Щоб вижити, обдурюй: приманки в сухопутній війні

25.04.2021 0 By Chilli.Pepper

Примітка редактора: Ця стаття адаптована із статті на французькій мові, що опублікована в Défense & Sécurité Internationale (DSI)2.

На чорно-білій фотографії3, яку можна побачити в багатьох книгах і газетах, що ілюструють обман, який є невід’ємною частиною вторгнення в день «Д», четверо чоловіків несуть 30-тонний танк «Шерман» поруч з тим, що схоже на казарму.

Цей знаменитий образ дуже дивний. Звичайно, те, що він демонструє, – це надувний танк, приманка, яку використовували у великій та складній обманній операції навколо висадки в Нормандії у 1944 році.

Наземні тактичні приманки – це фіктивне обладнання, таке як броньована техніка, засоби наведення мостів, артилерійські гармати та радари або установки (будівлі, мости та злітно-посадкові смуги), призначені для обману ворожих спостерігачів.

Їх використання було стандартом у війні з давніх часів.

Серед незліченних прикладів, відносно сучасні приманки включають квакерські гармати громадянської війни в США, які представляли собою колоди, що імітували артилерійські одиниці; «Коні» з дерева та ковдри4, використані британцями у битві при Мегіддо у вересні 1918 р.; будівництво саперами Її Величності 8 400 манекенів і пристроїв всіх видів для операції «Бертрам»5 в 1942 році; і, останнім часом, різні приманки для обману ворожих літаків, що використовувалися іракцями в 1990 і 1991 роках6, сербами в Косово в 1999 році7, самопроголошеними угрупованнями Ісламської держави в Сирії та Іраку8, хуситами в Ємені9, а також вірменами і азербайджанцями в Нагірному-Карабаху в 2020 році10.

Не дивно, що основні потенційні супротивники західних країн зберегли місце для приманки у своїх збройних силах: Китай11, здається, добре оснащений і, схоже, надає приманкам чільне місце у своїх маневрах, наприклад, а Північна Корея12, за повідомленнями, інтенсивно використовує приманки для захисту своєї техніки і планує широко використовувати їх у військових діях.

Вірна своїй давній військовій доктрині маскіровки13, або обману, Росія приділяє особливу увагу приманкам і навіть має спеціальний підрозділ (45-й незалежний камуфляжний полк14), дислокований поблизу Нахабіно в Московській області.

 

Проте західні армії, схоже, скинули манки зі своїх запасів. Основною причиною є те, що вони занадто довго отримували «експлуатаційний комфорт» і, зокрема, безперечну перевагу в повітрі під час інтервенцій за кордоном.

Це повинно змінитися, якщо західні армії серйозно готуються до сутичок із рафінованими або майже рівними супротивниками, які самі не тільки регулярно використовують обман і манки, але – що ще важливіше – також мають засоби для спостереження та виявлення своїх ворогів, як показали конфлікти в Криму та на Донбасі у 2014 та 2015 роках.

За словами генерала Т’єррі Бурхарда, начальника штабу французької армії, який прагне відновити здатність французької армії сприймати загрози “однолітків”: «Занадто довго ми нехтували використанням хитрості. Вона починається з тактичного маневру роти, яка повинна систематично намагатися ввести в оману ворога, і продовжується з устаткування наших підрозділів засобами-манками».

Проте, хоча значення обману є загальновизнаним, ввести його в дію на місцях виявилося непросто.

Проблема полягає в тому, що ми вступили в еру “фатальної видимості”. Засоби виявлення стають все більш потужними.

Наприклад, гіперспектральні радари дозволяють виявляти не тільки те, що видно на поверхні, але також природу матеріалів та класифікацію ґрунтів, газів, спектральних аномалій тощо.

У області радіолокаційних зображень використання інтерферометрії дозволяє виявити такі дії, як проїзд транспортних засобів.

Крім того, датчики можуть бути устатковані штучним інтелектом. Дійсно, оскільки більше пристроїв, обладнаних датчиками, генерують більші обсяги даних, ШІ може бути ефективним інструментом систематичного маркування, обробки та аналізу цієї інформації.

Все це, разом із постійно зростаючим розміром електромагнітного сліду військових частин – завдяки використанню, серед іншого, все більшої кількості сигнальних систем, радарів, засобів геолокації та систем активного захисту – та демократизації дистанційного удару засобів (включаючи боєприпаси), робить використання манків як більш складним, так і більш важливим.

Оскільки зараз важче сховати або замаскувати спорядження, манки набули ще більшого значення.

 

Командири використовують приманки під час маневру, щоб привернути увагу ворога, переслідуючи різні цілі.

По-перше, армія може застосовувати манки, щоб підвищити живучість установок, підрозділів або обладнання, в першу чергу, перед загрозою повітря (безпілотники, літаки, вертольоти) і вогню із закритих позицій.

Це пов’язано з тим, що манки забезпечують альтернативні цілі і, отже, можуть зменшити шанс противника вразити реальні цілі.

Вони також змушують опонентів споживати боєприпаси, що має значний ефект, враховуючи вартість деяких з них і, як правило, низький обсяг зберігання.

 

По-друге, манки можна використовувати для обману супротивника, особливо для повітряної розвідки, щодо кількості та розташування озброєнь, частин і устаткування.

Бажаних наслідків може бути декілька: залякати або відмовити від дій в секторі; здаватися більш численним, ніж є насправді; замінити обладнання або обслуговуючий персонал на лінії зіткнення і створити враження, що справжні підрозділу все ще там, коли в дійсності вони переміщаються; створити помилковий загін, який становить загрозу в одному напрямку і тим самим відволікає противника від основних дій; для залучення вогню противника з метою змусити супротивника розкрити свої позиції і піддати їх вогню; і для створення штучних перешкод (саморобні вибухові пристрої, міни і т. д.), щоб уповільнити просування ворога або направити його в певному напрямку.

 

Пастки – один з найефективніших інструментів у операціях по обману.

У дослідженні, проведеному армією США наприкінці 1980-х років, використовувалася програма Janus, здатна моделювати комбіновані бойові дії аж до рівня бригади, яка була розроблена в кінці 1970-х років, для моделювання бою двох бронетанкових рот (28 всього танків) проти радянського танкового полку.

Дослідження показало, що загони, устатковані пастками, були більш ефективними, з поліпшенням їх здатності виявляти супротивників на 28 відсотків через реакцію супротивника на помилкові цілі.

Дружні війська втратили на 18,3% менше танків і знищили на 4,5% більше танків супротивника.

Це було особливо очевидно, коли частини розміщували помилкові цілі перед справжніми танками, але в меншій мірі, коли помилкові цілі розміщувалися позаду або між танками.

Дане дослідження також прийшло до висновку, що використання більш однієї приманки на справжній танк не дало кращих результатів, а з чотирма облудними об’єктами на танк могло бути контрпродуктивним, оскільки спроба обману була більш очевидна для супротивника.

 

Щоб використання пасток було ефективним, необхідно дотримуватися кількох основних правил.

По-перше, феномен повинен дотримуватися такого рівняння: приманка повинна бути дешевшою, ніж устаткування, яке вона імітує, і вимагати менше матеріалів і менше часу і зусиль для налаштування, ніж матеріали, час і зусилля, які будуть потрібні супротивнику, щоб її виявити або знищити.

Отже, помилкові цілі повинні перш за все імітувати важливі і часто менш мобільні цілі (штаб, батареї земля-повітря, мостове обладнання і т. і).

 

По-друге, якщо ворога потрібно переконати, що вони справжні, манки, очевидно, повинні бути реалістичними.

Недостатньо, щоб приманка виглядала як об’єкт, який вона імітує. Вона також повинна «проглядатись» на радіолокаційних або інших датчиках, подібно до об’єкту, з мультиспектральним підписом, максимально вірним підпису модельованого обладнання.

Задля точності також бажано, щоби кожна приманка вибухала або горіла, як реальне обладнання – звідси і доцільність додавання імітаторів пожежі або вибуху.

 

Нарешті, приманки з високою точністю відтворення недостатньо. Її оточення теж має бути реалістичним, оскільки обман – це «масштабне кіно».

Необхідно враховувати безліч факторів, щоб гарантувати, що ніякі докази не видадуть присутність пасток.

Наприклад, маскування помилкових цілей повинне бути правдоподібним, тобто не надто ефектнивним або відсутнім.

Місце, де розгортаються манки, повинно бути реалістичним, що, зокрема, означає, що воно відповідає доктрині.

Також важливо забезпечити мінімальну присутність людей (що також корисно для обслуговування пасток, наприклад, для заміни батарей).

Різні пристрої можуть ще більше посилити автентичність моделювання, такі як світло, дим або навіть звукові пристрої, які транслюють, наприклад, шум двигуна.

 

Окрім достовірності приманки, ми не повинні випустити з уваги той факт, що використання посередньої приманки або нездатність створити «сцену» може створити додатковий ризик.

Супротивник, який знайшов обман, буде більш схильний докласти більше зусиль, щоб знайти справжню мету.

Однак, крім цього ризику, використання пасток зазвичай сприяє успіху маневру: якщо противник не підозрює, що є пастки, його можна обдурити; якщо противник знає про здібності противника до обману, він буде витрачати час на перевірки.

 

Приманки можуть бути як базовими, простими – наприклад, лише візуальними, або пристроями, які можна зробити самостійно – або складними.

Тактична актуальність їх конструкції залежить, зокрема, від часу та обладнання, доступного для підрозділу, і, перш за все, від датчиків, доступних для супротивника.

Насправді, з огляду на еволюцію засобів виявлення, очевидно зростає потреба в більшій кількості мультиспектральних приманок – манекенів бойової машини, наприклад, які не тільки імітують реальну візуальну техніку, але також її теплові, радіолокаційні, електромагнітні чи акустичні сигнатури.

 

Зараз декілька компаній пропонують продукцію такого типу, серед них Fibrotex (Ізраїль), Rusbal (Росія), Saab (Швеція), Tempestini (Італія), Lubawa (Польща) та Inflatech (Чехія та Росія).

Їх приманки поєднують у собі візуальний вигляд (реалістичний на відстані до 100 метрів для найбільш ефективного) з тепловим підписом (інтегруючи, наприклад, резистори та провідні тканини), інфрачервоним підписом або навіть радіолокаційними підписами.

Вони можуть бути 2D або 3D, надувними або виготовленими з дерев’яних або металевих панелей.

Приманки часто можна розібрати. Їх вага і розмір різняться. Наприклад, надувний SA-17 Inflatech важить 58 кілограмів (128 фунтів), а Т-80 важить 37 кілограмів (81,6 фунтів).

Зазвичай манкам потрібна вантажівка для перевезення, хоча 10 металевих цистерн австралійської компанії GaardTech вміщуються в розібраному вигляді в морському контейнері.

Є також моделі на базі причепа, такі як Т-72 білоруської компанії Minotor-Service, яка важить 3,5 тонни і розгортається за 20 хвилин.

Ціна мультиспектральної приманки коливається в широких межах, але залишається доступною.

Для імітації основного бойового танка вартість складає від 30 000 до 150 000 євро (від 36 000 до 180 000 доларів). Зрештою, це скромно порівняно з ціною сучасного танка: У 2001 році Cours des Comptes оцінив загальну одиничну вартість французького танка Leclerc у 15,9 млн. євро (19,1 млн. дол.).

 

Можна виділити чотири основних технологічних напрямки, пов’язаних з майбутнім пасток.

По-перше, з розвитком і поширенням засобів радіоелектронної боротьби важлива електромагнітна сигнатура приманки.

Системи радіоелектронної боротьби, що запускаються за допомогою боєприпасів, є ще одним варіантом, наприклад Silent Impact, в якому використовується 155-міліметровий снаряд як механізм доставки корисного навантаження для «кібер-електромагнітної атаки» в польоті і парашут, щоб залишатися в повітрі протягом тривалого часу і на землі після приземлення.

Ця корисне навантаження також може бути використане в якості приманки, що імітує радар, системи озброєння і зв’язку.

На сьогоднішній день одним з найбільш ефективних способів введення в оману, ймовірно, є відтворення командних мереж штабів, щоб обмежити можливості супротивника по виявленню і націлюванню на справжній штаб.

До 2030 або 2040 року пастки, можливо, що скидаються з повітря і здатні відтворювати електромагнітну сигнатуру штаб-квартири або транспортних засобів, можуть стати звичайним явищем.

Крім того, наземні пастки, хоча і традиційно фіксуються, можуть бути мобільними і управлятися дистанційно.

Переваг багато. Роботизовані приманки легше використовувати в наступальних діях, тому що легше змусити їх рухатися зі швидкістю реального обладнання при маневрі (адаптація використання приманок до швидкості маневру в минулому була складним завданням). Крім того, їх рухливість посилить їх реалізм.

Цілі, які відтворюють певні сигнатури і дистанційно керовані з відстані до 20 км (12,5 миль) за допомогою планшета, вже існують, наприклад, створені GaardTech. З деякими модифікаціями їх можна використовувати в бою для обману супротивника.

 

Третя структурована технологічна тенденція, у довгостроковій перспективі, полягає у тому, що завдяки внеску ШІ роботизовані утворення-манки можуть відтворювати рухи певних підрозділів. Планшет GaardTech вже дозволяє рухати разом кілька цілей під час навчання.

У майбутньому броньована колона могла нести роботів і, в певний момент свого руху, виводити їх на інший маршрут, щоб обдурити про те, куди вона збирається атакувати.

На загальному рівні, цілком імовірно, що межа між приманками та бойовими роботами буде все більше розмиватися, оскільки роботизовані приманки слугуватимуть як для заплутування супротивника, так і для нападу на нього.

Четверта технологічна тенденція стосується все більш важливої ​​ролі, яку повинні виконувати повітряні безпілотники – і особливо їх використання в роях – для тактичної пастки, будь то імітація підрозділу або насичення датчиків та ударних засобів супротивника (наземні та повітряні системи, мережі спостереження, оператори, відповідальні за перехоплення тощо).

Наприклад, один або кілька безпілотників можуть відтворювати електромагнітну та радіолокаційну сигнатуру транспортних або атакуючих вертольотів і, таким чином, створювати хибний вигляд розвідувальної або гелікоптерної операції.

Безпілотники, устатковані радіолокаційними відбивачами, що циркулюють на полі бою та в тилу, можуть генерувати безліч оманливих оповіщень і, зокрема, плутати загальну оперативну картину супротивника.

 

Крім того, слід також вказати на перспективну, але не відпрацьовану технологію для пасток: голографію.

У наукових дослідженнях спостерігається значний прогрес в області створення об’ємних 3D-голограм і інших типів, які видають звуки і яких можна “торкнутися”.

Таким чином, у довгостроковій перспективі голографія зможе створити переконливі візуальні пастки. Однак спочатку їй доведеться стати портативною і мати досить великий дисплей і відповідну роздільну здатність.

Нарешті, як альтернативний і додатковий варіант обману можна також змінити візуальну, теплову, радіолокаційну чи електромагнітну сигнатуру транспортного засобу чи установки таким чином, щоб противники плутали їх з іншими.

Це модель 722 «сонцезахисних щитів», які використовувались під час операції «Бертрам»: навіси з дерев’яного каркаса та полотна для візуального перетворення танків (танки «Crusader», «Valentine», «Grant», «Stuart» та «Sherman») у менш загрозливі на вигляд тритонні вантажні автомобілі.

Таким же шляхом пішла і тайванська армія, коли вона експериментувала з перетворенням бойової машини піхоти в підйомний кран, щоб вписатися в міське середовище (хоча маскування військової машини в громадянську можна кваліфікувати як підступність).

У такому ж сенсі можна було б уявити, що певні транспортні засоби устатковуються модифікаційними комплектами, які дозволять перетворити їх на приманку.

 

Розвиток систем виявлення і захисту сприяє відновленню використання пасток.

Дійсно, в останні роки для підвищення живучості увагу було приділено системам активного захисту, що дозволяють уникнути впливу потенційної агресії шляхом нейтралізації або відбиття її на відстані.

У цьому виді обладнання використовуються три основні типи детекторів: радари, пасивне прослуховування радарів супротивника, а також лазерні та ракетні пуски.

Оскільки вони повинні в дійсно короткі терміни виявити загрозу, класифікувати її, можливо, розрахувати точку перехоплення (для систем «жорсткого знищення») і застосувати заходи протидії, ці системи активного захисту включають в себе велику автоматизацію.

Ця автоматизація виявлення і захисту відкриває нові можливості. Візуальна приманка в поєднанні з імітатором стрільби (далекомір, лазерний освітлювач або навіть димова ракета) може змусити систему активного захисту реагувати автоматично або напівавтоматично.

Навіть без реальної стрілянини по машинам цей тип приманки може створити плутанину і привести до втрати довіри до систем самозахисту.

Із запланованою появою спільних боїв у самих передових арміях вплив може бути ще більшим.

Для французької армії, коли буде завершено другий етап програми Scorpion, концепція спільного бою буде означати, що нова інформаційна система зв’яже бойові броньовані машини (Jaguar, Serval, Griffon і модернізований варіант танка Leclerc); підрозділи авіаційної підтримки; і артилерійські батареї в одну централізовану мережу обміну інформацією, що призначена для автоматичного розподілу попереджень, інформації про цілі та інших даних між транспортними засобами, роботами і дронамі.

Мета – оптимізувати функції взаємної підтримки.

Частина цієї концепції заснована на автоматичному виявленні і реакції: транспортний засіб, що виявляє агресію, має автоматично передавати інформацію іншим, що знаходяться в цьому районі. Отже, останній міг автоматично наводити свої системи виявлення та стрільби на ціль.

Мета полягає в тому, щоб отримати колективну відповідь за «час рефлексу». Якщо приманка викликає напівавтоматичну реакцію для всього підрозділу, вона може застрягти, потенційно дезорганізувати і опинитися у владі непрямого вогню.

 

Загалом, розгортання автоматизованої обробки (виявлення, або навіть автоматична або допоміжна ідентифікація, наприклад, або злиття датчиків) робить реалістичні багатосмугові приманки ще більш корисними.

Ці приманки подаватимуть усі сигнали, яких очікує алгоритм, без жлдних сумнівів, які може мати людина-оператор.

Тенденція до створення багатоспектральних роботів-приманок ще більше підсилює їх актуальність для ведення війни завтрашнього дня і відкриває нові тактичні перспективи.

Тому придбання пасток та моніторинг інновацій у цій галузі повинні бути пріоритетом.

Таким чином, може бути гарною ідеєю взяти на себе зобов’язання інвестувати – для кожної програми зброї – до 1 відсотка від загальної вартості розробки зброї для створення та придбання відповідного приманки.

Потім армія повинна сприяти використанню цих пасток, складаючи доктрину обману, пояснюючи та заохочуючи їх використання та застосовуючи їх під час навчань.

Нарешті, було б непоганою ідеєю створити спеціалізований підрозділ, зокрема, щоб об’єднати менш поширені приманки (мости, обладнання земля-повітря тощо) і в якості центру передового досвіду.

За допомогою таких кроків західні армії можуть додати неодмінний інструмент до свого арсеналу методів, щоб здивувати, обдурити та вижити.

Матеріали:

  1. https://warontherocks.com/2021/04/to-survive-deceive-decoys-in-land-warfare/
  2. https://www.areion24.news/category/dsi/
  3. https://www.dday-overlord.com/en/d-day/preparations/operation-fortitude
  4. https://twitter.com/remyhemez/status/1023655625711071232
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Bertram
  6. https://www.nytimes.com/1991/01/27/world/war-in-the-gulf-decoys-a-firm-s-fake-weapons-have-real-use-deception.html
  7. https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/monograph_reports/MR1398/MR1398.ch2.pdf
  8. https://www.oryxspioenkop.com/2020/09/the-islamic-states-desperate-attempts.html
  9. https://armamentresearch.com/houthi-forces-deploy-decoys-to-counter-coalition-airpower/
  10. https://rusi.org/publication/rusi-defence-systems/key-armenia-tank-losses-sensors-not-shooters
  11. https://thediplomat.com/2020/08/deception-is-key-to-chinese-military-strategies/
  12. https://fas.org/irp/doddir/army/atp7-100-2.pdf
  13. https://cgsc.contentdm.oclc.org/digital/collection/p4013coll3/id/3507/
  14. https://community.apan.org/wg/tradoc-g2/fmso/m/oe-watch-past-issues/213749/download
  15. https://fr.calameo.com/read/000063302770cbb884cf2   !!!!! “operational comfort”
  16. https://www.areion24.news/2020/09/09/la-guerre-du-futur-selon-larmee-de-terre/
  17. https://www.economist.com/europe/2021/03/31/the-french-armed-forces-are-planning-for-high-intensity-war
  18. https://www.areion24.news/2019/01/15/combat-terrestre-futur-vers-un-retour-de-la-deception%e2%80%89/
  19. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/hyperspectral-sensor
  20. https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/How_does_interferometry_work
  21. https://www.thedrive.com/the-war-zone/33401/this-is-what-ground-forces-look-like-to-an-electronic-warfare-system-and-why-its-a-big-deal
  22. https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a284608.pdf
  23. https://st.llnl.gov/news/look-back/janus-conflict-simulation-model
  24. https://www.amazon.fr/camouflage-story-Aintree-Alamein/dp/B0000CIDZI
  25. http://www.fibrotex-tech.com/decoys
  26. http://eng.rusbal.ru/list/40/1/
  27. https://www.saab.com/products/land/camouflage-systems
  28. http://tempestinisystems.it/index.php?option=com_k2&view=item&id=613:camouflage-and-deception-systems&Itemid=41&lang=en
  29. https://www.lubawa.com.pl/en/signature-management-decoys/decoys
  30. http://www.inflatechdecoy.com/
  31. http://www.minotor-service.com/en/imt-72-tactical-decoy.html
  32. http://www.senat.fr/rap/l01-087-342/l01-087-34213.html
  33. https://www.srcinc.com/products/ew-spectrum-operations/silent-impact-munition-launched-ew-system.html
  34. https://warroom.armywarcollege.edu/articles/tactical-decoys/
  35. https://youtu.be/0pnGB8lSb9Q
  36. https://ndupress.ndu.edu/Publications/Article/1326017/robotic-swarms-in-offensive-maneuver/
  37. https://apps.dtic.mil/sti/pdfs/AD1033176.pdf
  38. https://www.nature.com/articles/s41586-019-1739-5
  39. https://books.google.fr/books?id=uX7305PGYMoC&pg=PT180&lpg=PT180&dq=sunshields+bertram&source=bl&ots=fGXz_j53b2&sig=ACfU3U2WCrjCc7F-ibVDuxmYzDq8Qb8wVQ&hl=fr&sa=X&ved=2ahUKEwiU1NqOjoPwAhWQlhQKHQ5iBegQ6AEwDHoECAYQAw#v=onepage&q=sunshields%20bertram&f=false
  40. https://www.thedrive.com/the-war-zone/37349/taiwan-disguises-armored-vehicles-as-cranes-and-scrapheaps-during-urban-warfare-maneuvers
  41. https://ihl-databases.icrc.org/customary-ihl/eng/docs/v2_rul_rule65
  42. https://fromthegreennotebook.com/2017/03/21/daweek-the-survivability-mix/
  43. https://en.wikipedia.org/wiki/GTR-18_Smokey_Sam
  44. https://press.armywarcollege.edu/parameters/vol47/iss1/11/
  45. https://www.armyrecognition.com/french_army_france_wheeled_armoured_vehicle_uk/jaguar_ebrc_6x6_reconnaissance_combat_armoured_vehicle_ebmr_scorpion_technical_data_sheet_pictures.html
  46. https://www.defensenews.com/land/2021/01/15/french-army-orders-364-serval-armored-vehicles/
  47. https://www.army-technology.com/projects/griffon-multi-role-armoured-vehicle-vbmr/
  48. https://www.armyrecognition.com/main_battle_tank_heavy_armoured_france_french_army/leclerc_scorpion_xlr_mbt_main_battle_tank_technical_data_sheet_specifications_pictures_video_10704171.html
  49. https://www.army-technology.com/features/scorpion-frances-collaborative-combat-platform-in-action/
  50. https://www.pressreader.com/france/dsi/20190701/281578062201113

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: