Цинічний гамбіт

01.05.2015 0 By Chilli.Pepper

екекОлексій Кафтан

Для початку цитата з новин: “Перед катастрофою малазійського “Боїнга” на Донбасі в липні 2014 р. уряд Німеччини був обізнаний про можливі обстріли пасажирських літаків над Донбасом”.

Про це повідомили німецькі телеканали WDR, NDR і газета Suddeutsche Zeitung з посиланням на секретні дані міністерства закордонних справ ФРН. ЗМІ зазначають, що, незважаючи на загрозу обстрілу, влада Німеччини не винесла застереження німецьким авіакомпаніям у зв’язку з ймовірною небезпекою польотів над територією конфлікту.”

Десь я вже таке бачив. Знаєте, що сталося 7 травня 1915 року? Німецька субмарина торпедувала красу й гордість компанії Куннард, та й усього британського торгового флоту, найбільший у світі пасажирський лайнер “Лузітанія”, що повертався з США до Британії. Судно везло двічі стратегічний вантаж – боєприпаси (що фактично ставило нейтралітет Америки під сумнів) та громадян США. “Правильні хлопці” по обидва боки Атлантики були в курсі, що біля британських островів полюють німецькі субмарини, посол Німеччини в США в газетах попереджав, що плавання на британських судах буде небезпечним. Результат – “Лузітанія” на дні разом із 1198 людей, сотня з яких мали американські паспорти. Німеччина зажила слави світового злодія й варвара, який порушує всі мислимі правила війни, полюючи на цивілів – зокрема, жінок та дітей. Хоча адмірал Тірпіц і намагався пояснити щось там про вибухівку, та хто ж йому, катові, повірить. США вступили у війну, Френкі Рузвельт, щойно проваливши вибочу кампанію в Сенат, непогано попіарився на засуджені ізоляціонізму.

7 (для японців – 8) грудня 1941 року авіаносна група флоту Мікадо завдала удару по Перл-Харбору, потопивши кілька іржавих корит, зокрема, лінкор Аризона, вбивши пару тисяч людей і завдавши удару по самолюбству цілої американської нації. Я не буду зосереджуватись на тому, що Америка сама цілеспрямовано підводила Японію до війни, обрізаючи їй доступ до ресурсів і нафти насамперед. Цікаво тут те, що про підготовку операції дізнались у Лондоні, але не стали повідомляти Вашингтон. Утім і там ті, кому треба, вже були в курсі. І знали, що треба робити. Френкі на той час уже перетворився на Франкліна. Делано.

І зараз неважливо, з яких саме причин німці промовчали. Це могло бути банальне розпи*дяйство – так-так, нема чого дивуватись, їхній педантизм значною мірою перетворився на міф. Але хто може за це поручитись? Важливо те, що архетип і шаблон – ті самі. Агресор ковтнув наживку. Лузітанія=Аризона=Боїнг.

На фото: Атака на Перл Харбор

Якщо коротко – в усіх трьох випадках можна говорити про передбачувані жертви, які оплатили зміну геополітичних розклАдів. Цинічно з точки зору етики. Ефективно з точки зору шахіста. Це гамбіт, а знищений борт – дешевша фігура в ньому…

Джерело: facebook.com


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: