Таємничий об’єкт зробив вм’ятину в одному з кілець Сатурна

22.06.2016 0 By Chilli.Pepper

Останнім часом вчені за допомогою космічного апарату Кассіні НАСА помітили дивний “дзвін” в одному з кілець Сатурна, повідомляє finance.yahoo.com.

(Науковий Інститут NASA / JPL-Caltech / Space)

(Науковий Інститут NASA / JPL-Caltech / Space)

 

Сатурн іноді називають «перлиною Сонячної системи.”З мерехтливих рожевих, відтінків сірого і натяків на коричневий, його кільця нагадують фреску, художником якої є природа”, пише NASA.

Кільця складаються з трильйонів частинок пилу, каміння і криги, що рухаються по орбіті навколо планети з різною швидкістю, до тисячі миль на годину. Розмір цих часток може варіюватися від дрібних, як піщинка до більших ніж хмарочос.

Кільця, товщиною всього близько 30-300 футів, обернутих навколо планети приблизно на 175000 миль.

Вм’ятинау було знайдено в кільці F Сатурна – його найвіддалініше дискретне кільце. F-кільце якраз може бути найактивнішим кільцем в Сонячній системі. Вчені можуть спостерігати як його особливості змінюються протягом кількох годин. Руйнування, повідомляє НАСА, було, ймовірно, викликане невеликим об’єктом, що перебував в кільці.

Джон Вайс, вчений-дослідник кільців з штату Вашингтон, сказав Fusion:

Існують хороші докази того, що є багато такого розміру тіл в ядрі самого кільця, але ви не можете нормально бачити їх, тому що вони покриті хмарою пилу навколо себе. Але вони там і кожен з них досить часто переміщаються через кільцевий простір і підіриває купу цих частинок пилу. Цей об’кт рухався швидше, ніж [3 фути] в секунду.

Коли маленький об’єкт взаємодіяв з деякими з матеріалів в ядрі кільця, це утворило феномен, який вчені іноді називають “струменем”. Астрономи вважають, що ці струмені формуються завдяки гравітації малого, картопляної форми місяця Сатурна, Прометея.

Він діє як “космічний пастух, формуючи F-кільце, оскільки робить його орбіту навколо Сатурна”, пише National Geographic. “Але шлях Місяця не є ідеально круглої форми і його нерівномірна напруга може створювати згустки всередині кільця, які потім стріляють, як струмені”.

Саме зіткнення відбулося насправді досить недавно – протягом дня або близько того, відколи це зображення було прийнято 8 квітня, сказав Вайс. Протягом двох місяців з тих пір, як була зроблена фотографія, “рана зшила себе назад”, пише National Geographic.

Вайс сказав:

Ви досягаєте, очікуючи в планетарній науці речей, що сталися мільйони років назад і ви не думаєте коли-небудь спостерігати речі, що активно відбуваються. Але це свого роду “стильна” річ із кільцями Сатурна. Ви можете побачити докази того, що сталося вчора, чи позавчора.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: