SoftBank викрили як “кита Nasdaq”, котрий викликав ралі в сфері технологій

04.09.2020 0 By Chilli.Pepper

Японський конгломерат SoftBank протягом останнього місяця скуповував опціони у величезних кількостях.

SoftBank – це «кит Nasdaq», який купив американські деривативи на мільярди доларів, що викликало бурхливе ралі акцій великих технологічних компаній перед різким відкатом у четвер, відповідно до джерел, знайомих з цим питанням, повідомляє ft.

За словами цих людей, японський конгломерат протягом останнього місяця скуповував опціони на акції технологічних компаній у величезних кількостях, що сприяло найбільшим обсягами торгів контрактами, пов’язаними з окремими компаніями, принаймні за 10 років. Один банкір назвав це “небезпечною” ставкою.

Агресивний вихід на ринок опціонів знаменує собою нову главу для інвестиційного центру, який в останні роки зробив величезні ставки на приватні технологічні стартапи через свій 100-мільярдний фонд Vision. Після того, як шум на ринку коронавирусу сильно вдарив по цих ставеах, компанія створила підрозділ з управління активами для державних інвестицій із використанням капіталу, внесеного її засновником Масаеші Сонома.

Тепер він також спричинив фурор у торгівлі деривативами, пов’язаними із деякими з цих нових інвестицій, що шокувало ветеранів ринку. «Це одні з найбільших угод, які я бачив за 20 років до цього», – сказав один з менеджерів американського хедж-фонду, що спеціалізується на деривативах. «Потік величезний».

Різке зростання покупок опціонів колл – деривативів, що дають користувачеві право купувати акції за заздалегідь узгодженою ціною – став темою розмов на Уолл-стріт останніми тижнями, оскільки сам розмір угод, здається, погіршив ситуацію “танення” багатьох великих технологічних операцій за літо. Акції Tesla виросли на 26% менше ніж за тиждень до 1 вересня, у той час як акції Amazon і Google Alphabet виросли приблизно на 9%.

Одна людина, знайома з торгівлею SoftBank, сказала, що він «поглинає» опціони у такому масштабі, який навіть змушує нервувати деяких людей в організації. «Людей ловлять зі спущеними штанами, масований шорт [продаж акції, що викликає “обвал ринку”, ред]. Це може тривати. Кит все ще голодний».

SoftBank відмовився коментувати.

За словами Чарлі МакЕлліготта, стратега Nomura, бум опціонів означає, що фондовий ринок США залишається вразливим для подальших сплесків волатильності. «Вулиця все ще перебуває у небезпечному просторі, і ця течія все ще там», – сказав він у п’ятницю в записці, додавши, що це залишає ринок відкритим для коливань вгору або вниз.

За даними Goldman Sachs, загальна номінальна вартість заявок на купівлю по окремих акціях США за останні два тижні становила в середньому 335 млрд доларів/день. Це більш ніж у три рази перевищує ковзаюче середнє значення з 2017 по 2019 рік. Бум роздрібної торгівлі відіграв велику роль у божевіллі, але інвестори кажуть, що розмір багатьох недавніх покупок опціонів занадто великий, щоб їх можна було використовувати у роздрібній торгівлі.

Незвично, що обсяги оптових торгів окремими акціями перевищили середні денні обсяги колл-опціонів на більш широкому фондовому ринку США і майже досягли рівня торгівлі індексними путами, які дають покупцеві право продавати за попередньою ціною, встановлювати ціну і виступають у якості популярної форми страхування від падіння акцій.

За словами пана МакЕлліготта, розмір і агресивність таємничого покупця колл у поєднанні з літнім затишшям у торгах стали основним чинником не тільки в плаваючій продуктивності багатьох великих технологічних компаній, але і в цілому на фондовому ринку США. На цьому тижні він попередив, що динаміка, пов’язана з опціонами, означає, що великі покупки змушують банки, що знаходяться по той бік торгів, хеджувати себе, купуючи акції, в «класичної петлі зворотного зв’язку ‘хвіст виляє собакою’».

Це також допомогло пояснити незвичайне видовище зростання американського фондового ринку разом з індексом Vix – часто званим «індикатором страху» Уолл-стріт – і означало, що акції були крихкими і уразливими перед раптовим спадом, що вибухнув у четвер. «Комплекс волатильності акцій діє «зламаним» і свідчить про те, що ‘щось має відбутись’, – попередив Макелліготт у записці незадовго до того, як Nasdaq впав на 5%.

Один банкір, знайомий з останніми торговими операціями опціонами, сказав, що відкат ринку в четвер був би болючим для SoftBank, але він очікував, що покупки відновляться. Більший і триваліший спад фондового ринку мав би більший збиток для цієї стратегії, і, ймовірно, міг би спричинити швидке падіння, додав він.

Купівля опціонів пов’язана з державними інвестиціями в розмірі 10 млрд доларів, на які SoftBank націлюється через свій новий підрозділ з управління активами.

Згідно із заявкою, поданою до Комісії з цінних паперів і бірж минулого місяця, SoftBank придбав частки в Amazon, Alphabet, Microsoft і Tesla на суму майже 2 млрд доларів – інвестиції, які частково фінансуються за рахунок готівкових коштів у рамках програми продажу активів на суму 41 млрд доларів, що було викликано колапсом в ціні його акцій під час потрясінь на ринку Covid-19.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: