Праведний і Чудесний доктор Микола Пирогов

14.09.2020 0 By NS.Writer

Видано книгу матеріалів до канонізації великого хірурга

Останнім часом у церковних колах, у тому числі в Україні, актуалізувалася тема канонізації, тобто зарахування до лику святих Миколи Пирогова — видатного хірурга, анатома, педагога та науковця. Він створив перший атлас топографічної анатомії людини, є засновником військово-польової хірургії, а також одним з першихзапочаткував використання анестезії при оперативних втручаннях. Пирогов прославився багатьма відкриттями в галузі медицини, успіхами в народній освіті, активною громадською та гуманістичною позицією.

Питання про канонізацію Миколи Пирогова у наші дні як ніколи актуальне. Сьогодні, в епоху боротьби всього людства з важкими хворобами та недугами, як фізичними, так і духовно-моральними, звернення до неоціненного й багатющого досвіду Пирогова життєво необхідно всім нам. І це не тільки геніальні відкриття великого хірурга у галузі медицини, які навіть тепер зберігають свою значимість і актуальність у наші дні, але і багатюща скарбниця духовної мудрості «чудесного» доктора, яка укладена у його особистому досвіді богоспілкування і пов’язана з глибоким християнським смиренням перед волею Творця.

У зв’язку з цим важливою є новина про вихід у світ книги «Праведний і Чудесний доктор Микола Пирогов: лікар, вчений, педагог, філософ та релігійний мислитель (матеріали до канонізації)». Видання підготовлено під загальною редакцією та піклуванням Президента Національного медико-хірургічного центру ім. М.І. Пирогова (у Москві), академіка Російської академії наук, академіка Національної академії медичних наук України, доктора медичних наук, доктора богословських наук, професора Ю.Л. Шевченка (архімандрита Георгія).

Літературним редактором видання є Президент Інституту сучасних гуманітарних досліджень, доктор теологічних наук, кандидат філологічних наук А.С. Мельков. Технічний редактор — головний редактор Міжнародного історико-літературного журналу «Странникъ» К.В. Забєлін.

Праведный и Чудесный доктор Николай Пирогов: врач, ученый, педагог, философ и религиозный мыслитель (материалы к канонизации) / Под ред. Ю.Л. Шевченко; лит.ред. А.С. Мельков; тех. ред. К.В. Забелин. М.: Историко-литературный журнал «Странникъ», 2020. 264 с., ил. ISBN 978-5-907315-10-5.

* * *

Книга присвячена найважливішому, але досі мало дослідженому аспекту життя великого хірурга, його духовно-моральним і релігійно-філософським шуканням на шляху до святості.

Все 20 століття ця тема, на жаль, замовчувалася зі зрозумілих причин — цензура з боку богоборчої влади та ослаблена кривавими гоніннями Церква — все це не сприяло неупередженому вивченню життя і духовної спадщини Пирогова. Здавалося, що це питання ось-ось повинно було вирішитися після розпаду СРСР природним чином. Тим більше, на початку 2000-х рр. у лику святих був прославлений сонм новомучеників і сповідників, які постраждали від антицерковних гонінь більшовиків. У ті роки канонізація проходила швидко і без зволікань, не тільки постраждалих від большевицького терору, але й таких подвижників,як святий лікар Лука Кримський (Войно-Ясенецький), митрополит Київський Філарет (Амфітеатров), останній кошовий отаман Запорізької Січі Петро Калнишевський та ін., але великий Микола Пирогов так і не був прославлений.

Тому в книзі, що містить матеріали до канонізації Пирогова, вперше були зібрані воєдино свідчення про його святість — прижиттєві та посмертні. Це зроблено не без задньої думки про те, що представлений матеріал допоможе компетентним церковним інститутам у вирішенні питання про канонічне прославляння великого хірурга, значна частина життя, наукової діяльності та медичної практикиякого булі пов’язані з Україною і де він упокоївся після своєї блаженної кончини та перебуває нетлінним тілом донині протягом вже 140 років.

У виданні, присвяченому 210-річчю з дня народження і 140-річчю блаженної кончини «чудесного» доктора, вперше найбільш повно і широко ставиться питання про прославляння Миколи Пирогова у лику святих. Книга «Праведний і Чудесний доктор: лікар, філософ, педагог та релігійний мислитель (матеріали до канонізації)» складається з чотирьох частин і додатка.

У першій частині «Слово про прославлення М.І. Пирогова» ретельно уявлено нарис християнського життя великого лікаря, педагога, філософа і релігійного діяча, показано систему його релігійно-філософських поглядів (включаючи найважливішу тему примирення науки і релігії), освячено думки вченого про віру в Бога, жалісливе і милосердне ставлення до людей.

У другій частині видання вміщено два найцікавіші біографічні матеріали, що присвячені Пирогову, авторами яких є сучасники вченого — І.В. Бертенсон та доктор С.С. Шкляревський, а також зворушливий опис процесу поховання вченого.

Третя частина “Слово про християнський світогляд Пирогова в працях духовенства«містить чудові та дуже важливі свідчення дореволюційних священиків про найвищий духовно-моральний вигляд великого хірурга. Також у цей розділ увійшли статті про Пирогова як релігійного мислителя, що були написані вже після революції, їх авторами є знамениті духовні письменники і богослови — архієпископ Іоанн (Шаховської), протоієрей Василь Зеньківський та святитель Лука Кримський (В.Ф. Войно-Ясенецький).

У четвертій частині «Пирогов як релігійний мислитель, філософ і богослов. Слово від громадських та наукових діячів» міститься багато цікавих думок і висловлювань про вченого, сказаних чудовими публіцистами, лікарями та філософами — І.В. Бертенсоном, Д.Добромисловим, М.Я. Пясковським, С.С.Старосивільським, С.Я. Штрайхом, А.Ф. Коні, Є.Х. Дампелем, С.Л. Франком.

У 2020 і 2021 рр.відзначаються два знаменних ювілеї — 210-річчя з дня народження Пирогова та 140-річчя з дня його смерті. Це дає чудовий привід заново переосмислити значення особистості Миколи Пирогова як в історії нашої медицини, науки та народної освіти, так і в сфері більш тонкої, але не менш, а в чомусь і більш важливої — в духовно-релігійному житті. І тут ім’я Пирогова дуже значимо та цінно. У пам’яті людей, у народній свідомості він вже давно сприймається як свята людина, як лікар від Бога, як «чудесний» доктор, як цілитель тіл і душ людських, до якого, не перестаючи, звертаються у надії з молитвами і лікарі, і пацієнти, якого православні люди щиро люблять та шанують як угодника Божого.

Ця книга є запашним вінком на гробницю великого хірурга, як зриме вираження нашої любові, глибокого шанування та нескінченної подяки за його жертовний подвиг в ім’я стражденного людства.

Публікацію здійснено в рамках програми співробітництва Newssky Media Group/IDS Kronos та Інституту сучасних гуманітарних досліджень.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: