Розробники САУ «Богдана» планують завершити державні випробування у 2022 році

17.09.2021 0 By NS.Writer

Водночас вони зауважують, що в Україні існує проблема з необхідними боєприпасами, яку потрібно вирішити або за допомогою імпорту, або власним виробництвом, пише defence-ua.com.

Про деякі подробиці з розробки та ходу випробувань перспективної колісної самохідної артилерійської установки калібру 155-мм «Богдана» розповів головний конструктор проекту ПрАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування» Євген Черманенко під час проведення круглого столу «Тактичні оборонні системи, які невідкладно потрібні армії», що відбувся 15 вересня 2021 року в студії «Укрінформу»

Зокрема, він повідомив, що попри те, що в досить стислий термін — 2017-2018 роки була розроблена документація та створений дослідний зразок бойового модуля, подальші випробовування були фактично заморожені через відсутність необхідних 155-мм боєприпасів.

Дослідний зразок САУ “Богдана” розпочав вогневі випробування у 2021 році

«Хочеться зауважити, що основним питанням, з яким ми зіткнулися під час виконання ДКР, це відсутність в країні виробника артилерійського пострілу. У нас немає снаряда, заряду, підривача, капсуля-запалювача. І як державна підтримка нам необхідний або дозвіл на зовнішні торговельні операції (ймовірно, з метою отримання можливості закупівлі необхідних боєприпасів), або підтримка виробника снарядів (вітчизняного) для такого озброєння», — наголосив Євген Черманенко.

При цьому, за його словами, спроби закупити у 2018 році потрібні боєприпаси за кордоном були безуспішні — «країни НАТО не давали дозволу на експорт даного виду озброєння».

Далекобійні уламково-фугасні снаряди з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском калібру 155-мм HE ERFB-ВВ

Проблему фактично вдалося розв’язати лише на початку цього року (при цьому мова йде лише про закупівлю партії снарядів для випробувань одного зразка САУ).

«В цьому році ми плануємо завершити попередні випробування, а в наступному році плануємо пройти державні випробування», — зазначив головний конструктор проекту «Богдана».

Окремо він також зауважив, що не бачить проблеми конкуренції з іншою колісною артилерійською установкою — 152-мм САУ Dana-M2.

«Ми вважаємо, що не можна порівнювати „Дану“ та „Богдану“. Це різного ешелону машини», — відзначив він.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: