Щоб отримати більш глибокий загар, не засмагайте кожного дня

26.10.2018 0 By Chilli.Pepper

Головний регулятор активності генів налаштовує клітини шкіри виробляти меланін кожні 48 годин, повiдомляє sciencenews.

person sunbathing on a beach

48 годинний вплив денного сонця може порушити шанс любителя засмагати на розвиток темної шкiри. Тому клітини шкіри не генерують меланін при щоденній засмазi, замість цього продукуючи його тільки через день. MARJAN_APOSTOLOVIC / ISTOCK

 

Нове дослідження припускає, що сонячні ванни — якщо ви їх приймаєте — повинні обмежуватися перiодичнiстю через день. Ви будете ставати темнішими і уникнете пошкодження шкіри.

Так відбувається тому, що шкіра виробляє захисний пігмент меланін тільки кожні 48 годин, повідомляють дослідники 25 жовтня у Molecular Cell. Щоденна засмага може порушити виробництво пігменту і залишити шкіру вразливою для ушкоджень ультрафіолетовим промiнням.

Білок, iз назвою MITF, координує потемніння шкіри меланіном іншими механізмами захисту шкіри у відповідь на УФ-випромінювання, виявили молекулярний генетик Карміт Леві з Тель-Авівського університету і її колеги. Команда освітлювала УФ-В світлом мишей кожні 24, 48 та 72 години протягом 60 днів. Миші, опромінені ультрафіолетовим випромінюванням у 48-годинний графік, отримали більш темну шкіру і мали менше пошкоджень ДНК, ніж миші в інших групах. Миші і клітини шкіри людини, які виростили у лабораторних умовах, і що піддавалися впливу УФ-випромінювання через день, також виробляли більше меланіну, ніж клітини, які опромінювали щодня.

Інші експерименти з клітинами шкіри в лабораторіях показують, що протягом декількох хвилин після впливу ультрафіолетового випромінювання MITF включає гени, що беруть участь у виживанні клітин шкіри. Ці гени виробляють білки, залучені до запалення, відновлення ДНК і набору імунних клітин на шкірі. Тільки пізніше MITF “дає ок” для продукування меланіну. Дослідники виявили, що клітини зі щоденними ультрафіолетовими опромiннюваннями переривають виробництво меланіну, залишаючи шкіру без захисного екрану.

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: