У 2021 році українські стартапи залучили рекордні $832 млн інвестицій

25.04.2022 0 By NS.Writer

Загальний обсяг інвестицій в українські технологічні компанії у 2021 році сягнули $832 млн, що на 45% більше ніж роком раніше. Про це йдеться в дослідженні венчурного фонду AVentures Capital, пише forbes.ua.

– Стартапи залучили рекордну за весь час суму ранніх інвестицій (від посівного до раунду A) — $242 млн. Найактивніше на ранньому етапі інвестували українські фонди Flyer One Ventures, ICU Ventures, U.Ventures, Adventures Lab, Digital Future, QPDigital, TA Ventures, Brise Capital. Серед іноземних інвесторів найактивнішими були TMT, Almaz Capital (серія A) і Hype.

– «Більшість коштів отримали кілька глобальних компаній компанії з наявною присутністю в США, що використовують Україну для науково-дослідних можливостей», — ідеться в дослідженні.

– Три компанії — Firefly Aerospace, Grammarly і People.ai — залучили 58% від загального обсягу венчурних інвестицій в українські компанії.

– Протягом року відбулося 28 українських екзитів — на $136 млн (без урахування IPO).

– На ринку IT відбулося понад 10 M&A-угод.

У грудні 2021 року партнер Deloitte в Україні Дмитро Ануфрієв розповідав Forbes, що українські стартапи за 11 місяців 2021 року залучили $1,68 млрд інвестицій. З початком повномасштабної війни 99% стартапів потребують фінансової підтримки, свідчить березневе опитування Українського фонду стартапів (USF).

Google запустив фонд на $5 млн, яким керуватиме польський акселератор Huge Thing. У планах — профінансувати 50 українських стартапів до кінця 2022 року. Витратити гроші можна буде на відновлення постраждалого від війни бізнесу та нові продукти, актуальні під час бойових дій.

Серійний IT-підприємець Денис Довгополий за підтримки UCU Business School і Українського католицького університету запустив грантовий фонд для українських стартапів. Розмір фонду сягатиме $1,5-2 млн, проте він планує залучити ще $5-10 млн. На старті українським стартапам даватимуть по $50 000.

Перші гранти отримають шість стартапів, проте Довгополий зазначив, що планують дати кошти 20-30 стартапам. Один з головних критеріїв, щоб отримати грант — 70% команди має знаходитись в Україні. Також стартап повинен мати готовий продукт, що вже приносить гроші.

Читайте також на Newssky «Окупанти створили фейковий чат-бот СБУ» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс» «Ну що, жартівники? Подобається красуня? День 60».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: