Суд Англії не розглядатиме справу банку Жеваго

29.11.2021 0 By NS.Writer

Високий суд Англії відмовив у поданні апеляції ФГВ на рішення у справі «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго, Фонд планує далі судитиметься в Україні, про це повідомляє epravda.com.ua з посиланням на пресслужбу ФГВ.

У Фонді заявили, що матеріали, подані на розгляд до Високого Суду Англії та Уельсу можуть лягти в основу відповідних позовів до українських судів.

«Така стратегія подальших дій розглядається Фондом гарантування вкладів у зв’язку із відмовою надання дозволу на апеляційне оскарження рішення Високого Суду Англії та Уельсу, винесене наприкінці вересня цього року у справі за позовом про стягнення шкоди, нанесеної банку акціонером та пов’язаними з ним особами», — зазначили у ФГВ.

Там нагадують, що у вересні 2021 року Високий суд погодився з аргументами фонду гарантування про наявність «достатніх підстав видати наказ про всесвітній арешт активів акціонера банку». Однак суд вирішив, що не має юрисдикції на розгляд цієї справи. Саме це рішення й оскаржував Фонд.

Однак Високий суд відмовив Фонду у праві подавати апеляцію на це рішення, через що Фонд вирішив зосередитися на стягнення коштів за завдання збитків банку його ексвласником Костянтином Жеваго в українських судах.

Доповнено. У Жеваго заявили, що внаслідок рішення лондонського Суду, Фонд має компенсувати втрати на судовий процес обсягом 4,5 млн фунтів, або близько 150 млн гривень. Його юристи наполягають, що претензії до бізнесмена необґрунтовані.

Нагадуємо:

Суд Лондона не визнав свою юрисдикцію у позові Фонду гарантування вкладів фізосіб та банку «Фінанси та Кредит» проти акціонера Костянтина Жеваго у справі на 600 млн доларів.

Там переконані, що суд не має юрисдикції для розгляду цієї справи, адже є потреба застосовувати українське законодавство, «у якому він не є експертом».

У лютому 2021 року Фондом було ініційовано позов на суму 582,5 млн доларів про стягнення спричиненої банку шкоди з Костянтина Жеваго, трьох англійських компаній та одного громадянина Сполученого Королівства, задіяних в операціях з виведення коштів з банку.

Жеваго підозрюють у причетності до схеми щодо розтрати і легалізації 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит».

За даними ДБР, офшорна компанія у 2007-2014 рр. відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а банк «Фінанси і кредит» поручився за неї перед іноземними банками запорукою у понад 113 млн доларів. У 2015 році іноземні банки стягнули з рахунків «Фінанси і кредит» ці гроші. Заставу вони списали одразу після того, як банк «Фінанси і кредит» оголосили неплатоспроможним.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: