Третій комітет Генасамблеї ООН схвалив проект резолюції щодо прав людини в Криму

21.11.2020 0 By NS.Writer

18 листопада Третій комітет Генасамблеї ООН схвалив проект чергової, вже п’ятої резолюції Асамблеї щодо прав людини в Криму.

Про це пише український науковець, громадський і політичний діяч, доктор юридичних наук, професор Борис Бабін.

Текст проекту у першому посиланні, та раджу користуватися саме англійською версією, через просто фантастичну кількість очепяток, як необачних так й «необачних» у російськомовній.

РФ якось вже занадто швидко деградує крізь, зокрема й у забезпеченні перекладу документів ООН на власну мову.

Хоча англійська, звісно, також не бездоганна.

Бо цього року у вже традиційному переліку вимог Генасамблеї ООН до Росії щодо Криму, який щорічно зростає (стаття 6 проекту), вже… не вистачило літер англійського алфавіту.

Їх виявилося замало, тому після вимоги «z» було додано ще вимогу «аа».

Схвалення проекту комітетом означає що він саме у такому вигляді буде проголосованим Генасамблеєю та інтрига стане лише у кількості «за» та «проти». Та чи поправить хоч трохи РФ граматику у російськомовному варіанті)

Тому варто порівняти текст проекту із попередніми чотирма резолюціями Генасамблеї.

З цьогорічних новел слід вказати на згадки у преамбулі декларації про те, що «підривна», зокрема інфраструктурна діяльність окупантів супроводжується «виснаженням природних та сільскогосподарських ресурсів» півострову та «негативно впливає на фізичне обличчя Криму».

Вітаннячко авторам «водному геноциду» від ООН.

Звертайтеся ще.

Уперше резолюція окремо визначає управлінські структури РФ в Криму саме як «нелігітимну» «окупаційну владу Російської Федерації». Тому саме так тепер ці люди будуть називатися в усіх документах ООН — віднині та до деокупації.

Уперше в проекті прямо вказане на те, що «обшуки та облави» в Криму стосуються в першу чергу кримських татар.

В проекті уперше прямо вказане на порушення в Криму прав українців та кримських татар на працю та на отримання освіти рідною мовою.

Уперше у проекті засуджуються спроби РФ обмежити доступ кримської молоді до української освіти.

Також проект ретельніше, ніж попередні, із сумними деталями зупиняється на практиці катувань кримчан спецслужбами РФ у Криму.

Також в резолюції буде, зважаючи на буремний 2020 рік, вказане про неадекватні заходи РФ в Криму щодо протидії пандемії COVID-19, які істотно утискають права кримчан.

Але насправді головна новела проекту є доволі непомітною.

Це його стаття 15, що містить заклик державам ООН «конструктивно брати участь у злагоджених зусиллях» зокрема «в міжнародних форматах щодо Криму» для покращення ситуації з правами людини на окупованому півострові.

Цей сухий бюрократичний текст насправді означає легалізацію на рівні ООН анонсованої «Кримської платформи» як такого «формату щодо Криму».

Адже приєднуватися до неї тепер держави світу зможуть абсолютно визначеним, процедурним шляхом, на виконання конкретного припису майбутньої резолюції.

Величезна подяка усім причетним до написання, лобіювання, перемоги РФ у процедурних тонкощах у комітеті Генасамблеї.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: