Дослідники: пошук симптомів розладу ШКТ в Інтернеті передбачив гарячі точки коронавирусу

20.09.2020 0 By Chilli.Pepper

Лікарі виявили сильну кореляцію зі шлунково-кишковими симптомами, повідомляє foxnews.

Пошук в Інтернеті шлунково-кишкових симптомів передував зростанню числа випадків коронавирусу за кілька тижнів по тому, вказуючи де будуть формуватися гарячі точки пандемії, показало дослідження Массачусетської лікарні загального профілю.

У дослідженні, опублікованому в журналі Clinical Gastroenterology and Hepatology, використовувався підхід, що застосовувався більше десяти років тому для моніторингу тенденцій пандемічного грипу, який, як з’ясували дослідники, можна використовувати для відстеження COVID-19.

Дослідники виявили, що пацієнти регулярно скаржилися на схожі симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, включаючи агевзію, біль в животі, втрату апетиту, анорексію, діарею і блювоту. Використовуючи інструменти Google Trends від Alphabet Inc. і базу даних COVID-19 Harvard Dataverse, дослідники вивчили тенденції пошуку в період з 20 січня по 20 квітня.

За цей час результати показали, що тенденції пошуку найбільш сильно корелювали із випадками у Нью-Йорку, Нью-Джерсі, Каліфорнії, Массачусетсі та Іллінойсі, які через три-чотири тижні мали велику кількість випадків. Часові рамки у чотири тижні дали “найсильнішу кореляцію між обсягом пошуку симптомів та обсягом випадків COVID-19”.

«Наші цифри говорять про важливість шлунково-кишкових симптомів як потенційного передвісника інфекції COVID-19 і припускають, що Google Trends може бути цінним інструментом для прогнозування пандемій з проявами шлунково-кишкового тракту», – написав у дослідженні Кайл Сталлер, директор лабораторії моторики шлунково-кишкового тракту Mass General.

Основне занепокоєння, яке відзначили дослідники, пов’язано з відсутністю в результатах пошуку більш конкретних факторів, таких як «демографічні дані, професійні фактори або моделі використання Інтернету».

“Хоча наше дослідження містить інформацію про популярні пошукові терміни та їх зв’язок із частотою, важливо зазначити, що відносний характер даних Google Trends не дозволяє визначити конкретні підвищені порогові відсотки”.

Вчені також тестують наявність слідів коронавірусу у стічних водах, щоб визначити місця, де поширюється COVID-19, повідомляє Bloomgerg.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: