Поступки Путіну не принесуть миру для нашого покоління: меседж зі Словаччини

07.07.2022 0 By NS.Writer

Після агресивного нападу Росії на Україну й вчинення актів геноциду проти українського народу ставлення і сприйняття України у світі змінилося. Зокрема, у Словаччині. Видання Pravda.sk опублікувало відповідне опитування Focus для Globsec.

Громадська організація «Мир Україні»

67% респондентів вважають, що опір України російському вторгненню є виправданим, а Росія не має права вимагати ні Криму, ні інших територій, ні нейтралітету.

Президента України Володимира Зеленського позитивно сприймають 54% респондентів, а негативно — 44%.

Водночас підтримка президента Росії Владіміра Путіна в Словаччині впала з 55% до 28% з березня 2021 року. Майже 65% респондентів погодилися з тим, що очільник Кремля хоче відновити Російську імперію, а тому становить загрозу не лише для України, а й для інших країн.

«Зниження позитивного сприйняття Путіна є значним для Словаччини, бо раніше симпатії до Путіна сягали від 40 до 55% дорослого населення. Російська агресія в Україні стала червоною лінією для багатьох, оскільки вони почали розглядати Росію та Путіна як загрозу і нашій безпеці. Це прекрасна можливість нарешті переглянути наративи про Росію, які панували в Словаччині до війни», — сказала Домініка Гайду, голова Центру демократії та стійкості в компанії Globsec.

Про війну словаки запитують дуже коректно й обережно. Водночас активно цікавляться новинами з України, але навіть найбільш проукраїнськи налаштовані не можуть зрозуміти, як ми можемо так відчайдушно захищатися. Дивуються, як країна може бути такою згуртованою. Феномен України надто вразив Європу, світова спільнота зрозуміла, що нічого про нас не знали, адже російська пропаганда працювала невпинно.

Загалом можна акцентувати на таких чинниках, які зрозумілі громадянам Словаччини:

– Владімір Путін каже, що метою цієї агресії є «денацифікація» України, бо нею керують нацисти.

– Путін також шукає підтримки свого твердження в історії XX століття, яке асоціюється з такими термінами як Бандера, Українська Повстанська Армія (УПА) або Організація Українських Націоналістів (ОУН).

– На сьогодні чимало політичних і медійних функціонерів презентують цю боротьбу, використовуючи чутки, дезінформацію та маніпуляції.

– Російська пропаганда цілеспрямовано представляє українську боротьбу за незалежність у форматі радянської пропаганди як колаборацію українців з німецькими нацистами.

Нещодавно розпочалося президентство Словаччини у Вишеградській четвірці V-4.

Словаччина очолюватиме Вишеградську групу протягом року. Це шосте президентство в часі припало на період безпрецедентного й неспровокованого нападу Росії на Україну. Це вирішальний момент для європейського континенту і насамперед нашого регіону.

Передбачається розв’язання питань, пов’язаних з безпекою й захистом наших країн і громадян. Ці проблеми потребують глобальних і європейських відповідей, натомість над багатьма можна працювати безпосередньо в нашому регіоні. «Тож, як ніколи раніше, співпраця України й Словаччини базуватиметься на принципах поваги до прав людини, свободи, демократії, верховенства права, добросусідських відносин і відданості європейській інтеграції та трансатлантичній співпраці», — наголосили в Міністерстві закордонних і європейських справ Словацької Республіки.

Мета президентства Словаччини — знайти практичні результати з доданою вартістю для всіх громадян V4 і співпрацювати в ЄС з метою сприяння спільним рішенням. Словацькі лідери обіцяють і надалі підтримувати Україну й робити все можливе задля допомоги Україні відновити суверенітет у межах міжнародно визнаних кордонів.

«У цьому мінливому середовищі ми також маємо замислитися над роллю Вишеградської співпраці. Саме тому ми надамо майданчик для відкритого діалогу в цій сфері та ініціюємо внутрішні роздуми щодо майбутнього та пріоритетів Вишеградської співпраці», — зазначили в дипломатичній установі Словаччини. Словацька президія підтримає діяльність Міжнародного фонду Вишеград. Збільшення бюджету до 10 мільйонів євро з 2022 року передбачає ресурси для посилення регіональної співпраці, передусім у сфері мобільності молоді.

Програму словацького лідерства у V-4 можна переглянути за посиланням.

Попри різне ставлення до українського питання в Європі, завдяки діям її лідерів Словаччину вважають такою ж дружньою країною, як Польща. Світ цінує те, що представники Словаччини від початку підтримували Україну, що споряджають Україні зброю, допомагають біженцям. Словацьким лідерам вдалося подолати проблему поляризованої громадської думки в країні, яку вдалося подолати не всім. Отже, Словаччина приємно вразила.

Словацька аналітикиня з безпеки Юлія Джоджа наголосила: «Ми повинні нарешті повірити у факти: Росія не наддержава, Росія не може бути втихомирена умиротворенням, і мир у Європі не може бути досягнутий у співпраці з Росією, а лише без Росії».

Яку допомогу донині надає Словаччина українським біженцям?

Перетнути кордон зі Словаччиною українці можуть без наявних закордонних паспортів. Для осіб із дітьми бажано мати свідоцтво про народження.

До слова, під час перетину кордону автівкою обов’язково потрібне страхування «Грін кард». Також українцям дозволено вільне перетинання кордону з домашніми тваринами.

З наявним біометричним закордонним паспортом можна пересуватися Словаччиною та всім Європейським Союзом протягом 90 днів.

Також українці можуть скористатися транзитом через Словаччину з біометричним закордонним паспортом. У такому разі залишити Словаччину потрібно протягом 72 годин після в’їзду.

Усі громадяни України з дійсним біометричним закордонним паспортом зможуть отримати міжнародний захист (притулок або субсидіарний захист) і право на короткострокове перебування в ЄС на строк до 90 днів.

Громадянин України без дійсного проїзного документа або без будь-яких документів може подати заяву на міжнародний захист за процедурою ЄС щодо надання притулку.

Зміни до Закону від 26 лютого 2022 р. «Про притулок» дають змогу уряду надавати тимчасовий притулок іноземцям навіть без рішення Ради ЄС. Ця процедура не замінює процедуру надання притулку до ЄС. Зміна надає додатковий метод міжнародного захисту біженців. Майже в кожному місті Словаччини організовано пункти збору гуманітарної допомоги (їжа, одяг, засоби гігієни).

Крім того, словаки донині приймають українців у своїх оселях безоплатно. За кожного біженця, якому громадянин Словаччини надав житло, уряд сплачує 100 євро на місяць як компенсацію за комунальні послуги.

У Словаччині діє потужна медійна підтримка. Провідні вебсайти безумовно мають рубрику щодо України, новини транслюються в реальному часі. Не є винятком і телебачення.

Наприкінці червня розпочався гастрольний тур Харківського національного академічного театру опери та балету ім.М. В. Лисенка територією Словацької Республік.

Тур відбувається в рамках проєкту Ukraine Now and Forever (#StandWithUkraine) і має назву «Європейський шлях», адже саме тепернаша країна, переживаючи найскладніший етап у своїй новітній історії, продовжує рухатися шляхом до Європи.

Громадська організація «Мир Україні» була створена як безпосередня громадянська відповідь на безпрецедентну агресію й напад Росії на вільну та суверенну Україну. Події в Україні кардинально впливають на Словаччину, бо на думку словацьких громадян, як і Україна, вільна і демократична Словаччина теж під загрозою.

«З болем і рішучістю ми об’єдналися з українським народом у той день, коли російські танки зруйнували віру в мирний світ. Тисячі людей прийшли підтримати наших сусідів тихою ходою зі свічками в Братиславі. Наше повідомлення було і є однозначним. Ми з Україною. Були тут. За вашу і нашу свободу».

Ініціатива «Мир Україні»: активісти з різних куточків Словаччини: Людмила Вербіцька, Марек Капуста, Маріан Куліч, Вієра Дубачова, Лючія Штасселова, Растислав Калновіч, Люція Кузьмінова Росакова, Андрей Чірни, Ладіслав Ресек, Лукаш Глеск, Юліана Горватова, Андреа Кохерова.

Щопонеділка учасники організації збираються біля посольства Росії, висловлюючи протест проти російської агресії щодо України й злочинів, скоєних росіянами.

Ось один з меседжів цієї ініціативи: «Повідомлення тим, хто каже, що Путін повинен зберегти обличчя і все буде добре: Шановні італійські, французькі та деякі німецькі лідери, шановний Генрі Кіссінджер: залишити частину української території Путіну означатиме поразку й ганебний сором не лише Заходу, а вашої країни й вас особисто. Російське обличчя сьогодні викривлене в божевільному злочинному спазмі. Їй потрібно позбутися цього обличчя, а не тримати його.

Кожна поступка Путіну замість відповідальності за його воєнні злочини допоможе йому зберегти владу і тим самим продовжить життя ботоксу на його деформованому обличчі. Поступки Путіну також подовжують страждання українців і загрожують Центральній Європі. Росію треба тому перемогти й відігнати її криваві руки від України, повністю».

З 2018 року в каплиці Святої Розалії в північно-західній частині словацької столиці мають змогу молитовно єднатися з Богом українці Братислави. Наразі в церкві святої Розалії тривають Богослужіння на постійній основі.

Торік на Інтерактивній карті УГКЦ з’явилася українська парафія в Братиславі. Це досить жваве місце діяльності української громади в Словаччині. Українці збираються не лише на Богослужіння, а й на різноманітні заходи задля підтримки України.

«З нами Бог і Україна! Молимось щодня!

Дякуємо нашим воїнам за роботу! Пам’ятаємо тих, хто віддав своє життя… Стоїмо поруч зтими, хто пожертвував собою і тепер перебуває на лікуванні! Підтримуємо тих, хто продовжує захищати! Слава Україні! Героям слава!» — сказав владика Степан Сус, голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, організатор катехитичної школи при парафії Св. Розалії у Братиславі — осередку українства й вивчення основ християнської віри, яку вже відвідує 50 дітей.

Насамкінець слід зазначити, що Словацька Республіка зацікавлена у приєднанні до спільної слідчої групи, яка займатиметься розслідуванням військових злочинів, злочинів проти людяності та інших злочинів, скоєних в Україні.

Це підтвердила міністерка юстиції Марія Коликова після зустрічі з єврокомісаром з питань юстиції Дідьє Рейндерсом. Він запросив Коликову до участі у спільній слідчій групі за підтримки Євроюсту.

«Сьогодні Польща, Україна та Литва вже сформували цю команду для допомоги слідчим на місцях», — сказав Рейндерс. Він стверджує, що Чехія, ймовірно, також приєднається до цієї ініціативи.

Коликова висловилася щодо засудження Словаччиною військових злочинів в Україні, агресії Росії та зацікавленості у приєднанні до спільної слідчої групи. Цим питанням наразі опікується Генпрокуратура й найближчими днями воно буде розв’язане. За словами міністерки юстиції, Словацька Республіка щиро прагне допомогти у розслідуванні військових злочинів, щоб Міжнародний кримінальний суд своєчасно отримав докази для подальшого провадження.

«Ковальчук»Марина Ковальчук, журналістка, редакторка, для Newssky (Братислава)


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: