Рівненські стартапери розробили диво-годинник, що рятує від COVID та інсультів

12.11.2021 0 By NS.Writer

Слідкувати за станом здоров’я рідних онлайн, не турбуючись, що «швидка» може не встигнути, — можливо. Це довела команда українських стартаперів з Рівного. Автори проєкту MISU Володимир Шевчук, Олександр Коленчук та Дмитро Круглов — математики, що займаються фармацевтичним бізнесом. Влітку 2021 року вони зрозуміли, що дещо оптимізувавши всім вже звичні розумні годинники, можна отримати пристрій, котрий моніторить стан роботи організму і допомагає попередити збої та вберегти від лікарняного ліжка, пише dev.ua.

Команда MISU, зліва направо: Микола Конончук — дизайнер, Володимир Шевчук — СЕО, Олександр Коленчук — кофаундер, Вероніка Черторижська — СММ і дизайнер, Дмитро Круглов — product iOS dev

Самі фаундери кажуть, що годинники інших брендів теж можна використовувати. Останній гаджет куплений для мами Володимира, а написаний для MISU софт легко конектиться з будь-якими гаджетами інших брендів.

Стартапери розповіли dev.ua, як працює та рятує життя їхній винахід MISU, чому попит на нього перевищує пропозицію, та як вони ледь не стали заручниками МОЗ.

Спочатку був soft

Два роки тому команда рівненських програмістів на чолі з провідним розробником Дмитром Кругловим та Володимиром Шевчуком створила лабораторію, де вирішили «штурмувати» інноваційні розробки. Зосередились айтішники на вирішенні проблем смертності, адже 70-80% смертей в Україні спричинені серцево-судинними хворобами.

Так виникла ідея створити пристрій, який би допомагав моніторити основні показники стану здоров’я та систематичні відхилення серцебиття, тиску, температури.

«Та зробивши такий пристрій, побачили, що можна оптимізувати та використовувати майже всі смартгодинники й браслети які вже є на ринку», — згадав Шевчук.

І вже далі команда зайнялася написанням софту для цього і розробила мобільний додаток.

Усі члени команди MISU — випускники факультетів прикладної математики або комп’ютерних наук з університетів Рівного. Декілька розробників доєднались до команди із Запоріжжя. «Майже кожен за нас може писати код», — з гордістю каже Володимир Шевчук, зазначаючи, що кодери працюють одночасно на декількох проєктах. За його словами, в команді зібрані як досвідчені кодери, так і розробники без досвіду. Точніше ті, які приєдналися, взагалі не маючи досвіду. Мотивують розробників у компанії опціонами. «Кожен, хто приніс ідею, має половину частки, залишок ділиться між членами команди», — каже він.

В основу своїх розрахунків айтішники поклали дані з досліджень лікаря-вірусолога Ріада Саркіса (Riad Sarkis) із Франції, який в Китаї працював над проблемами виявлення хворих на COVID. Спираючись на ці дані, створили алгоритми та аналітичну модель вимірювання серцево-судинних відхилень, які й використали при розробці програмного забезпечення та застосунку. А потім вдарила пандемія.

«COVID та пандемія з одного боку перебили нам все, що могли, а з іншого — підказали, як діяти далі», — згадує Володимир.

Першою ідеєю розробників була розумна обручка. Але цю ідею залишили нереалізованою через слабкість акумулятора подібного гаджета та неуніверсальний розмір.

«Тоді вирішили зробити розумні браслети», — розповідає Шевчук. Перший рік пройшов у їх тестуванні за допомогою лікарів та другої дитячої державної клініки у Рівному.

Після вдалих випробувань на реальних пацієнтах та з досвідченими лікарями розробники усвідомили, що створили розумну альтернативу клінічній діагностиці.

Як працює MISU

Додаток MISU з літа доступний на AppStore та Google Play. «Найбільше ми мучилися з Apple. Офіційну відповідь від них щодо можливості використовувати Apple Watch з MISU команда виборювала пів року щоденними дзвінками. Спеціалісти Apple перевіряли лікарів, з якими працює MISU. Вони повинні були мати не менше ніж 10 років практики, знати англійську мову, і пройти півгодинне інтерв’ю з Apple», — розповідає Шевчук.

MISU вимірює тиск, пульс, рівень насичення кисню в крові й температуру. Усі ці параметри користувач заміряє та вносить в систему вручну, як нормальні показники. А вже потім, аналізуючи отримані дані, система формує висновки про наявні відхилення і повідомляє пацієнта та його лікаря про можливі наслідки. До речі, стежити за динамікою показників у додатку можуть як сам користувач, так і його рідні та лікар.

З браслетом дані в додаток заносяться автоматично. Гаджет підключається до телефону через bluetooth, і після цього працює автономно. Залишається тільки заряджати його раз на два тижні.

Браслет автоматично визначає тиск, серцебиття та інші показники стану здоров’я на поточний час і в динаміці, та аналізує, як вони змінювались в періоді. Аби гаджет отримав базовий набір інформації, потрібно носити браслет від трьох днів до тижня.

Якщо ж браслет фіксує якийсь можливий критичний стан на основі зібраних даних, в додатку з’являються рекомендації користувачу щодо наступних дій. У застосунку також є функціонал, за допомогою якого лікар може в реальному часі надати рекомендацію, як діяти.

Ефективність роботи пристрою Коленчук демонструє власним прикладом.

«Браслет моєї мами п’ять днів показував дивні показники. Після обстеження в лікарні виявилось, що в неї була розірвана судина. Так MISU попередив інсульт», — згадує розробник.

З України до Шанхаю

Перші браслети MISU збирали в Україні. Та через дороговизну вирішили замовляти гаджети в Шанхаї.

«Перша партія була стандартною, — каже Олександр, — бо важливо було закласти туди певні функції, а не зовнішній вигляд».

Наразі стартаперам поставили 300 одиниць, які вже розпродані.

Наступну партію гаджетів виробники замовили вже під власний дизайн.

«За місяць плануємо летіти в Гонконг на пошук фабрики для виробничої бази для партії оновлених девайсів», — зізнається Олександр.

Вартість MISU сьогодні — 600 грн. І наразі вже продано понад 1000 пристроїв різних модифікацій. Додаток безоплатний для користування, але найближчим часом розробники планують додати плату за сімейну підписку.

Як MISU ледь не закрився через МОЗ

Володимир Шевчук розповідає, що розробкою рівненських стартаперів цікавилося Міністерство охорони здоров’я.

«В нас же не медичний продукт, але на старті МОЗ пропонувало нам «поділитися кодом та доступом», — розповідає розробник.

Під час виводу його на ринок засновникам довелось подолати безліч бюрократичних перешкод, пережити скептичне ставлення до нового, що йде всупереч існуючим схемам. «Була пропозиція звідти стати частиною певного продукту. На яких умовах — не знаю, бо ми відразу відмовились. Це був найважчий період для нас десь пів року тому», — каже Шевчук.

То був переломний момент, коли стартапери хотіли все згорнути.

Проєкт врятували лікарі. «До MISU почали потрапляти запити від лікарів і лікарень з проханнями долучатись до ком’юніті, надати девайс для тестування. До нас звертались мери міст, зокрема Дніпра, з пропозиціями влаштувати тестування у міських лікарнях. Це надихнуло рухатися далі», — згадує Володимир.

Гроші та інвестиції

Для виготовлення MISU розробники не залучали фінансування. Стартапери, за словами Володимира, вклали в проєкт десятки тисяч доларів власних коштів. Більш точні цифри фаундери не називають.

«Щодо прибутковості — наразі маржа продажів девайсу майже нульова. А трьом останнім лікарям, які забажали купити цей пристрій, ми їх подарували», — зазначає Шевчук.

Стратегією монетизації фаундери обрали заробіток від обігу, припускаючи збільшення прибутку від збільшення кількості реалізованих девайсів. Ціну при цьому планують залишити мінімальною. «Реклама від вдячних користувачів зробить попит на девайс», — впевнений Олександр. Наразі MISU продається в Україні через ФОП. Фаундери зазначають, що наразі відкриття ТОВ не потрібно, то будуть зайві витрати.

За словами Володимира, і у MISU є потенційні українські інвестори, які готові вкласти гроші у проєкт, але команда вирішила спершу масштабуватись у Європі. «На відміну від більшості стартаперів, ми не підемо в США. Ми прагнемо створити найкращий продукт не тільки для України, але і Європи, — пояснює Шевчук. — Ми прийдемо до США, але не зараз. Наразі ми не подужаємо такі обсяги».

Він обіцяє, що як тільки стартапери відкриють компанію у Польщі чи у Франції, одразу підпишуть угоду з українськими інвесторами. Серед бажаючих долучитись до MISU, каже стартапер, є декілька мільйонерів.

На питання про можливий продаж бізнесу розробники відповідають, що всі потенційно готові до продажу, але назвати вартість компанії не можуть.

«Це дуже багато, я навіть зараз не зможу оцінити, скільки може коштувати рік збору правил і співставлення цього з математичними моделями», — міркує Шевчук.

«І той потенціал який є в MISU, — говорить Володимир, — медичній галузі довгий час був недоступним для айтішників через очевидну складність та корумпованість самої галузі, тому тут можна зробити усе. Щоправда, це дуже складна галузь. Мабуть, тому айтішники не йдуть в медицину в Україні. А ми пішли, і чим більше ми тут, тим більше можливостей бачимо. І для цього потрібно працювати з даними, мати голову на плечах, сміливість та класну команду, котра хоче зробити хороший продукт, який і життя врятує, і зробить медицину доступнішою, зекономить кошти та буде корисним як простим людям, так і лікарям. Тим більше у період, коли навколо COVID».

Що далі

В MISU готують велике оновлення, де кожен зможе побачити, яка вакцина ефективніша, які ліки більш дієві, а також по карті можна буде відстежувати розповсюдження різних хвороб у світі. «Система збиратиме ці дані й аналізуватиме показники стану здоров’я користувачів. А оскільки MISU 24/7 моніторить стан здоров’я та усі відхилення від норми, система дає можливість спостерігати за статистикою короткострокових та довгострокових відхилень чи ускладнень після щеплення тією чи іншою вакциною», — пояснює Шевчук.

Таку статистику скоро можна буде спостерігати в режимі Live на сайті MISU усім бажаючим, запевняють стартапери, та наразі дані не оприлюднюють.

Зараз стартапери ведуть перемовини з двома великими корпораціями й вже залучили 5,2 млн грн на розвиток проєкту, каже Володимир. Засновники MISU ставлять перед собою дві цілі: отримати 60 000 користувачів до наступного літа. «Це трохи менше від половини Apple Watch, які поширені в Україні». Та розробити найтонший пристрій MISU string, для розробки котрого хлопці вже обрали дві фабрики в Шанхаї, та долучилися до Європейських партнерів, що дозволить працювати і в Україні, і Європі паралельно.

«А взагалі, — як сказали розробники, — COVID показав, що, попри все, моніторинг здоров’я — найкращий запобіжник критичних ситуацій».

Також Володимир Шевчук обіцяє, що MISU watch з’явиться в Україні та Європі вже за місяць.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: