ЦРУ має докази – Росія намагалася допомогти Трампу виграти вибори

12.12.2016 0 By Chilli.Pepper

ЦРУ вважає, що Росія навмисно втручалася у вибори в США, щоб допомогти перемогти Дональду Трампу, повідомляє businessinsider.

Дональд Трамп

Дональд Трамп. AP Photo / Гаррі Брум

Ствердження було виявлено в секретній презентації ЦРУ, яку було передано законодавцям, повідомили в п’ятницю ввечері The Washington Post і The New York Times.

Співробітники розвідки вважають, що вони визначили осіб, які мають зв’язки з російським урядом, який нібито передав WikiLeaks тисячі зламаних електронних листів та інших документів, написав The Post.

Під час виборів, WikiLeaks регулярно публікував взламані документи, які були руйнівними для організацій Демократичної партії і її кандидата на пост президента США Хілларі Клінтон. Дамп електронної пошти досяг апогею в останні тижні виборів.

Засновник і редактор WikiLeaks Джуліан Ассанж, заперечує, що його організація грала якусь роль у ймовірному втручанні Росії.

Перехідна команда Трампа опублікувала чудову заяву в п’ятницю, що ставить під сумнів результати про які повідомляють.

“Це ті ж самі люди, які сказали, що у Саддама Хусейна є зброя масового знищення”, йдеться в заяві. “Вибори давно завершилися однією з найбільших перемог в Колегії вибірників в історії. Тепер прийшов час рухатися далі і “зробити Америку величною знову”.

Дональд Трамп. Ребекка Кук / Reuters

Дональд Трамп. Ребекка Кук / Reuters

 

На особистих зустрічах минулого тижня, ЦРУ представив сенаторам докази, які вони зібрали і які демонструють “абсолютно ясно”, що Росія прагнула допомогти забезпечити перемогу Трампу.

Спочатку американське розвідувальне співтовариство схилялось до того, що Росія просто прагне підірвати цілісність виборів. Таке твердження було підтримано побоюванням, що Кремль може спробувати зламати машини для голосування в день виборів.

Але, як Адам Інтоус, Еллен Накашіма, і Грег Міллер писали в The Post, офіційні дані змусили експертів розвідки США вважати, що Росія була націлена на досягнення конкретного результату – обрання президентом Дональда Трампа.

“Це оцінка розвідувального співтовариства, що мета Росії тут була на користь одного з кандидатів, щоб допомогти Трампу бути обраним”, сказав неназваний високопоставлений американський чиновник, який був проінформований з цього питання і якого цитує The Post.

The New York Times цитує високопоставленого представника адміністрації Обами, який сказав: “Тепер у нас є високий рівень довіри, що вони зламали DNC і RNC, і явно не випустили жодних документів”, пов’язаних з республіканцями.

Хілларі Клінтон. Фото Джастін Салліван

 

На додаток до випуску зламаних електронних листів, потік дезінформації та теорій змови був широко поширений в Інтернеті у вигляді фейкових історій, які були поширювані як новини. Більша частина тих псевдоновин – які майже виключно націлені на Хілларі Клінтон – набрала величезну популярність в соціальних мережах, таких як Facebook за кілька місяців впритул до 8 листопада.

Новини про висновки ЦРУ надійшли оскільки президент Барак Обама замовив повний огляд цього питання в п’ятницю.

У жовтні, Департамент внутрішньої безпеки та штаб директора національної розвідки офіційно звинуватили Росію в хакерстві демократичної партії з посиланням на кілька кібератак проти організації.

Володимир Путін і Дональд Трамп

Володимир Путін і Дональд Трамп. Reuters / Александер Земляніченко, AP Photo / Іван Вуччі, Business Insider / Скай Гулд

Представники американських спецслужб раніше виявляли обережність звинувачуючи Росію в допомозі Трампу виграти вибори, оскільки вони зіткнулися з проблемами збору розвідувальної інформації про президента Володимира Путіна, повідомляє The Post.

Демократи критикували вкрай обережний підхід адміністрації Обами, вказуючи пальцем на Росію.

Згідно зі звітом, коли адміністрація Обами намагалися сформувати двопартійну коаліцію, яка б публічно звинуватила Росію в підриві виборів, їх план був зустрінутий опозицією з боку скептичних республіканців.

The Post зазначив, що каліфорнійський конгресмен Девін Нуньєс, який є головою Палати представників комітету з розвідки і є членом перехідної команди Трампа, сказав, що він буде “першим, хто вийде і вкаже на Росію, якщо наявні чіткі докази, але чіткіх доказів немає”.

Лідер більшості в Сенаті Мітч Макконнелл має намір звинуватити Обаму в упередженій політиці, якщо Обама публічно кине виклик Росії.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: