США: Росія заздалегідь знала, що Сирія почне атаку із застосуванням хімічної зброї

11.04.2017 0 By Chilli.Pepper

У США прийшли до висновку, що Росія заздалегідь знала про хімічну атаку на минулому тижні.

Башар Асад і Путін

Президент Сирії Башар Асад зліва

 

В її результаті загинули десятки мирних жителів, і, як вважають, вона була проведена силами сирійського президента Башара Асада, повідомляє із посиланням на інформацію від високопоставленого американського чиновника, опубліковану у Associated Press у понеділок, businessinsider.

Москва і Дамаск заперечують, що сили Асада скинули хімікати, стверджуючи, що газ був задіяний випадково, коли сирійський авіаудар потрапив у «терористичний склад», який містив «токсичні речовини».

Експерти швидко поставили під сумнів пояснення Росії щодо найгіршої хімічної атаки в Сирії з 2013 року, коли Асад, союзник президента Росії Володимира Путіна, як вважають, використовував зарин, щоб убити близько 1400 осіб в передмісті Дамаска, столиці Сирії. Асад досі заперечує свою відповідальність за цей напад.

США визначили незабаром після того, як стався напад, що сирійські військові літаки скинули хімічну зброю, спричинившу травми і смерть, які Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, «тотожні впливу фосфорорганічних хімічних речовин, категорії хімічних речовин, які включають нервові збудники».

Пентагон вивчав питання щодо того чи була замішана в атаці Росія: російський безпілотник, як повідомляється, планував над лікарнею, розглядаючи жертв газу, а потім зник, як раз перед бомбардуванням. Американські офіційні особи вважають, що лікарня була обрана метою ​​у спробі приховати доказ хімічної атаки.

Ці ж посадові особи тепер прийшли до висновку, що безпілотник, який планував над лікарнею експлуатувався Росією, але вони до сих пір не визначили – управлявся військовий літак російським чи сирійським пілотом.

«Чиновник сказав, що присутність дрону не могла бути збігом, і що Росія повинна була знати, що пройде напад хімічною зброєю і що жертви шукатимуть допомоги», повідомляє AP.

США у відповідь застосувала заходи проти газової атаки в ніч на четвер, випустивши 59 крилатих ракет Томагавк по аеродрому, звідки військові літаки Асада, як вважають, злетіли, завантажені хімічною зброєю.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон сказав, що Росія, яка допомогла укласти угоду про знищення запасів хімічної зброї Асада у 2013 році «була співучасником» або «просто некомпетентною у своїй здатності довести угоду до кінця».

Поки неясно, як США будуть реагувати тепер, коли чиновники прийшли до висновку, що Росія знала про газову атаку заздалегідь. Міністр оборони Джим Маттіс сказав в понеділок, що режим Асада буде «необачним» у використанні хімічної зброї в майбутньому, віщуючи потенційно більший відгук, ніж удар США крилатими ракетами минулого тижня.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: