Шість десятиліть місій на Марс

11.07.2020 0 By Chilli.Pepper

Шість декад космічних перегонів із вивчення Марсу призвели до 40 місій, принаймні половина з яких були успішними, а Червона планета досі надихає на нові пригоди.

Погляньте на деякі ключові місії на Марс за останні 60 років, за версією marsdaily:

– 1960-1964: радянські невдачі –

Першість отримує Радянський Союз, посилаючи зонди з 1960 року, лише через три роки після запуску свого першого штучного супутника “Спутнік 1”.

Але він зазнає низку невдач, включаючи “Марснік 1” і “2”, перші два зонди, запущені у жовтні 1960 року, які не досягають орбіти Землі.

“Зонд 2”, запущений наприкінці 1964 року, є першим, що наблизився до Марсу, хоча йому не вдається провести спостереження за планетою.

Марс 1М

Марс 1М, “Марснік” (вікі)

– 1965: “Марінер 4” пролітає над планетою –

15 липня 1965 р. Американський корабель «Марінер 4» ствоює історію, коли пролітає над Червоною планетою. Він надсилає близько 20 фотографій, що розкривають поверхню пустелі, всіяну кратерами.

“Маринер 6” і “7” 1969 року також збирають десятки зображень.

Марінер 3-4

Марінер 3-4 (вікі)

 

– 1971: перший супутник –

“Марінер 9” у листопаді 1971 року стає першим супутником навколо Марсу, надавши детальну фотографічну карту, що показує сліди вулканізму та ерозії річок.

У грудні радянський “Марс 3” – перший космічний корабель здійснює м’яку посадку на планету, але він перестає передавати сигнал приблизно через 20 секунд.

Марінер 9

Марінер 9 (вікі)

 

– 1976: повні місії “Вікінгів 1” і “2” –

США – перша країна, яка змусила кораблі функціонувати на Марсі: в липні 1976 року «Вікінг 1» став першим космічним кораблем, який успішно приземлився на планеті і виконав свою місію.

За ним слідує у вересні “Вікінг 2”.

Їх комбіновані місії дозволяють зібрати понад 50 000 фотографій і показати, що на Марсі не було жодних ознак життя.

Вікінг 2

Вікінг 2 (вікі)

 

– 1997: Потік даних –

Дослідження на Марсі знову починаються у 1990-х, правда зі змішаними результатами: втрачено сім зондів.

Але американське космічне агентство NASA досягає двох успіхів, обидва у 1997 році.

У липні Mars Pathfinder розміщує на планеті робототехнічний всюдихід Sojourner.

Потім у вересні Mars Global Surveyor, запущений роком раніше, виходить на орбіту і продовжує вивчати всю поверхню, атмосферу та внутрішні простори планети.

І Pathfinder, і Surveyor збирають детальні дані про планету і здатні виявити наявність мінералів.

Sojornal

Sojornal (вікі)

 

– 2003: Європа Mars Express

Європейське космічне агентство надсилає зонд Mars Express, який обходить Марс із грудня 2003 року та залишається в експлуатації.

Однак корабель міні-лендер Beagle 2 не виявляє жодних ознак життя, хоча його бачили на поверхні планети у січні 2015 року.

Ілюстрація космічного корабля Mars Express ESA

Ілюстрація космічного корабля Mars Express ESA (вікі)

 

– 2004: Spirit і Opportunity

Два американських геологічних робота, Spirit і Opportunity, розмістились на Марсі у січні 2004 року в рамках успішної місії, яка тривала до 2010 та 2018 років відповідно.

Opportunity показує найдовшу позаземну відстань, яку будь-коли долали, 45 кілометрів (28 миль) і надсилає назад понад 200 000 зображень та виявляє сліди вологості в атмосфері.

Марсохід

Марсохід “Оппорьюніті” під час тестування на Землі. (вікі)

 

– 2012: Curiosity все ще працює –

Американський робот Curiosity приземлився у серпні 2012 року і є єдиним транспортним засобом, який досі працює на Марсі.

Він показав, що планета у минулому була придатною для життєдіяльності мікробів і тому повинна бути потенційно заселеною.

У травні 2008 року ще один американський автомобіль Phoenix досліджує вічну мерзлоту на Марсі та підтверджує наявність замерзлої води.

Моделі всіх успішних марсоходів

Моделі усіх успішних марсоходів у порівнянні: «Соджорнер» (найменьший), «Спіріт» / «Оппортьюніті» (середній), «К’юріосіті» (найбільший)

 

 

– 2014: Індія, дешевше і швидше –

Індія успішно вивела зонд на орбіту у вересні 2014 року.

Місія Mars Orbiter має на меті виміряти присутність метану на Червоній планеті і була проведена за низькою ціною і у рекордно короткі терміни.

Mars Reconnaissance Orbiter

Mars Reconnaissance Orbiter пролітає над частиною планети під назвою Nilosyrtis Mensae на ілюстрації художника (вікі)

 

– 2020 і далі –

Російсько-європейська місія ExoMars, яка планувала відправити робота для буріння на Марс у 2020 році, переноситься на 2022 рік через технічні труднощі і пандемію COVID-19.

Але три місії на Червону планету все ще заплановані на липень.

Об’єднані Арабські Емірати сподіваються стати першим дослідником з арабського світу, Китай повинен запустити Tianwen-1, а США готуються до своєї наступної місії Perseverance/”Наполегливість”.

Наполегливість - Perseverance Rover

Perseverance Rover – Наполегливість – вчений-робот (НАСА)


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: