Порятунок потопаючого справа не лише його рук: як Росія рятує режим Лукашенка

08.09.2020 0 By NS.Writer

Сьогодні Росія робить все можливе для порятунку режиму Олександра Лукашенка від громадян власної держави та реалізації давньої мети господаря Кремля — об’єднання з Республікою Білорусь для створення Союзної держави. Якщо до виборів Лукашенко ще фактично повністю відмовлявся від інтеграції, то зараз у нього склалася практично безвихідна ситуація і він піде на будь-які умови, щоб зберегти за собою владу.

Отож, Російська Федерація втілює свій давній сценарій щодо поглинання Білорусі. Все це може відбутися дуже швидко, у найкоротші терміни, одного-двох тижнів, як тільки нелегітимний президент Білорусі поїде в Кремль на запрошення Володимира Путіна і підпише всі необхідні документи зі створення так званої Союзної держави, в якій сам стане кимось або чимось на кшталт меблів. Утім, можливо, його діловий партнер з Інгушетії запропонує екс-Бацькові звичну посаду голови колгоспу, хтозна?

Чого хоче Путін від Лукашенко відомо всім: привселюдної публічної обіцянки зі створення та зміцнення Союзної держави двох слов’янських народів і погодження ще 2 з 30 офіційних дорожніх карт ( 28 уже були погодженні наприкінці 2019 року) , які є запорукою повної інтеграції. Але існує ще й 31, секретна, дорожня карта, яка передбачає створення наднаціональних органів управління Союзною державою та фактичну втрату державності Республікою Білорусь. Путіну необхідно, щоб Лукашенко публічно за участі представників ЗМІ пообіцяв підписати ці дорожні карти, після того, як народне невдоволення в Білорусі вщухне і ситуація стабілізується.

Господарю Кремля, можливо, було б простіше «злити» старого керівника Білорусі та поставити нового, проросійського «опозиціонера» на пост президента Білорусі, рухатися далі мирним сценарієм врегулювання конфлікту. Але, вочевидь, він має якісь свої особливі плани і він знову робить ставку на невизнаного серед цивілізованих країн та, фактично, відпрацьованого і нікому вже непотрібного Лукашенка. Крім того, Путін панічно боїться будь-яких змін влади знизу в принципі. Згадаємо, як свого часу Путін двічі (!) робив ставку і на Януковича. Чим це завершилося — знаємо і ми, і він.

Для Олександра Лукашенка є небагато варіантів: 1) в’язниця; 2) збереження життя і будь-які поступки Путіну щодо омріяного ним створення Союзної держави. Вочевидь, господар Кремля неодмінно скористається цією ситуацією на свою користь, а переляканий не на жарт Олександр Лукашенко змушений буде погодитися на всі його умови.

Мабуть, Путін не захотів піти легшим шляхом, обравши, на перший погляд, простіший варіант «посадки на трон» Білорусі нового, молодого лідера лише тому, що на його фоні і в Росії можуть також захотіти «омолодження». А ось на фоні загнаного Лукашенка він буде завжди виглядати могутнішим і не таким вже й авторитарним, як перед міжнародною спільнотою, так і перед власним народом.

Після очікуваного візиту поки ще президента Республіки Білорусь Лукашенка до Москви Російська Федерація забезпечить за допомогою заздалегідь спланованих заходів і озвучених на різних рівнях промов фактично остаточне приєднання, а точніше — анексію Білорусі.

Підписання такого Союзного договору між двома «братніми народами» може призвести до масштабних протестів в Білорусі, які свого часу сталися в Україні в 2013-2014 рр. Та й політичний сценарій Білорусі дуже схожий на український, коли Янукович повівся на пропозицію Путіна про таке ж зближення «братніх народів», отримав 3 міліарди доларів США, не підписав договір про асоціацію з ЄС, а згодом просто втік з усіма статками до Росії, де тепер блукає загримований схожими на азійський ринок вулицями Москви.

Списання Росією боргу Білорусі в 1 мільярд доларів США красномовно підтверджує схожість сценарію. «Режим Лукашенка протягом всіх 20 років існував винятково за рахунок підживлень з боку Росії. Росія вклала в Лукашенка щонайменше від 80 до 100 мільярдів доларів. Він відпустить цю людину? Звичайно, що ні. Лукашенко — маріонетка». Так прокоментувала ситуацію в країні головний редактор білоруського сайту «Хартія −97» Наталія Родіна в інтерв’ю радіо «Свобода». І з нею не можливо не погодитися.

Подальші переговори Путіна і Лукашенка про глибоку інтеграцію можуть перерости в громадянський протест білорусів, які не зможуть погодитись з втратою суверенітету Білорусі. Однак, якщо всі документи про інтеграцію будуть підписані, то в цьому випадку РФ буде мати юридичні підстави для офіційного введення до Білорусі спеціальних підрозділів для силового придушення протестантів.

Володимир Путін, очевидно, зробив висновки після Революції Гідності в Україні, адже він зміг лише анексувати Крим та й розпочати війну на Донбасі. Тому ймовірний варіант, що після «дружнього приєднання» Білорусі, Путін знову візьметься за Україну та за повномасштабну інтеграцію колишніх радянських республік для створення на світовій арені аналогу Радянського Союзу.

Білорусь — європейська країна, головна ціль якої — відірватися від шовіністичної маячні «русского мира», від російської імперії, яку зараз намагається побудувати Путін. Світовому ж співтовариству треба негайно вжити заходів для введення жорстких санкцій проти Росії, щоб не повторилась історія з аншлюсом нацистською Німеччиною Австрії за рік до початку Другої світової війни.

Олекса Вернигора

Публікація здійснюється в рамках інформаційної програми IDS Kronos


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: