Що може викликати наступну фінансову кризу, за даними Deutsche Bank

28.09.2017 0 By Chilli.Pepper

Минуло десять років з початку фінансової кризи і справи виглядають досить добре для світової економіки, транслює businessinsider.

“Смачно! (Кредитні хрустікі)” Фото: REUTERS / Стівен Херд

Зростання в усьому світі стійке, і, зрештою, в теорії, більш ефективне регулювання має зробити нову банківську кризу набагато менш вірогідною.

Але менш із тим, це “викликає величезний стрибок віри, для того щоб сказати, що кризи не будуть залишатися постійною функцією нинішньої фінансової системи, яка існувала з початку 1970-х років”, – дописує Deutsche Bank в статті минулого тижня.

Попередження з’явилося в нотатці, складеній відомим стратегом Джимом Рідом та його командою, що вивчає всі можливі глобальні події, які можуть стати каталізаторами нової фінансової кризи, якщо і коли вона станеться.

Deutsche Bank ідентифікує 11 можливостей, які можуть стати початком нової кризи. Початок і проблеми включають в себе надмірне швидке розв’язання політики ультра-вільного центрального банку, яка характеризувала посткризові роки, криза в Китаї та неможливість Японії – третьої за величиною економіки світу – зростати будь-якою з реальних сил.

Інші ризики включають Brexit і непевну політичну та економічну ситуацію Італії.

Нижче приведені найбільш важливі ризики, виявлені Deutsche Bank, а також коментарі Ріда та його команди:

 

Нестабільна політична та економічна ситуація Італії

Deutsche Bank

 

В Італії є три основні проблеми, які можуть загрожувати крихкій стабільності країни. По-перше, це зростання популізму у формі П’ятипроменевого руху та його керівника Беппе Грілло – комика та активіста. Якщо рух отримає силу, він може дестабілізувати міжнародну позицію країни.

Друге головне питання Італії – її економіка. Після фінансової кризи Італія не змогла створити стійке сильне зростання і побачила, що її боргова яма зросла до другої за величиною будь-якої країни єврозони.

Заборгованість перед ВВП складає 133%, причому лише Греція, Японія та Ливан мають більш високі коефіцієнти з усього світу. Додайте до цього дефіцит у 2,4%, і це означає, що Італія повинна витратити значну суму грошей, виплачуючи відсотки за своїми борговими зобов’язаннями, як показує наведена вище діаграма. Це робить країну уразливою до дефолту.

Нарешті, проблеми банківської системи країни продовжують розвиватися.

«Проблема з економічним зростанням полягає в тому, що зростання вимагає здорової банківської системи. Внутрішні банки Італії значно постраждали на протязі останніх кількох років, які були погано керовані та просякнуті історіями фальсифікації та скандалу», – пише команда Deutsche Bank.

 

Brexit

Джефф Дж Митчелл / Getty

 

Brexit також може допомогти початку фінансової кризи, попереджає Deutsche Bank.

Хоча малоймовірно, що Brexit пройде не так як слід, чим викличе нову кризу, але Джим Рід та його команда повідомили, що також не було вірогідності для Другої світової війни, і між цими двома сценаріями існує деякий збіг.

«На протязі більшої частини історії ми схильні вважати, що компроміс завжди є найбільш вірогідним результатом, коли існують такі розбіжності і де є ймовірність взаємно гарантованого знищення», – сказав Рейд та ін.

«Крайним прикладом є Друга світова війна, коли ніхто не очікував війни, тижні і місяці, перш ніж вона почалася. Наскільки неймовірним було це припущення. Тому варто наголосити, що Brexit може піти не так і створити фінансову кризу».

Інвестори очікують, що транзакція буде виконана, але майже всі британські та європейські установи вважають, що Brexit взагалі не трапиться.

 

«(Відсутність) ліквідності фінансового ринку … і зміна структури ринку»

Deutsche Bank

 

Ринки змінюються. Нині інвестиційні інструменти виглядають іншим, ніж 10 років тому. Яскравим прикладом є зростання біржових фондів (ETF).

ETF – це пасивний фонд, який стежить за індексом і прагне перевищити цей показник за рахунок частої купівлі та продажу індивідуальних інвестицій.

У порівнянні з минулою кризою ETF демонстрував бум за останні десятиріччя або близько того, оскільки все більше інвесторів вважають за краще вкладати кошти в ETF, а не активно керовані фонди, які пов’язані з більш високими ставками і пропонують більш низьку віддачу за останні десять років.

ETF швидко зростали, але їх стійкість у дійсності не була перевірена будь-якими серйозними труднощами на ринку, що змусило деяких спостерігачів мати сумнів у тому, чи зможе сектор впоратися з істотною корекцією ринку, якщо така станеться в найближчому майбутньому.

Це особливо актуально, якщо врахувати, що існує думка, що ETF можуть спотворювати ринки, заохочуючи інвесторів вкладати гроші в великі компанії – просто тому, що вони це значно більші імена – незалежно від їхніх ринкових підстав (таких як відношення ціни і прибутку, доходність капіталу і т. д.).

«Продукти заслуговують пильної уваги, особливо в контексті їх популярності для роздрібних інвесторів, і, як і на будь-якому ринку, вони все ще дещо в зародковому стані, справжній тест, ймовірно, ще попереду», – дописує команда Deutsche Bank.

 

Багаторічні економічні та соціальні проблеми Японії

Deutsche Bank

 

Питання Японії акуратно резюмовані Рідом та його командою, коли вони говорять: «Країна як і раніше зіштовхується з проблемою боротьби з великими бюджетними дефіцитами, великим QE (кількісне пом’якшення) і найвищим рівнем державного боргу в розвиненому світі в той час, коли показник населення і старіння падає (мал. вище) з явно меншим числом працівників, які оплачують рахунки і все більше людей похилого віку, яких потрібно намагатися підтримати».

Deutsche Bank відзначає, що більшість проблем, з якими стикається Японія, не зовсім нові. Високий борг, низький зріст і старіюче населення довгий час були “обмежувачами” країни.

«Тим не менше, це не завадить великій проблемі, і в якийсь момент стабільність ситуації, безумовно, виявиться в реструктуризації боргу, набагато більш високій продуктивній інфляції або великій монетизації боргу, на наш погляд», – стверджує Deutsche Bank.

 

Центральні банки, нарешті, посилюють політику, але роблять це неправильно

Президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі (L) розмовляє з губернатором Банку Англії Марком Карні. Фото: Рейтер / Джошуа Робертс

 

Названа «Великим розвантаженням» Deutsche Bank, центральні банки у всьому світі відступають від цієї неймовірно вільної грошово-кредитної політики, яка характеризувала роки з моменту останньої кризи.

У США ФРС збільшила ставки і починає розкручувати свій баланс, в єврозоні ЄЦБ починає звужувати QE, а в Великобританії Банк Англії може виявитися на порозі свого першого підвищення ставок за більш ніж десять років.

«Велике розвантаження» – це подорож в невідомість, і історія передбачає, що істотні наслідки цього руху матимуть місце, особливо з огляду на підвищений рівень багатьох світових цін на активи», – пише Рід і команда.

«Навіть якщо розвантаження затихне, оскільки або центральні банки стануть холодними, або якщо економіка несподівано ослабне, ми як і раніше залишимося з безпрецедентною глобальної ситуацією, а одна з них зробить фінанси невід’ємно нестабільними, навіть якщо ми в даний час живемо на самих рекордно низьких ринках волатильності».

 

«Невже ми почнемо “випускати кулі”, коли прийде наступна рецесія?»

(Фотографія морської піхоти США від сержанта Патрісії А. Морріс)

 

Можливо, самим тривожним чинником є те, що уряди в усьому світі тепер не в змозі впоратися з будь-яким спадом, а це означає, що спад може швидко розкрутитися до великої кризи.

«З рівнями державного боргу, які з’являються після останньої рецесії, чи можуть політики діяти так агресивно, як може знадобитися?»

«Чи може наступна рецесія бути такою, в якій політики виявляться найбільшими імпотентами, якими вони були протягом 45 років, або вони просто підуть на ще більш екстремальну тактику і вдадуться до повної монетизації, щоб заплатити за фіскальну вигоду? «У цьому відчувається те, що ми знаходимося на роздоріжжі, і наступний спад може бути відзначений екстремальними подіями, з огляду на безвихідь у політиці, яка, схоже, наближається до завершення», пише команда Deutsche Bank.

 

Криза в Китаї

Deutsche Bank

 

Як друга за величиною економіка в світі, і, до того ж, найбільш швидкозростаюча велика економіка, Китай є джерелом великого інтересу для учасників ринку. Наприкінці 2015 року незначна паніка коливалася по світових ринках після того, як «чорний понеділок» показав, що китайські акції різко впали. Ця криза була відносно недовговічною, але наступна паніка в Китаї може бути набагато гіршою.

«Китай послідовно говорив про те, що протягом багатьох років він стає джерелом наступної фінансової кризи. Швидка кредитна експансія через ненаситний попит на зростання, пов’язаний з боргом, посилюється надзвичайно активною тіньовою банківською системою, а також міхуром власності що постійно розширюється,  викликає побоювання для економістів в тому, що Китай може неминуче здійснити жорстку посадку і відправити ударні хвилі через світові фінансові ринки», – пишуть Рід та інші стратеги.

У наведеній вище діаграмі, за словами Джима Ріда, «простий, але яскравий зріз того, що Китай стикається з використанням зростання нефінансового боргу в інших країнах з аналогічними кредитними вибухами і подальшими банкрутствами».

 

Зростання популізму

Deutsche Bank

 

Якщо 2016 рік став роком, коли популізм вийшов на глобальну політичну арену, 2017 рік стане роком його повного відчуття.

Коли британський процес виходу з ЄС офіційно розпочався, а Дональд Трамп, займає пост в США, популізм сформує глобальний ландшафт в найближчі роки.

Після переважної перемоги Еммануеля Макрона на президентських виборах у Франції в травні здавалося, що популізм в Європі може відступити, але зоряний виступ партії «Альтернатива для Німеччини» на виборах в Німеччині в минулі вихідні передбачає інше.

«У той час як наслідки недавнього зростання популізму ще не дестабілізували фінансові ринки, рівень невизначеності, безсумнівно, буде залишатися високим, в той час як такі партії залишаються реалістичними брокерами влади на великих національних виборах», – пише Deutsche Bank.

«До останнього десятиліття єдине порівняне зростання популізму розпочалося в 1920-х роках і сягло кульмінації у Другій світовій війні. Тому, хоча популізм в останні роки виявився непередбачуваним, зростання, безсумнівно, збільшує ризики для нинішнього світового порядку і може викликати фінансову кризу в будь-який момент».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: