Статистика по COVID-19 – чи потрібна військова таємниця? Ексклюзив

04.01.2021 0 By NS.Writer

Військові таємниці минулого, за збереження яких держава колись доплачувала певний відсоток від посадового окладу, з часом втрачають свій рівень таємності і згодом викликають у когось — посмішку іронії, у когось — усмішку ностальгії, а у когось — просто відстороненість нерозуміння.

У мене дотепер викликає в спогадах зацікавлене здивування спеціальна інформація, яка була цінною на день актуальності, але сьогодні є смішною.

За часів заледве не прямого протистояння армії радянської з арміями НАТО, на чому особливо наголошувалося у групах військ за кордоном, час од часу проходила у спецдовідках і несподівана «таємна» інформація.

Несподівана — як на людину непідготовлену. Наприклад: про те, що командир НАТОвського піхотного полку — третій день тихо напивається щовечора. А командир НАТОвського танкового полку — посварився вщент із дружиною, аж ледве не хапався за свій НАТОвський револьвер.

Здавалося б, і що до того — до тієї «смішно-таємної» інформації, до тих побутових фактів сварки і п’янки — «несокрушимой та легендарной» радянській армії?

А смішного нічого немає.

Адже спецінформація про вічно напів п’яного полковника-піхотинця і знервованого сімейними скандалами полковника-танкіста свідчить, що вони не в тому стані, аби повноцінно командувати полками у разі початку війни і бойових дій.

Тобто, будь-яка інформація про стан фізичного і психічного здоров’я потенційного противника — має цінність, а може, — має і визначальне значення для успіху в бою, для перемоги в цілому врешті-решт.

І тому, щонайменше, дивують активність, регулярність і украй деталізована конкретність у повідомленнях про захворювання на COVID-19 у війську, якими, не сумніваюсь, так щоденно пишається Командування Медичних сил Збройних сил України.

Для прикладу: «Станом на 10:00… в Збройних Силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, хворіє — 2697 осіб. Всього за час пандемії одужало — 10491 особа, летальних випадків — 36. На ізоляції (втому числі самоізоляція) перебуває 427 осіб. Кількість військовослужбовців, у яких закінчується ізоляція найближчих три доби, — 44 особи,.. госпіталізовано 13 осіб». І таке — регулярно. Там ще додають: на лікуванні вдома під наглядом медичної служби перебуває 110 осіб.

Дивлюся на ці, просякнуті певним навіть оптимізмом, інформації, і пригадую НАТОвських нестабільних, не повністю боєготових, тодішніх військових. І не бачу особливої відмінності від інформації про нездоров’я військових наших нинішніх. Думається, із такими статистичними звітами нашим військово-медичним начальникам варто бути обачливими, поміркованими, обережними.

Для чого повідомляти широкому загалу країни та й усій світовій спільноті такі конкретні цифри? Ворог теж все бачить і робить висновки про психо-фізичний стан наших військ. Це, здається, якась надмірна відвертість, відкритість і демократичність.

Йде війна проти безжального ворога, війна зі всіма її гібридними формами, проявами і нюансами. Не варто… Не варто поширювати інформацію про нашу певну слабкість. Навіть коли повідомлення завершуються оптимістично: «стан задовільний, спостерігається легкий перебіг захворювання».

Не повідомляє ж про стан захворюваності у своїх підрозділах СБУ…

Стан здоров’я українського воїна під час війни має бути закритою і навіть цілком секретною інформацією, чи не так?

Дуже доречною інформацією завершую нотатки у жанрі сумніву.
«Даних про стан захворюваності на коронавірусну хворобу (COVID-19) у Конституційному Суді України, Верховному Суді, Вищому антикорупційному суді та Вищому суді з питань інтелектуальної власності до ДСА України не надходило», — Державна судова адміністрація України.

Не надходило.

І не повинно надходити, адже така інформація — разом із інформацією про незаповненість суддівських посад на всіх рівнях — створює можливість давати гібридну оцінку не лише стійкості судової системи України, але і стабільності всієї держави…

ЩеневсеСергійко Щеневсе
для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: