Щоб зберегти назву, «УПЦ МП» спробує отримати фейкову «автокефалію»

14.05.2021 0 By NS.Writer

Російська православна церква в Україні з кожним місяцем втрачає парафії, вірян, священників та митрополитів. Нокаутуючим ударом має стати і перейменування цієї релігійної організації — відповідно до закону, ухваленому в 2018-му році, вказати у своїй назві приналежність до керівного центру, що знаходиться в країні-агресорі. Щоб хоч якось зупинити катастрофу для «русского міра» в Україні, РПЦвУ почала реанімувати українську версію «Аммана», інформує sprotyv.info з посиланням на ресурс Духовний фронт.

За словами наближених до російських спецслужб експертів, РПЦвУ вже почала підготовку до отримання автокефалії від Москви. Хоча всім відомо, що ця автокефалія не буде визнаватись серед всіх Православних Церков, адже право надавати автокефалію має лише Вселенський Патріархат.

Питання першості вже давно обговорені, навіть у самій РПЦ її богословами, а також канонами, прийнятими ще у перших століттях з часу виникнення християнства. У РПЦвУ вирішили інтерпретувати ці канони під свій лад, щоб поставити під сумнів дії Вселенського патріарха, а заодно і протидіяти визнанню ПЦУ.

12 травня 2021 року стало відомо, що РПЦвУ із керівним центром у Москві, в Києві на соборі прийняла рішення про проведення «міжправославних заходів щодо богословсько-канонічного осмислення питань соборності та першості у Православній Церкві».

У РПЦвУ наполягають на тому, що Вселенська Патріархія, нібито «порушила принцип соборності Церкви через одностороннє втручання в українські церковні справи». Щоправда, там, в РПЦвУ, не згадують найголовнішого в цьому питанні, а саме: кому належала Київська митрополія, тобто сучасна Україна в церковно-адміністративному плані. А не згадують це тому, бо ця правда їм не вигідна, адже розбиває вщент їхні тезиси про «одностороннє порушення». Якщо повернутись до 1686 року, то Москва отримала від Вселенського патріарха право висвячувати Київських митрополитів, але при тому, ці Київські митрополити мали першого згадувати саме Константинопольського, а не московського патріарха. Ця домовленість була порушена Київськими митрополитами, а Москва поступово анексувала Київську митрополію.

У 2018 році Вселенська патріархія розпочала розв’язувати цю проблему, шляхом анулювання вищезгаданої грамоти, та наданням автокефалії (незалежності) своїй Київській митрополії.

Як сказав патріарх Варфоломій, «з українським питанням ми вчинили так само, як і в інших випадках надання автокефалії. Ми йшли усталеною церковній практиці багатовікової традиції Православ’я. Нагадаю, що Константинополь вже надав, ще до України автокефалію дев’яти іншим Помісним Церквам. Сьогодні, звичайно, деякі з корисливих цілей заперечують це, яке є само собою зрозумілим. Яке ж це безглуздя! Ті, хто ставлять під сумнів права і обов’язки Вселенського Патріархату, по суті ставлять під сумнів свої власні існування й ідентичність, і саму структуру Православ’я».

Отже, у 2021 році, попри поразки Амману, РПЦвУ хоче продовжити свої намагання перекрутити історію і канони церкви і повести на цей антиканонічний шлях інші Помісні православні Церкви. Для того, щоб протидіяти визнанню ПЦУ та осудити дії Вселенського Патріархату.

Розглядаються й інші сценарії дій РПЦвУ. Вони, зокрема, можуть домогтися від Кремля фейкової автокефалії. На користь цієї версії свідчить наближений до ГРУ ГШ РФ агент Алєксандр Вознєсєнський, який занесений у базу «Митротворця».

Вознєсєнський з Кіпру написав у своєму Телеграм-каналі: «За всіма ознаками минулого Синоду, певні сили в УПЦ (РПЦвУ, — ред.) взяли курс на оголошення автокефалії. Зараз це ще не все зрозуміли, але це вже об’єктивний факт».

Тут одразу треба додати, що не всі в РПЦвУ згідні на автокефалію, хай навіть фейкову. Єдність з Москвою для деяких єрархів Моспатріархату в Україні — один із каменів (основ) віри. Щоправда, якщо про це схвально пишуть у ГРУ РФ, то значить «богоугодно» і РПЦ, і Путіну.

Такий неканонічний крок може звільнити РПЦвУ від претензій влади щодо унормування їхньої назви. Вже кілька років не виконується закон, який зобов’язує релігійні організації вказувати в своїй назві приналежність до керівного центру, що знаходиться в країні-агресорі. А в РПЦвУ такий є. У випадку надання МП в Україні автокефалії від Москви ця релігійна організація вже не буде перереєстровуватись. Така фейкова автокефалія може дати їм деякий час прикриватися вивіскою «української» і на додаток ще й «незалежної» церкви.

У РПЦвУ дуже хваляться грамотою від Моспатріарха Алексія ІІ, як доказом «автокефалії». Томос про автокефалію надає тільки Вселенський Патріархат і навіть самій московській церкві документ про патріарший статус (а не про автокефалію) надав Вселенський патріарх. Москва не полишала спроб захопити першість у Православ’ї і давала томос про автокефалію Грузинській, Польській і Американській церквам. Щось схоже вона зробила із РПЦвУ…, але про томос й автокефалію не йшлося. РПЦвУ отримала права «самокерованої з правами широкої автономії» церкви, але згідно зі статутом мала згадувати спершу патріарха Московського і бути підвладною Московським церковним помісним і архієрейським соборам та судам і виконувати їх вказівки. Крім того, РПЦвУ офіційно є частиною РПЦ.

Це зовсім не заважає РПЦвУ та її посіпакам знову говорити про «отримання автокефалії». Як у випадку із попередньою фейковою автокефалією, нова Московська автокефалія для РПЦвУ буде такого ж характеру. Ніхто в Православ’ї її не визнає, окрім відвертих проросійських церков, на кшталт Сербської чи Польської. Теперішній статус РПЦвУ, як частини РПЦ, визнається усіма Помісними церквами і самим президентом країни агресора — Владіміром Путіним.

На такі дії, (спротив Вселенському патріарху і отримання автокефалії від Москви) РПЦвУ підштовхує і ненайкраще їхнє теперішнє становище. Якщо про перехід до ПЦУ більше як 600 парафій вже всі знають, то тут треба згадати і про десятки програних судових рішень, і про переходи монахів до ПЦУ, і про візит патріарха Варфоломія (на запрошення президента України Володимира Зеленського) в Україну на 30-ту річницю Незалежності України.

Зазнають «гонінь» і союзники РПЦвУ, а це проросійський нардеп Віктор Медведчук і його інформаційні майданчики, що були заблоковані на Ютубі та телебаченні.

Закриття проросійських інформаційних каналів змусило експертів із РПЦ визнати, що інформаційна підтримка російської церкви в Україні різко впала і у них залишився лише амвон храмів для пропаганди Московського патріархату в Україні.

Нагадаємо, як повідомляла група ІС, раніше митрополит УПЦ МП звинуватив США в окупації України.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: