Робіть все швидше із клавіатурою за допомогою цих трюків

17.10.2020 0 By Chilli.Pepper

Хочете побачити, як можна вирізати та вставити великий блок тексту без форматування? Хочете побачити, як я це роблю, ще раз?

Переклад практичної статті, що вперше з’явлась на wired

МОЖЕ НЕ здаватися, що секунда чи дві матимуть велике значення у вашому робочому дні. Але секунди складають кілька хвилин, і імпульс, коли ви можете натиснути кілька клавіш і продовжувати друкувати, робить вплив, який важко визначити кількісно. Ось чому я намагаюся уникати використання миші, коли це можливо: чим більше я можу робити, не відриваючи рук від клавіатури, тим швидше я можу продовжувати відключати важливі речі.

Комбінації клавіш, які ви повинні знати

Почнемо з основ: вивчіть стільки комбінацій клавіш, скільки може зберегти ваш мозок. Ви, напевно, знаєте кілька (Ctrl + C для копіювання та Ctrl + V для вставки, наприклад), але є десятки інших, які можуть замінити натискання, які ви робите цілий день. Ось кілька, без яких я не можу жити:

  • Клавіша Windows (або Command + Space на Mac): якщо вам потрібно запустити нову програму, не переходьте по меню Пуск або папці Програми. Просто натисніть клавішу Windows – або натисніть клавішу Commnand + Space на Mac – і почніть вводити назву програми, про яку йдеться. Коли з’явиться його піктограма, натисніть Enter, і ви запустите її, жодного разу не потягнувшись до миші.
  • Ctrl + F: Завжди шукайте щось у Google, знаходите результат, який обіцяє, що у ньому є фраза, яку ви шукаєте, але ви, здається, не можете знайти це в статті зі 5000 слів? Натисніть Ctrl + F, і ви отримаєте маленький рядок пошуку, який допоможе вам знайти будь-яке слово або фразу на сторінці, миттєво переносячи вас до потрібної вам інформації. (Бонус: потім ви можете використовувати Ctrl + G для прокрутки результатів.)
  • Ctrl + L: У браузері натисніть Ctrl + L, і курсор автоматично перейде до адресного рядка, готового до введення нового пошуку або веб-адреси. Можливо, я використовую це недооцінене натискання клавіш частіше, ніж будь-який інший ярлик у цьому списку.
  • Ctrl + S: Збережіть документ, над яким працюєте. Робіть це якомога частіше, щоб не втратити все, коли комп’ютер виходить з ладу / втрачає живлення / ваша кішка випадково закриває Microsoft Word.
  • Ctrl + T і Ctrl + Shift + T: Замість того, щоб натискати крихітну кнопку “Нова вкладка” у вашому браузері, натисніть Ctrl + T, щоб миттєво відкрити нову вкладку та розпочати пошук. (Бонус: якщо ви випадково закрили вкладку і хочете повернути її назад, натисніть Ctrl + Shift + T. Як молоток Тора, що повертається до його руки, вкладка миттю знову з’явиться.)
  • Ctrl + Shift + V: Ctrl + Shift + V: Ви, напевно, знаєте, що можете натиснути Ctrl + V, щоб вставити, але це часто приносить із собою багато багажу – якщо ви копіюєте текст з веб-сайту, він може містити оригінал шрифту, посилання та інше форматування, яке ви не хочете. Щоб уникнути цього, багато додатків дозволяють використовувати Ctrl + Shift + V, щоб вставити блок тексту без посилань та іншого сміття, тому вам не доведеться витрачати час на повернення шрифту до нормального. Його поведінка може дещо відрізнятися від програми до програми, але спробуйте – на Mac ви можете виявити, що Command + Shift + V працює у деяких програмах, тоді як Option + Shift + Command + V потрібні для інших.
  • Ctrl + клавіші зі стрілками: Раніше у мене був бос, який міг обходити довгий документ не користуючись нічим, крім клавіатури, і це мене вразило. Виявляється, він тримав Ctrl і використовував клавіші зі стрілками – вліво і вправо переміщує курсор між словами, а вгору і вниз – між абзацами. (Бонус: якщо ви утримуєте Shift під час переміщення клавіш зі стрілками, ви виберете цей текст, а не просто рухаєте курсор.)

Якщо ви перебуваєте на Mac, вам потрібно буде замінити клавішу Command на Control у вищевказаних ярликах.

Тут можна поговорити ще про десятки, особливо після детального вивчення конкретних програм. Можливо, ви активно користуєтеся електронними таблицями, і у цьому випадку вам слід шукати найпотужніші поєднання клавіш Excel. Або, можливо, ви живете і вмираєте зі своїм поштовим ящиком, і у цьому випадку Gmail має купу зручних ярликів, які ви повинні знати. Якби мій редактор приклав гіпотетичний пістолет до моєї голови (допоможіть!), і я міг обрати лише декілька, то вищезазначені поєднання клавіш є моїми улюбленими, – але шукайте нові, щоб замінити нудні завдання, які вас гальмують. Ви будете швидко виконувати роботу.

Переформатуйте, налаштуйте та створіть власні ярлики

Якщо вищезазначене для вас є звичним, пора приступити до створення власних ярликів. Можливо, у додатку немає вбудованих гарячих клавіш для потрібних вам дій, або, можливо, до деяких ярликів занадто складно дістатись однією рукою (я говорю з вами, Ctrl + Shift + Esc). Є кілька способів налаштувати ці гарячі клавіші – деякі прості, а деякі трохи вдосконаленіші:

  • Перекопіюйте окремі клавіші за допомогою SharpKeys: Раніше я був користувачем Mac, а після повернення до Windows я ніяк не міг звикнути використовувати Ctrl замість Command. Тож я запустив SharpKeys, змінив клавішу Alt, щоб діяти як Ctrl (і клавішу Windows, щоб діяти як Alt), тому моя клавіатура була більш схожою на Mac – і це змінило моє життя. Усі мої ярлики легше вдарити однією рукою, а м’язова пам’ять недоторкана. Якщо ви просто хочете переназначити одну клавішу на іншу, SharpKeys – це рішення. (На Mac ви можете перепризначити декілька клавіш-модифікаторів із Системних налаштувань> Клавіатура> Клавіші-модифікатори.)
  • Шукайте налаштування комбінацій клавіш у програмі: Деякі програми, такі як Photoshop або MediaMonkey, мають цілу сторінку налаштувань, призначених для комбінацій клавіш. Ви можете додавати комбінації клавіш до елементів меню, які їх ще не мають, або змінювати вже існуючі, дозволяючи створити ідеальний набір ярликів для ваших улюблених програм. Якщо ви перебуваєте на Mac, ви насправді можете налаштувати ярлики в додатках для всієї системи – просто перейдіть до Системних налаштувань> Клавіатура> Ярлики, клацніть ярлики додатків на бічній панелі, і ви можете натиснути знак плюса, щоб створити нова комбінація клавіш для будь-якого пункту меню, який ви зустрічаєте у своїх програмах.
  • Створюйте цілком нові комінації клавіш: коли вищезазначені параметри не вдаються, настав час розірвати великі знаряддя: створіть власні ярлики з нуля. Якщо у вас є клавіатура від такої компанії, як Logitech або Razer, вона може поставлятися з програмним забезпеченням, яке дозволяє створювати або «записувати» макроси для спеціальних комбінацій клавіш. Якщо ні, ви можете звернутися до трохи більш складного AutoHotkey, який є дуже потужною мовою сценаріїв, яка може перетворити будь-що на комбінацію клавіш – якщо ви витратите трохи часу, щоб дізнатися, як це працює. (Я не програміст, але все-таки зрозумів це за допомогою деяких посібників для початківців та прогулянок по документації – ви теж можете. У нас тут навіть є наш путівник AutoHotkey.)

Ви бачите, що ця кроляча нора заглиблюється, але вона того варта. Я все ще використовую ярлики, які я створив у AutoHotkey майже десять років тому (ви знаєте, що клавіша Pause ніхто не використовує ні для чого? Я перетворив це на кнопку “перейти в режим сну” для свого комп’ютера). Потрібно трохи часу, щоб перекопати ці речі, але ці початкові інвестиції, ймовірно, слугуватимуть вашій продуктивності роками у майбутньому.

Введіть довгі блоки тексту кількома натисканнями клавіш

Є певні речі, які я набираю знову і знову, безвідмовно, щодня. Я надсилаю свою адресу людям у текстових повідомленнях, набираю певні URL-адреси в адресному рядку Chrome і відправляю однаковий електронний лист кожній людині, яка приєднується до моєї групи. Розширення тексту дозволяє мені вводити ці рядки тексту за допомогою комбінації клавіш.

Наприклад, моя адреса призначена ярликом ,add‘. Коли я вводжу ,add у документ, моя обрана програма розширення тексту розпізнає це і замінює його моєю повною адресою. Я набираю ,join, щоб вставити електронний лист із двома абзацами, який я надсилаю всім учасникам моєї групи, і навіть ,deg, вводить символ градусів (°). Для цього існує так багато розумних застосувань, що я не міг би вмістити їх усі в одну статтю, але достатньо сказати все, що ви вводите більше, ніж пару разів на тиждень можна вдосконалити.

Користувачам Mac це простіше, ще раз: ця функція вбудована безпосередньо в macOS, в розділі Системні налаштування> Клавіатура> Текст. Просто натисніть кнопку «плюс», щоб додати новий ярлик – переконайтеся, що ви набираєте його не звичним чином (ось чому я використовую формат коми-слова вище) – і додайте текст, який буде відображатися при введенні цього ярлика. Користувачі Windows можуть вибирати з декількох різних сторонніх програм, хоча я особисто рекомендую PhraseExpress для більшості людей. Він потужний, безкоштовний і простий у використанні після того, як ви створите ці перші розширення для пари фраз. Коли я використовую комп’ютер без розширювача тексту – або без будь-яких ярликів, зазначених вище, – мені здається, що я продираюся крізь патоку. Коли ви звикнете до цих трюків із клавіатурою, що економлять час, ви ніколи не захочете працювати без них.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: