Швеція планує підписати оборонну угоду з Данією та Норвегією

24.09.2021 0 By NS.Writer

У зв’язку з погіршенням безпекової ситуації у Балтійському морі Швеція підпише оборонну угоду з Данією та Норвегією.

Про це пише mil.in.ua з посиланням на Reuters.

Швеція, яка не є членом НАТО, але має тісні зв’язки з блоком, останнім часом відновлює свою армію внаслідок зростання напруженості з Росією в балтійському регіоні.

Країна вже збільшила військові витрати, зокрема погодилася купувати зенітні ракетні комплекси Patriot у США, та поглибила військову співпрацю з НАТО та сусідніми країнами, такими як Фінляндія, у відповідь на посилення напруженості з Росією.

«Якщо буде кризова ситуація, ми будемо значно краще підготовлені, оскільки ми скоординуємо наше планування в цьому регіоні», — сказав міністр оборони Швеції Петер Хультквіст для TV4.

Він сказав, що об’єднані ресурси трьох країн допоможуть стримати потенційного антагоніста.

«На практиці ми зможемо реагувати швидше».

Він впевнений, що у разі потреби з досягнення своїх політичних цілей, Росія може вдатися до військової сили.

Шведське агентство дослідження обороноздатності (FOІ) на початку року оприлюднило свій звіт, за яким дійшло висновку, що Росія краще за НАТО готова до війни на півночі у разі реальної загрози бойових дій.

В опублікованому звіті агентство звертає увагу на те, що війська НАТО проводять мало вишколів, військових маневрів, а країни розсіяні географічно та мають дуже різний рівень військової спроможності.

Симуляція нападу російської армії на балтійські держави через Білорусь показала, що попри збільшену присутність американського війська у сусідніх з Росією країнах, зокрема, у Польщі, Латвії, Литві та Естонії Росія краще за НАТО готова до війни на півночі.

Автори дослідження вважають, що збільшити військову силу Заходу в разі можливої атаки з боку Росії, допоможе проведення регулярних навчань у рамках НАТО, а також — «добре планування».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: