Стівен Хокінг каже, він знає, що відбулося перед великим вибухом

06.03.2018 0 By Chilli.Pepper

Під час Великого Вибуху вся речовина у Всесвіті була зконцентрована у неймовірно розпечену, необмежено щільну частку матерії, повідомляє  livescience.

“Всесвіт до Великого Вибуху” © pixabay


 

Але що сталося до того? Зрештою, у відомого фізика Стівена Хокінга є відповідь, якою він поділився в інтерв’ю зі своїм фактично-відомим колегою-ученим Нілом де Грассе Тайсоном. Хокінг обговорює ці ідеї та інші у фіналі серіалу-телешоу “StarTalk” Тайсона, який транслюється по вівтороках на каналі National Geographic.

Відповідь Хокінга на питання “Що було до того?” Спирається на теорію, відому як “безграничний план”.

“Гранична умова усього світу … полягає в тому, що у неї немає меж”, – сказав Хокінг Тайсону, згідно з Popular Science.

Щоб краще зрозуміти теорію, візьміть свій універсальний пульт (тобто Ваш пульт, керуючий всесвітом) і натисніть “Перемотування назад”. Як тепер відомо науковцям, всесвіт постійно розширюється. А якщо ви рухаєтеся назад у часі, тоді всесвіт стискається. Перемотайте досить далеко (близько 13,8 мільярдів років тому) і весь універсум стискається до розміру одного атома, сказав Хокінг.

Ця субатомна частина загальновідома як сингулярність (не плутатися з технологічною сингулярністю, під час якої штучний інтелект наздоганяє людей). Всередині цієї надзвичайно маленької, масивної щільної частки тепла та енергії закони фізики і часу, як ми їх знаємо, перестають функціонувати. Іншими словами, часу, як ми його розуміємо, буквально не існувало до моменту, коли всесвіт почав розширюватися. Вірніше, вектор часу стискується безмежно, тому що всесвіт стає все меншим і меншим, ніколи не досягаючи чіткої вихідної позиції.

Відповідно до TechTimes, Хокінг говорив під час шоу, що до Великого Вибуху час був викривленим – “Він завжди наближався до нічого, але не став нічим“, вказується у статті. По суті, “ніколи не було великого вибуху, який породив щось з нічого. Просто так видається з точки зору людства”.

У лекції про безграничний план Хокінг писав: “Події до Великого Вибуху просто не визначені, тому що неможливо виміряти, що відбувалося в них. Поки події перед Великим Вибухом не мають спостережних наслідків, можна також вирізати їх з теми та сказати, що час розпочався з Великого Вибуху”.

Це не перший випадок, коли Хокінг обговорював дану теорію. Раніше він читав лекції по даній темі і знявся у безкоштовному документальному фільмі про це, який доступний на YouTube.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: