У Британії створили суддю-бота, що передбачає рішення в області прав людини

24.10.2016 0 By Chilli.Pepper

Штучний інтелект точний на 79%, але ніяких планів замінювати суддів поки що немає, повідомляє arstechnica.com.

strasbourg-_european_court_of_human_rights-640x400

Страсбург, Європейський суд з прав людини

 

“Суддя”-робот, який може точно передбачити багато головних судових рішень з прав людини в Європі був створений групою комп’ютерних вчених і експертів з правових питань.

Система штучного інтелекту – розвинена дослідниками з Університетського коледжу Лондона, Університету Шеффілда і Університету штату Пенсільванія – розібрала 584 справи, які раніше були прослухані в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) і успішно передбачила 79 відсотків рішень.

Алгоритм машинного навчання був налаштований для пошуку шаблонів в англомовних наборах даних, що відносяться до трьох статей Європейської конвенції про права людини: статті 3, що стосуються катувань та нелюдського і такого, що принижує гідність, поводження; статті 6, яка захищає право на справедливий судовий розгляд; і статті 8 про право на приватне та сімейне життя. Розглянуті справи були порівну розподілені на ті, в яких дійсно знаходили порушення прав і ті, в яких їх не знаходили.

Незважаючи на успіх робота, професія юриста у безпеці на даний час. Вчений-програміст UCL Ніколаос Алетрас, який очолював дослідження, сказав:

Ми не бачимо заміну суддів або адвокатів штучним інтелектом, але ми думаємо, що вони знайдуть його корисним для швидкого виявлення закономірностей у тих випадках, які призводять до певних результатів. Він також може бути цінним інструментом для виділення випадків, які найбільш ймовірно, мають порушення Європейської конвенції про права людини.

Дослідники виявили, що рішення ЄСПЛ “тісно пов’язані з неюридичними фактами, а не безпосередньо юридичними аргументами, припускаючи, що судді, на жаргоні правової теорії, «реалісти», а не «формалісти». Це підтверджує висновки попередніх досліджень процесів прийняття рішень інших судів високого рівня, в тому числі Верховного суду США”.

Кращими очевидними провісниками рішення суду у випадках тексту були мова, яка використовується, а також теми і обставини. Штучний інтелект працював, порівнюючи факти обставин із більш абстрактними темами, які охоплюють випадки.

“Попередні дослідження передбачали результати, засновані на характері злочину, або політичній позиції кожного судді, так що це перший раз, коли судження були передбачені за допомогою аналізу тексту, підготовленого судом”, сказав співробітник UCL Васілеойс Лампос.

Ми очікуємо, що цей свого роду інструмент дозволить підвищити ефективність високого рівня вимогливості судів, але, щоб стати реальністю, ми повинні перевірити його проти більшої кількості статей і даних про випадок представлених до суду“.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: