Професор Кембриджу: Біткоін — економічне диво

29.11.2017 0 By Chilli.Pepper

Д-р Гаррік Гілеман, історик економіки Кембриджського університету та Лондонської школи економіки, пояснив в інтерв’ю CNN, що Біткоін – це ні що інше, як економічне диво.

Гілеман зазначив:

“Більшість економістів відхиляють їх як недосконалу форму грошей, що ніколи не зможе досягти рівня прийняття, який вони вже мають. Сьогодні ми оцінюємо від 5 до 10 мільйонів унікальних активних користувачів криптокультур, і, на мій погляд це – ні що інше як незначне економічне диво”.

Що таке біткоін?

Біткоін – перша у світі форма децентралізованих грошей; засіб заощадження, резистентний до цензури та  маніпуляцій з боку центральних органів, органів влади та урядів.

Децентралізована структура та одноранговий протокол біткоіну унікальні тим, що вони дозволяють мережі функціонувати  у якості власної економічної системи, без посередників та сторонніх постачальників послуг. Хоча деякі центральні банки та фінансові установи почали побоюватися таких аспектів криптовалюти, Банк Фінляндії заохочує економістів вивчати “чудову структуру” біткоіну.

У статті “Монополія без монополіста: економічний аналіз платіжної системи біткінів”, дослідники Банку Фінляндії написали:

“Біткоін не регулюється. Його не можна регулювати. Немає необхідності регулювати його, тому що це система, яка дотримується протоколу, як це передбачено, і комісії за транзакцію, які стягуються користувачми визначаються користувачами незалежно від зусиль майнерів. Концепція і проект біткоіна як економічної системи є революційним і тому заслуговує уваги та дослідження економіста, навіть якщо б воно не було функціональним. Його очевидна функціональність та корисність повинні ще більше стимулювати економістів вивчати цю чудову структуру”.

Глобальний вплив

Як згадувалося вище, Гілеман описав Біткоін як економічне диво, але “незначне”. Проте на цьому етапі, коли ринкова оцінка біткоінів перевищила показник основних банків на рівні 166 млрд. дол. США, а ліквідність біткоінів вища, ніж більшості фондових ринків, важко визначати будь-який аспект біткоіна як “незначний”.

Біткоін вчинив серйозний вплив на світову фінансову систему протягом останніх одинадцяти місяців. Вже інституційні інвестори почали переходити на їх ринок. Шеф Coinbase Брайан Армстронг повідомив, що приблизно 10 мільярдів доларів в інституційних грошах очікують інвестування в цифрові валюти.

“У минулому році було створено понад 100 хедж-фондів, призначених виключно для торгівлі цифровими валютами. Ще більша кількість традиційних інституційних інвесторів починає дивитися на торгівлю цифровими активами (у тому числі сімейні офіси, фонди державних фондів, традиційні хеджеві фонди тощо). За деякими оцінками, на сьогоднішній день вкладається 10 мільярдів інституційних грошей для інвестування у цифрову валюту”, – дописує Армстронг.

Економічне диво

Звичайно, після того, як великі хедж-фонди та великі інвестиційні банки перейдуть на біткоін, за ними підуть загальні споживачі та випадкові інвестори. Тоді біткоін більше не буде незначним економічним дивом, але головним, який неминуче формує фінансовий сектор у довгостроковій перспективі.

Провідні економіки, такі як США, Японія та Південна Корея, вже визнали біткоін юридичною валютою та засобом заощадження, надаючи інструкції та правила для обміну криптовалютами, підприємствам та інвесторам.

Як валюта, зазначає Гілеман, біткоін використовується на ринках розкошів, для обробки або врегулювання великих операцій без дорогих і неефективних послуг банків.

“Якщо ви сплачуєте лише 2 долари транзакції за річ, яка коштує десятки тисяч, то така плата в основному дорівнює нулю. Але якщо ви сплачуєте два або три відсотки на предметі мистецтва з його вартості, то цифри можуть трохи збільшитися”, – додав Хілеман.

За матеріалами: cointelegraph


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: