Тюркський світ зустрінеться в Ашхабаді. Ексклюзив

03.08.2021 0 By NS.Writer

Тристоронній формат зустрічі президентів Туреччини, Азербайджану і Туркменістану, яка запланована на початок серпня цього року, покликаний посилити взаємодію тюркомовних країн, а також має на меті актуалізації каспійських енергетичних планів Баку і Анкари, які спрямовані на виведення туркменського газу в Європу.

Між Азербайджаном і Туркменістаном діє ряд домовленостей, в тому числі і в рамках спільної розвідки та освоєння вуглеводневого родовища «Достлук» на Каспії, однак плани Анкари і Баку набагато ширші, потенціал реалізації яких, втім, пов’язаний з деякими геополітичними труднощами.

Вважається, що Туркменістан схильний уникати ризикованих стратегій і демонструє певну готовність до синхронізації своїх енергетичних планів з Росією, без позиції якої поки що (хоча?) неможливе вирішення ключових питань видобутку та експорту вуглеводнів Каспію. Однак в той же час експерти констатують, що Туреччина планомірно ініціює різні проекти та ініціативи, спрямовані на виведення туркменського газу на європейські ринки. Баку також шукає шляхи активізації вуглеводневої дипломатії на Каспії і апелює до підтримки Туреччини. Пріоритетний напрямок співпраці в рамках цього напрямку — це Туркменістан і, почасти, Казахстан.

Все частіше вказують на далекосяжні плани Р.Т. Ердогана посилити інтеграцію тюркомовних республік Центральної Азії і говорять про спроби збільшення активності за допомогою інструментів м’якої сили (освіта, релігія, культурне співробітництво тощо). Ізольований та нейтральний Туркменістан традиційно ухиляється від участі в різних інтеграційних проектах і вважає за краще роль стороннього спостерігача, в тому числі і в рамках протурецьких проектів типу Ради співробітництва тюркомовних країн. Поки що Ашхабад навряд чи буде робити ставку на розвиток співпраці з Туреччиною, але відзначають, що зростаючий інтерес до країни Анкари в Ашхабаді, який стикнувся з системними економічними проблемами, мають намір використовувати в якості фактора підвищення власної геополітичної значущості.

Андрій Курбський, аналітик, для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: