США замовили ще два катери Mark VI для української армії

10.01.2022 0 By NS.Writer

Сполучені Штати замовили будівництво, ще двох патрульних катерів типу Mark VI (Mk VI) для Військово-Морських Сил (ВМС) України, інформує Мілітарний.

Швидкісні патрульні катери типу Mark VI ВМФ США Фото: ВМФ США

Міністерство оборони США, 30 грудня, оголосило про виконання опціону до раніше укладеного контракту та підписання додатку до угоди від вересня 2021 року, щодо будівництва для України шести патрульних катерів типу Mk VI.

Опціон з будівництва додаткових двох катерів за контрактом продовжить виконувати американська суднобудівна компанія SAFE Boats International.

Вартість додаткової угоди на будівництво двох корпусів становить 25 556 452 доларів, а завершення виготовлення очікується до березня 2026 року. Роботи виконуватимуться у Такомі, штат Вашингтон.

30 вересня, минулого 2021 року, Пентагон замовив шість патрульних катерів класу Mark VI для Військово-Морських Сил України. Угода вартістю 84,25 млн доларів передбачала опціон на ще два корпуси, а завершення виготовлення очікується на березень 2025 року.

Раніше, у січні 2021 року Міноборони США замовило для ВМС ЗС України два патрульних катери типу Mark VI.

Фінансування будівництва катерів Mark VI здійснюється за програмою сприяння посиленню обороноздатності України та вже було профінансовано за цією статтею за 2020 рік на суму у 5 463 500 доларів. Загалом же на це передбачена виділена фіксована сума у розмірі 19 969 119 доларів та завершення всіх робіт до грудня 2022 року.

Швидкісні патрульні катери типу Mark VI ВМФ США Фото: ВМФ США

Нагадаємо, 17 червня 2020 року Державний департамент США погодив запит Україні на продаж, за програмою Foreign Military Sale (FMS), 16 сучасних патрульних катерів Mark VI та пов’язаного з ними озброєння, загальною орієнтовною вартістю 600 мільйонів доларів.

При цьому, раніше передбачалося, що шість патрульних катерів Україна отримає безоплатно в рамках безпекової допомоги США. Ще десять катерів зможе придбати за кошти оборонного бюджету.
Патрульний катер Mark VI. Фото з відкритих джерел

Флот США позбудеться всіх катерів Mark VI. Патрульний катер Mark VI. Фото з відкритих джерел

Mark VI

Маючи близько 84 фута (25 метрів) у довжину, Mark VI є багатофункціональною платформою і може досягати максимальної швидкості більше 35 вузлів. За базовими характеристиками, катери мають максимальний екіпаж із 10 чоловік та можуть прийняти до 8 пасажирів. Кожен екіпаж складається із двох команд, кожна команда має в своєму складі Командира, офіцера патруля, боцмана, стрілка, механіка та штурмана. MK VI використовує два дизельні двигуни, та має швидкість 45 вузлів (52 милі/год; 83 км/год).


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: