Полювання за грантами: можливості та виклики

21.06.2016 0 By Chilli.Pepper

Тлумачний словник англійської мови дає наступне визначення терміну “грант”: сума грошей, яку дає уряд, компанія тощо для використання в певних цілях (наприклад, наукові дослідження).

Освітні гантиСеред синонімів слова “грант” є такі: цільове фінансування, субвенція, винагорода, пожертвування, грошова допомога, субсидія, грошовий внесок, спонсорування, виплата, подарунок, стипендія.

Тобто, грант – це гроші під зобов’язання виконати заздалегідь узгоджений проект. Грант – це не кредит, його не повертають і на нього не виплачують відсотки. Водночас, гроші передаються на умовах контракту, який зобов’язує отримувача виконати ухвалений проект згідно з умовами, які виписані в проектній документації.

Чому кажуть, що грант – це добро для Америки і зло для України

Двоє аспірантів Стенфордського університету (США) створили Google за рахунок гранту Національного наукового фонду США. Уже в 2013 році Google витратив більше ніж вісім  мільярдів доларів на власні науково-дослідні проекти. Це прекрасний приклад вдалої інвестиції. Ще один приклад – власне інтернет був створений на грант Департаменту оборони і Національного наукового фонду США, а інформація, якою оперували дослідники в процесі створення мережі інтернет, була отримана внаслідок робіт, проведених в Массачусетському технологічному інституті, університеті Каліфорнії в Лос-Анджелесі та інших університетах США. Профінансовані ці роботи були з грантів.

В Україні сформовано негативне відношення до грантів і взагалі негатив до організацій, які фінансуються з грантів. Тих, хто отримав грант презирливо називають грантоїдами. Існує стереотип, що грант – це містичні гроші від містичних іноземних фондів, які можна просто взяти та “освоїти”, як банківський мікрокредит під вкрадений паспорт. Звичайно, що це не так. Іноземні фонди надають фінансування тим, хто запропонує найкращу ідею вирішення певної проблеми в суспільстві і доведе, що спроможний втілити ці ідею. При цьому, критерії для відбору ідеального претендента відомі усім зацікавленим особам заздалегідь. Сам процес реалізації проекту буде відбуватися в умовах регулярного звітування перед фондом.

Оцінюючи процес росту і становлення культури українських неприбуткових організацій з Вашингтону, міста, яке часто називають світовою столицею дипломатії і громадських організацій, Ірина Веріті, засновник консультаційної компанії Айрасет Груп, LLC каже, що “негативне ставлення до грантів має свої причини, суто українські і не тільки. Проте з ростом прозорості процесу подання на гранти і успішним вирішенням нагальних проблем у суспільстві через налагодження ефективних процесів завдяки саме грантовим коштам, ставлення до цього явища має перерости в більш позитивне. А згодом суспільство визнає гранти як органічну складову культури неприбуткових організацій, і, водночас, невід’ємну частину розвитку  громадянського суспільства”.

Гранти

Ірина Веріті, засновник консультаційної компаніі Айрасет Груп, LL

 

Ще один стереотип полягає у тому, що іноземці, які “роздають” гранти, роблять своїми маріонетками українські організації, що отримують від них гранти. Цей стереотип притаманний не лише Україні, але, на думку Ірини, “в Україні повинні бути свої національні фонди для фінансування неприбуткових організацій, бо це питання національної свідомості. А держава та суспільство повинні взяти на себе відповідальність за гроші, ефективно розподіляючи їх на досягнення важливих для громади цілей – розвитку прав людини, соціального розвитку та багатьох інших. Поки що це неблизька перспектива для України.”

Дійсно, дуже рідко можна побачити, як на рівні областей пропонують якісь конкурси для громадських організацій цих областей, але немає системності і масовості таких конкурсів. Частіше можна побачити як якісь фонди пропонують маленькі гранти, які, здається, вони отримали з якогось великого гранту. Ірина стверджує, що “субпідряд – це норма і нічого поганого в цьому нема за умови, що існує прозора система і висока внутрішня відповідальність за рівень роботи і результатів субконтактора. Регіональна система в Україні може стояти вище за національну, і потенційно це може бути феноменом. Поки що це щось нереальне”.

Грант для громадської організації

Фізичні особи отримують гранти, але не часто і не великі суми. Спонсор віддає перевагу організаціям, зрозуміло, що це мають бути неприбуткові організації, тобто такі, що працюють не задля збагачення, а задля високої мети.

Громадська, або як їх ще називають, некомерційна або неприбуткова організація, являє собою групу громадян, що об’єдналися задля вирішення певних соціальних або політичних проблем на місцевому, національному або міжнародному рівні. Не зважаючи на свою незалежність від держави, багато громадських організацій отримують значне фінансування від урядових установ. Вони можуть фінансуватися як повністю, так і частково за рахунок держави, водночас вони можуть зберегти свій незалежний статус шляхом заборони членства в керівництві організації представниками уряду.

Приклади громадських організацій, які наразі отримують державне фінансування, або які отримали державне фінансування в минулому, включають в себе “Всесвітній фонд дикої природи” і “Лікарі без кордонів”.

Державне фінансування громадських організацій іноді розглядається як спірне, тому що фінансування може передбачати досягнення певних політичних цілей, а не цілей розвитку країни. Тому існують громадські організації, які не беруть фінансування від уряду або будь-якої міжурядової асоціації. Такою організацією є Грінпіс. Грінпіс не приймає жодного фінансування з боку уряду, корпорацій чи політичних партій.

Джерела фінансування громадської організації можна приблизно поділити на три групи, до першої з яких належать такі міжнародні організації як Організація Об’єднаних Націй, Світовий банк, Азіатський банк розвитку. Другим важливим джерелом фінансування є приватні благодійні організації / фонди / міжнародні організації, які в приватному порядку займаються оснащенням місцевих громадських організацій іноді фінансами, а іноді консультаціями.

Зараз популярно подаватися на гранти спільними зусиллями корпоративних агентств і громадських організацій. У деяких країнах місцеві органи влади є основним джерелом фінансування, оскільки вони мають різні схеми розвитку громад, які громадські організації можуть реалізувати, мобілізувавши необхідні ресурси. Четвертим джерелом фінансування для громадських організацій є пожертвування і подарунки від приватних осіб та неформальних груп. Крім того, нетрадиційні ресурси фінансування включають в себе мікро-підприємства, мікрофінансування і мікрострахування.

Грант для американського університету

Більшість американських університетів, у тому числі дорогих приватних, зареєстровано як неприбуткові організації. Вважається, що оплати за навчання не достатньо, щоб повністю покрити витрати університетів на навчання. Настільки поширено, щоб навчання в бакалавраті оплачували студенти або їхні батьки, настільки часто магістратуру і аспірантуру фінансують за рахунок стипендій.

В США вважається, що підтримка університетських досліджень означає довгострокові національні інвестиції в майбутнє, тому федеральний уряд США фінансує близько 60 відсотків досліджень, які проводять в університетах країни. Крім продукування нових знань і інформаційної бази для створення нових продуктів і процесів, університети США використовують свою дослідницьку діяльність для навчання студентів, які стануть вченими і інженерами наступного покоління, учителями і керівниками в уряді і промисловості.

В грошовому вимірі, це означає, що у 2011 році федеральний уряд США виділив понад 40 мільярдів доларів на науководослідні і дослідноконструкторські роботи університетів. Однак, як стверджує Національний науковий фонд США, близько 20 відсотків цих грошей з майже 900 навчальних закладів отримали десять університетів. Наприклад, Університет Джона Гопкінса отримав майже 1,9 мільярда доларів. До складу решти з десятки щасливчиків входять університет Дюка, Каліфорнійський, Вісконсинський, Колумбійський, Стенфордський, Мічиганський, університет Пітсбургу, університет Пенсильванії та університет Вашингтона.

Гранти

Університет Дюка – в списку найбільших отримувачів грантів серед американських університетів.

 

Гранти на дослідження – це добре для університетів. Тому що винаходи університетів ліцензуються і до створення продуктів і процесів має можливість долучитися приватний сектор. Так, Асоціація менеджерів університетських технологій США порахувала, що у лише у 2009 році було зареєстровано 596 нових компаній на базі ліцензій від винаходів в університетах, а також створено 658 нові продукти за результатами університетських відкриттів.

Водночас, поточна система розподілу грантів призвела до того, що, по-перше, одні і ті ж університети незмінно отримують більше всіх грошей щороку, по-друге, за відсутності грантів частина науковців втрачають свої робочі місця. Це при тому, що ті вчені не тільки проводили цінні дослідження, а й навчали нове покоління аспірантів і доцентів, надаючи їм стипендії за рахунок дослідницьких грантів. Нинішні науково-дослідницькі реалії –постійна тривога з приводу фінансуванням, та час, витрачений на написання грантових пропозицій, які можуть і не бути ухвалені.

Оскільки державний грант дається з грошей платників податків, щоб виправдати ці гроші науковцям треба пообіцяти те, чого ще не існує і за менші гроші, ніж це зробить промисловість. Не секрет, що зарплати в промисловості помітно вищі за зарплати в академії, а федеральний уряд зацікавлений отримати продукт рівня промисловості за зарплати академії. Останнім часом університети намагаються відійти від державного фінансування і натомість схиляються в бік фінансування з боку корпорацій та благодійних фондів.

Строго кажучи, університети дуже залежать від грантів. У різних університетах по різному, але з загальної суми гранту 60 відсотків може йти на фінансування роботи університету, тобто, так звані адміністративні витрати, у той час як лише 40 відсотків – зарплата тих, хто впроваджуватиме проект і витрати на матеріали, потрібні для реалізації проекту.

Гранти

Медичні дослідження приносять найбільше грантових коштів в університет Дюка.

 

Більшість науково-дослідних проектів університетів починаються в результаті отримання гранту, отриманого одним або декількома університетськими дослідниками або викладачами. Хоча заявку на фінансування певного проекту готує хтось з персоналу, грантова заявка іде офіційно від університету. Заявки можуть включати в себе запити на фінансування дослідження аспірантів або молодших наукових співробітників. Майже 70 відсотків наукових співробітників і аспірантів у сфері інженерії, фінансуються в основному федеральним урядом за рахунок науково-дослідницьких грантів. Аспіранти також можуть отримувати фінансування на стажуваннях і індивідуальні стипендії.

Як отримати грант

Подання на гранти нагадує пошук нової роботи. Якщо ти маєш значний досвід і знаєш усіх, хто працює з тобою в одній сфері, то знаєш про відкриті можливості і усі знають твою репутацію. Так інженерна кафедра університету, дослідження якої з року в рік спонсоруються, знає всіх грантодавців, готових профінансувати дослідження в цікавих для неї напрямках. У новоствореної організація без напрацьованих контактів і репутації пошук може забрати набагато більше часу.

Як і в процесі пошуку роботи, в процесі пошуку гранту можна переглядати усі підряд грантові конкурси і думати щодо кожного конкретно: що можна запропонувати цьому спонсору; які людські ресурси потрібні, щоб реалізувати запропоноване; як сформулювати ідею таким чином, щоб вона підпадала під інтерес цього донора. Наприклад, ООН дає гроші на проекти, пов’язані з вирішенням проблем біженців. Необхідно придумати, як пов’язати свою спеціалізацію і наявні ресурси, у тому числі людські, щоб допомогти вирішити проблему біженців. Якщо в організації є гарна ідея і персонал, який зможе її втілити, то варто податися на грант.

У процесi підготовки заявки претенденту на грант потрібно буде надати докази доцільності проекту, в ідеалі, за допомогою визнаної або державної статистики. Грантодавець повинен зрозуміти із заявки, чому ваш проект важливий, чому саме ваша справа має бути профінансована і які наслідки фінансової підтримки вашої організації будуть для громади. Не варто думати, що спонсор розуміється на проблемі, яку ви намагаєтеся вирішити, тому варто бути якомога більш зрозумілими в своїй заявці.

Грантодавець, і особливо урядовий, забажає переконатися, що ваша організація має авторитет серед членів громади і попит на послуги, які вона поставляє. Перевагу отримають ті організації, які вже мають вагу в своїх громадах, мають успішний досвід роботи і налагоджені контакти з усіма зацікавленими сторонами.

Всі спонсори, як державні, так і приватні, часто шукають рішення, які є новаторськими і їх можна буде повторити іншим. Фінансисти хочуть бачити новий спосіб вирішення наявної проблеми будь-то за допомогою нової технології, з використанням місцевих знань, або шляхом адаптації нової методики моніторингу і оцінки. Вони також хочуть використовувати свій проект в якості випробувального полігону, щоб побачити, що працює, і що ні, в надії на те, що ваша схема може бути відтворена в аналогічних районах по всій країні і по всьому світу.

Гранти

У листопаді 2012 року вчені з університету Дюка створили перший плащ-невидимку. За попередніх спроб плащ-невидимка частково відбивав падаюче світло, руйнуючи ілюзію, але у 2012 році вчені змогли досягти ідеальної невидимості.

 

В процесі подання на грант, як і в процесі пошуку роботи, важливо бути мотивованим, оскільки отриманню гранту передує певна підготовча робота і витрачений час. Зокрема, може знадобитися внести зміни до статуту організації, може знадобитися податися на п’ять різних конкурсів з різними ідеями, щоб виграти один. Деякі спонсори фінансують проекти лише за умови співфінансування кимось ще. З моменту подання пакету документів на конкурс до фактичного отримання грошей на рахунки може пройти пів-року або рік. В процесі реалізації можна відступати від заявленого плану робіт не більше ніж на 10 відсотків. Те саме стосується бюджету: бюджет дозволяється змінювати за різними бюджетними позиціям лише незначним чином, при тому, шо загальна сума бюджету не може бути перевищена.  Всі відступи від плану і бюджету, ухвалені контрактом між спонсором і отримувачем гранту, потрібно узгоджувати зі спонсором заздалегідь. Зрештою, на момент підготовки контракту може виявитися, що спонсор не готовий дати повну суму, на яку претендує громадська організація на момент подання конкурсної заявки. Тоді потрібно буде терміново переплановувати роботи, проте із залишенням задекларованого результату, або ж відмовитися від гранта. Важливо знати, що “роздуті” бюджети спонсор схвально не сприймає.

Як і роботу, грант можна отримати, це справа мотивації.

Олена АлександроваОлена Александрова


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: