Про переваги сучасного он-лайн навчання

12.12.2015 0 By Chilli.Pepper

Ми живемо у світі, який швидко змінюється і сьогодні маємо необмежені можливості навчання і набуття нової спеціальності, не виходячи з дому, різноманітні варіанти безкоштовного навчання за кордоном та здобуття робочого досвіду в іншій країні. Все це дає широкі можливості розвиватися, подорожувати і жити цікаво.

Здобудеш освіту — побачиш більше світу

Теперешнє населення планети вже не боїться змінювати робоче місце. У США, наприклад, прийнято змінювати роботодавця кожні два-три роки, якщо працівника не підвищили за посадою, відповідно збільшивши заробітну плату. Більше того, якщо ви більше п’яти років працюєте в одній організації на тій самій посаді, то може скластися враження, що ви або безініціативні, або неконкурентноспроможні. Якщо ви змінюєте роботу, то демонструєте своє бажання брати на себе відповідальність за більші ділянки роботи і навчатися новому. Роботодавець бачить вас як працівника з досвідом існування в різних колективах і неординарним баченням робочих процесів, яке ви можете принести іззовні.

Люди все частіше вирішують знімати житло, замість того, щоб його купувати, щоб бути мобільними і мати змогу  їхати на роботу в інші міста і навіть  спробувати себе як спеціаліста в інших країнах. Люди часто мігрують туди, де знайшли роботу. Зазвичай роботодавець високо оцінює наявність міжнародного досвіду або освіти в іншій країні.

Не кажи — не вмію, а кажи — навчусь!

Не варто боятися змінювати робочу спеціальність. Якщо ви працювали викладачем, і навчалися на викладача, це не повинно завадити вам перекваліфікуватися, наприклад, на програміста. Сьогоднішні студенти аналізують попит на спеціальності, які популярні на ринку праці і навчаються на них. Зараз серед навичок тих спеціальностей, які потрібні роботодавцям, є наприклад, такі: аналіз даних та програмування, робота з 3D принтерами, інженіринг дронів та роботів, криптовалюти та альтернативні фінансові системи, проектування нестандартних будівель. У відповідь на постарішання населення, виник попит на спеціалістів, які зможуть запропонувати ефективні рішення щодо покращення якості життя людей,старших за 65 років. Це, наприклад,  розробка варіантів комфортного  житла для таких людей, а також різноманітних  послуг для довгожителів,  які наразі ще не представлені на ринку.

По одягу зустрічають, по розуму проводжають

Сучасному роботодавцю часто однаково який у вас диплом чи стаж, його цікавить чи можете ви зробити те, чого не може він і його наймані працівники, і чого він сьогодні потребує, а також чи можете ви своїми вміннями підвищити його прибуток. Це означає, що якшо у вас освіта педагогічного інституту, і ви викладали у школі історію, але вмієте програмувати, то ви можете бути потрібним йому спеціалістом. Якщо ви працювали водієм, не маєте вищої освіти, але можете синхронно перекладати з китайської, ви також можете бути потрібним спеціалістом з високим потенціалом винайти гарну і цікаву роботу.

Наразі освіта вже не має бути формальною, як-от тільки університет, інститут, технікум. Нам пощастило жити в час широкого розповсюдження і простого доступу до інформації. Її настільки багато, що все, що завгодно  можна знайти у найкращій якості і безкоштовно. Гарний приклад цоьму – це, курси он-лайн освіти від Курсери (Сoursera.org). Вони умовно безкоштовні. На Курсері можна взяти курси від найкращих університетів світу, таких як Йель, Дюк, Оксфорд, Единбург, Гарвард, Токійський університет та багато інших. Курси дають інформацію ту ж саму, яку отримують студенти, які навчаються в цих престижних і дорогих вищих навчальних закладах. Навчання проводится мовою оригіналу (найчастіше англійською), але доступні субтитри, а іноді також субтитри і іншими мовами. Теми, яким навчають на курсах, розкривають найсучасніші напрацювання найкращих вчених світу.

З окремих он-лайн курсів різних університетів просто з дому можна набрати інформації, якої буде більше, ніж її отримає студент у гарному університеті, наприклад, на стандартній стаціонарній магістерській програмі. Щоб дізнатися, які курси складають одну навчальну програму, варто лише подивитися відповідну програму на сайті університету. Університети з найкращою репутацією часто вказують з яких модулей складається їх програма навчання, також на сайті університетів можна знайти інформацію про те, хто саме з викладачів читає які курси.  На Курсері та інших он-лайн платформах (серед яких, наприклад, Тед, Ютюб) можна знайти відео виступів відомих професорів, іноді навіть цілий  курс їх лекцій.

Наука в ліс не веде, а з лісу виводить

Якщо розглядати традиційне стаціонарне навчання, то наразі існує багато освітніх програм, які фінансують навчання українців закордоном. Є програми, які покривають витрати на навчання, проживання, переліт, і дають щомісячну стипендію, розмір якої дозволяє утримувати себе і родину під час навчання. Однією з таких стипендій є стипендія Чівнінга, вона дає можливість отримати магістерську ступінь в університеті Британії на ваш вибір. Також є чимало інших стипендій: від держав-спонсорів, від приватних фондів, від окремих університетів.

Існують країни, де університетське навчання традиційно безкоштовне, наприклад, Германія та Греція, хоча вступати потрібно на загальних засадах і бути спроможним навчатися на мові цих країн. Існують країни, в яких роки навчання рахуються до загальної кількості років, потрібних для подання  на легальне резиденство в цій країні, наприклад, аспірантура в Нідерландах.

Навчатися ніколи не пізно. У тому числі, навчатися іноземній мові. Вже відомо, що твердження про те, що дітям легко вивчити іноземну мову, а дорослим складно і тим складніше, чим вони старші  є хибним. Насправді, діти просто не мають вибору. Гарно себе зарекомендував такий метод вивчення іноземної мови: слухати тексти іноземною мовою. При цьому, спочатку слухати без субтитрів, другий раз слухати з субтитрами, а третій раз слухати з субтитрами і перекладом. Цей процес потрібно повторювати, поки текст не завчиться, а його розуміння буде доведено до автоматизма. Можно розпочати з навчальних відео, а потім перейти на перегляд серіалів.

Варто шукати, пробувати, ризикувати і вірити в себе.

Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, і свого не цуpайтесь

На фоні відсутності грошей і зважаючи на потребу підвищення кваліфікації,  надзвичайно корисними стають можливості безкоштовної он-лайн освіти. Наука не стоїть на місці, проводяться дослідження, виникають нові методики. З’являється все більше і більше інформації, в якій легко заблукати. В такий ситуації дуже виручають повноцінні курси від освітніх платформ. По-перше, вони за змістом є більш-менш наближені до повноцінного університетського курсу: їх викладають провідні фахівці у своїй галузі, які спираються на фундаментальну науку, а окрім теорії, часто можна почути точку зору відомих на весь світ вчених практиків. Навіть, якщо є можливість слідкувати за друкованими матеріалами, участь в таких курсах дає змогу переконатися, що нічого важливого в тій чи іншій галузі не пройшло поза увагою. По-друге, курси структуровані таким чином, що дозволяють за обмежений проміжок часу дізнатися максимум інформації, і надають можливість приділяючи лише по 15 хвилин два рази на день, встигнути і прослухати лектора, і продивитися рекомендовану літературу, і, навіть, мати змогу виконати частину завдань або тестів. По-третє, англомовні курси дозволяють підтримувати належний рівень англійської. Крім усіх практичних переваг, про які йшлось вище, такі курси дисциплінують слухачів, бо вони прив’язані до дедлайнів, навчають самоорганізації та плануванню, підвищують самооцінку і покращують навички комунікації, бо передбачають спілкування слухача з іншими студентами під час занять в спеціальних дискусійних клубах, які є в кожному курсі. Все це робить такі курси надзвичайно корисним додатком до формальної освіти і гарним інструментом для особистісного розвитку.

Мудрим ніхто не вродився, а навчився

Iya_Slabinska

Ія Слабінська

Ія Слабінська за освітою є практичним психологом зі  спеціалізацією в когнітивно-поведінковій терапії. Вона відкрила для себе Курсеру у 2013 році. Відтоді обирає курси пов’язані з психологією, медициною та соціальними науками. Все почалося з курсу «Ліки та мозок» від Каліфорнійського технологічного інституту. Це був непростий курс, який містив  багато лекцій та матеріалів з молекулярної біології, хімії, психіатрії і був таким собі «челенджем» для Ії.  Вона каже, що з початку боялася, що не подужає таку складну тему на англійській мові. Але згодом все виявилося не так страшно,  Ія змогла розібратися в темах, успішно скласти  усі тести, і в лютому 2013 року отримала своє  перше  свідоцтво від Курсери про успішне закінчення курсу.

Після цього були інші курси, серед яких «Критичне мислення в епоху глобальних змін» та «Клінічна психологія дітей та підлітків» від Університету Едінбургу,  «Депресія з позицій суспільної охорони здоров’я» від Університета Джона Гопкінса, «Залежний мозок» від Університета Еморі, «Сон: нейробіологія, медицина та суспільство» від Університету Мічігану, «Нейроетика» від університету Пенсильванії, який читав доктор наук Джонатан Морено, син відомого Якоба Морено – засновника психодрами, соціометрії та групової психотерапії. Цей курс виявився найбільш цікавим за своїм змістом, бо дав змогу здійснити екскурс до історії біоетики починаючи з античного часу, прослідити її розвиток на початку 20 століття, в часи Другої світової війни, в 60-ті роки минулого століття і повернутися в наші часи цифрових технологій. Експерименти над психікою і їх етичні аспекти (на прикладі відомих експериментів), цифрова людина (біопротези та імпланти), нейроекономіка, нейромаркетинг – ось тільки короткий перелік того, що розглядалося на цьому курсі.

Іще одним дуже корисним та цікавим курсом виявився для Ії курс «Введення в науку про рак». І це не дивно, бо Ія Слабінська переважно займається психологічним супроводом онкохворих пацієнтів та членів їх сімей.  Вона наголошує на тому, що психологічна допомога є важливою складовою до основного лікування онкохворих  і її завдання абсолютно зрозумілі: це і зменшення емоційного дистресу, пов’язаного з хворобою, і сприяння розвитку особистого контролю пацієнта  над своїм життям і активної участі у лікуванні,  це і поліпшення комунікації між онкохворим та його оточенням. Це і робота з негативними почуттями і станами, які виникають під час захворювання, це також і розробка ефективних стратегій для боротьби з проблемами, пов’язаними із захворюванням і багато чого іншого, що допоможе пацієнту бути в ресурсному стані та мати сили і наснагу боротися з хворобою. Тому курс, представлений Университетом Огайо (Ohio State University Comprehensive Cancer Center, Ohio State’s James Cancer Hospital and Solove Research Institute) дав Ії можливість більш широкого та глибокого ознайомлення  з новітніми дослідженнями в цій галузі про причини раку, його лікування, профілактику, змогу дізнатися про методи психологічного супроводу пацієнтів в медичних закладах цього університету та особливості навчання психологів, які працюють з онкохворими. До речі, це був один з небагатьох курсів, до підготовки якого долучилося 36 чоловік, кожен з яких представляв свій напрям (генетика, вірусологія, гематологія, хірургія, радіологія, імунологія,  психологія та інші). В результаті вийшов дуже сучасний та практичний курс, в якому було не тільки багато цікавих лекцій, а й іншої фахової літератури для ознайомлення у відкритому доступі та посилань на сайти інститутів та профільних організацій з методологічними напрацюваннями та корисними матеріалами.

З усіх скарбів знання найцінніше, тому що воно не може бути ні вкраденим, ні загубленим, ані знищеним

Раніше Курсера видавала лише безкоштовне свідоцтво про закінчення курсу (за умови успішного складання всіх тестів та завдань). Зараз на деяких курсах ця можливість ще збереглася, а на інших передбачена лише купівля верифікованого Курсерою сертифікату, який коштує 49 доларів. Такий сертифікат є єлектронним, дані про нього доступні за посиланням на сайт Курсери, це посилання можно вказати будь-де – в своєму резюме або в профілі LinkedIn тощо. На Курсері існує цілком реальна можливість попросити фінансову допомогу на оплату такого сертифікату. Власне, сайт сам її пропонує. Щоб отримати верифікований сертифікат після завершення курсу треба заповнити спеціальну форму-звернення до керівництва курсу, де вказати свій дохід за рік, причини з яких цей сертифікат може бути вам потрібний, та інформацію про те, як ви збираєтесь використовувати знання, які отримаєте на курсі. Якщо ви грамотно та послідовно зможете викласти свої думки у такому зверненні англійською, то з великою ймовірністю керівництво курсу піде вам на зустріч і надасть фінансову допомогу на отримання сертифікату.

Учись – на старість буде як знахідка!

Відповідаючи на запитання про мотивацію до самоосвіти, Ія каже, що по-перше, таке навчання надає їй можливість професійного зростання і особистісного розвитку. По-друге, їй подобається сам процес навчання. Вона з тих, хто  підтримує популярний у світі напрям «Lifelong Learning» – це навчання протягом усього життя і безперервне отримання та розвиток знань і умінь.  «Lifelong Learning» – це концепція безперестанного, добровільного пошуку нових знань, який надихається як професійними, так і особистими причинами. І однією з таких причин є та, що активна мозкова діяльність слугує запорукою активного довголіття. Ія наводить приклад Аарона Бека, засновника когнітивно-поведінкової терапії, якому в цьому році виповнилося 94 і він і досі продовжує викладати в своєму інституті в Каліфорнії.

Наш мозок є нейропластичним, тобто таким, який здатний переструктуровувати сам себе, який може змінюватися у відповідь на нову інформацію, сенсорне стимулювання й інший досвід. Це відбувається шляхом формування нових нейронних зв’язків протягом усього життя. Наш мозок любить вчитися і коли ми вивчаємо щось нове, здобуваємо нові навички та досвід, в нашому мозку утворюються нові і змінюються існуючі нервові шляхи, пристосовуючи його роботу до активної діяльності. І все це сприятливо впливає як на когнітивні функції мозку, покращуючи його функціонування, так і на фізіологічні процеси, тому що вони також керуються мозком. Відтак можна сміливо сказати, що постійне навчання є одним з потужних факторів, що впливають на довголіття.

Отже, вибирайте собі навчання до душі!

Отримуйте від нього користь та задоволення!

Та живіть краще і довше!

Олена АлександроваОлена Александрова


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: