Три сім’ї викупили занедбаний палац на Львівщині, аби відновити його

18.01.2022 0 By NS.Writer

У селі Підгірці на Львівщині три родини викупили занедбаний палац Яблоновських-Бруницьких із дендропарком площею 8 га, аби відновити його власними силами, пише shotam.info з посиланням на Твоє місто.

За інформацією, палац у Підгірцях не має статусу державної пам’ятки, проте є пам’яткою місцевого значення. Це й дозволило сім’ям приватизувати будівлю.

Реставрацією будівлі зайнялися три сім’ї — Герга, Берник, Онишкевич. Двоє з них є жителями цього села, третя родина зі Львова. Саме вони придбали палац, який перебував у вкрай занедбаному стані.

«Хоча палац до нашого придбання перебував у приватній власності, він був у жалюгідному стані — просто руїни. Не було ні вікон, ні дверей, дах обвалився, дерев’яні балки понищені, перекриття між поверхами майже не було, на даху росли триметрові дерева, які ми викорчовували. Усюди — грибок», — розповіла співвласниця будівлі Світлана Герга.

Зберегти автентичність допомагають антикварні магазини та місцеві мешканці, які приносять необхідні речі для облаштування та декору палацу. Світлин, які б демонстрували яким був первісний інтер’єр палацу, немає, тож власники надихаються іншими історичними спорудами.

Поряд із палацом розташовується дендропарк площею понад 8 гектарів, який є пам’яткою садово-паркового мистецтва XVIII століття. У парку ростуть рідкісні породи дерев та рослин — буки, клени, модрини, ялиці, платани. Також на території розміщуються грабова алея, літня ротонда і ставок.

З осені 2021 року палац приймає відвідувачів, потрапити можна за попереднім дзвінком за телефоном 097 143 84 08. Фіксованої ціни за вхід немає — можна зробити внесок у скриньку біля входу або відправитись на екскурсію, кошти з якої витратять на облаштування парку.

Власники пишаються, що повернули життя історичній пам’ятці.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: