Потреба бензину в липні буде закрита на 50%, дизелю – на 80%

12.07.2022 0 By NS.Writer

Дефіцит дизеля зникне протягом місяця-двох, ціна знизиться на 5%, а реальне споживання нафтопродуктів в Україні впаде на 20%. Такий прогноз в інтервʼю Forbes озвучив директор мережі SOCAR Ігор Орлов.

Ілюстративне фото

«В липні ми бачимо, що ринок насичується. В цьому місяці потреба дизелю буде закрита на 80%. Потреба по бензину закрита десь на 50%. Дефіцит автогазу було подолано на початку червня. Ситуація приблизно однакова в усіх регіонах країни», — сказав Орлов.

За його словами, протягом одного-двох місяців зникне дефіцит дизеля, та покращиться ситуація з бензином. «Тоді ми зможемо зрозуміти реальне споживання нафтопродуктів в країні», — сказав директор SOCAR. Він прогнозує, що в порівнянні з минулим роком споживання впаде на 20%, до приблизно 800 000 т в місяць.

«Подолання дефіциту призведе до зниження цін. Ціна на автогаз вже впала на 10%, дизель подешевшає десь на 5%. Перспективи зниження цін на бензин поки не бачу», — зазначив він.

Втім, за словами Орлова, гострого дефіциту вже не буде. Гравці ринку налагодили логістику, закупили бензовози, знайшли контрагентів.

«Прогнозувати ціни зараз складно. З одного боку, котирування на нафту пішли вниз, що зменшує кінцеву вартість пального. З іншого боку, на ціни впливає курс валют, який суттєво зріс, а також логістика. Наприклад, „Укрзалізниця“ нещодавно підняла свої тарифи на 70%», — сказав директор SOCAR.

Також він зазначив, що ринок продовжує працювати з коліс — ніхто не зберігає великі обсяги на нафтобазах. Резервуари на заправках дозволяють робити запаси максимум на 7 діб, замість 14 діб, як це було раніше.

Наразі в Україні спостерігається нерівномірність розподілу запасів пального — на заході ринок насичений, а на сході — дефіцит. У середньому бензин А-95 продають по 52 грн/л, а дизель по 57.

За словами міністерки економіки України Юлія Свириденко, зниження цін на пальне в Україні та зменшення черг на АЗС йдуть за збільшенням імпорту ресурсу. Ціни на заправках знизяться після насичення ринку та подолання дефіциту ресурсу. Держава прибрала ціноутворення та адміністративний барʼєр, тому вартість залежить від попиту та пропозиції, додала міністр.

Читайте також на Newssky «Українців попередили про нову кібератаку» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: