

«Коли у 2014 році в Луганськ прийшла біда — ми всі, патріоти України, переїхали до Кременчука та створили нову науково-виробничий центр „СпецТехноМаш“. І першим нашим завданням було відновлення виробництва обладнання для випуску патронів. В нас є великий досвід у його створенні, ще з часів СРСР ми були флагманом галузі. Наразі ми майже на 100% відновили випуск обладнання для боєприпасів. На сьогодні ми маємо власне виробництво у повному циклі, для виготовлення кулі, гільзи, збиральне виробництво, термохімічне обладнання.

Засновник НВЦ „СпецТехноМаш“ Юрій Кулагін

Ми своїми силами вже опанували виробництво гільзи 12,7 мм, наступний крок — виробництво кулі. Нещодавно провели перемовини з шосткинським „Імпульсом“ для створення спільного виробництва патрона 12,7.

Загалом ми маємо досвід виробництва обладнання під всі лінійки набоїв, які знаходяться на озброєнні Збройних Сил України, включно із 30-мм снарядами. А також весь ланцюжок набоїв стандарту НАТО. Для розуміння, ми у Луганську вийшли на темпи у 300 млн патронів натівського стандарту та близько 200 млн патронів „радянського стандарту“ на рік і забезпечували ними всі силові структури України.

Етапи виробництва 12,7 мм гільзи

„СпецТехноМаш“ вже має експортні контракти, проте Україна в нас нічого не закуповує. Скажу більше, на виставці „Зброя та Безпека“ до нашого стенду завітав очільник „Укроборонпрому“ Юрій Гусєв, який як виявилось не знав про існування нашої компанії та її можливості, хоча ми вже четвертий рік поспіль беремо участь у цій та інших міжнародних виставках», — розповів Юрій Кулагін.

Також Defense Express спитав стосовно нових вимог, які Збройні Сили України висунули до нових стрілецьких боєприпасів, які мають мати кращу точність та бронепробиття.

Міноборони висунуло свої вимоги до боєприпасів

«СпецТехноМаш», в першу чергу, це науково-виробничий центр. Ми не тільки виробляємо, а і технологічне бюро з тридцяти п’яти досвідчених розробників. І реалізувати всі можливі вимоги Міноборони до нових боєприпасів ми цілком здатні. Ще до війни країни НАТО вкладали гроші у «Луганський патронний завод» для розробки нових боєприпасів, тому зараз я не бачу жодних проблем у створенні та серійному виробництві патронів під нові вимоги.

Щобільше, за нашими розрахунками, виготовлення патронів на нашому вітчизняному обладнанні буде на 30-40% дешевше ніж на верстатах інших виробників. Річ у тому, що всі складові цього обладнання — українське, окрім 10%, які займають електронні компоненти Siemens. Все інше — це кооперація понад 40 підприємств, які працюють разом з нами над виготовлення обладнання.

Гільза 12,7 мм від НВЦ «СпецТехноМаш»

«Я протягом останніх чотирьох років висував пропозиції, щодо створення патронного виробництва в Україні, у різних формах власності, державної, приватної, змішаної. В нас зараз є можливість створити патронне виробництво на власних виробничих лініях, які створені в Україні», — підкреслив засновник НВЦ «СпецТехноМаш» Юрій Кулагін.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: