Політична ворожнеча ставить у небезпеку майбутнє України, звіт Обами

28.12.2015 0 By Chilli.Pepper

У свій останній візит до Києва, віце-президент США Джо Байден сказав, що він проводить більше часу у розмовах із українськіми чиновниками, ніж з власною дружиною.

байденВін може не перебільшувати: високопоставлені американські чиновники, включаючи Байдена, глибоко втягнуті в спробу переконати провід України витримати лінію і здійснити реформи, які вони обіцяли виконати.

Але, незважаючи на ці зусилля, поділ всередині правлячої коаліції зростає, і багато реформ зупинені. Якщо лідери зазнають невдачі, то це буде глибоким збентеженням для Вашингтона, ЄС і МВФ, які пожертвували відносинами з Росією, щоб підтримати цих людей.

“Я думаю, що ми, можливо, витратили близько 1000 годин на телефон”, заявив Байден  журналістам під час свого візиту цього місяця, посилаючись на його перемовини з президентом України Петро Порошенко, перш ніж додавати саркастичне зауваження, що це забрало більше часу, ніж він витрачає для розмови з місіс Байден.

Адміністрація Обами і ЄС, глибоко інвестували в забезпечення успіху української революції в лютому 2014, коли протестувальники змусили підтримуваного Росією лідера втікти і прозахідні опозиційні діячі прийшли до влади.

Перегляд заяв, зроблених офісом Байдена, показує, що з 2014 віце-президент говорив по телефону 40 раз з Порошенком і 16 раз з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Тобто на додачу до чотирьох відвідувань Байденом Києва, з моменту зміни влади, і кількох зустрічей з Порошенком і Яценюком у Вашингтоні та в Європі.

Байден був не самотнім у проведенні часу на Україні. У 2014 році американські чиновники і члени конгресу здійснили більше 100 візитів в Україну, згідно з представником американського посольства в Києві.

Тим не менш, незважаючи на інтенсивні зусилля Білого дому проект зараз знаходиться в небезпеці розв’язки.

Якщо дані ризики відбудуться, то це буде втратою можливості для України зламати 25-річний цикл хаосу і корупції, і позбавить адміністрацію Обами рідкісного успіху зовнішньої політики.

Унікальна яскрава пляма

Коли Віктор Янукович, промосковський президент України втік з Київа 21 лютого 2014 року у вигнання до Росії, Вашингтон побачив можливість реалізувати свої зовнішньополітичні цілі.

Він висловив сподівання, що нова Україна буде свого роду демократією вільного ринку, яку Вашингтон хотів би просувати, а також що країна вийде з орбіти Москви.

Після того, як Росія відповіла, захопивши півострів України Крим, і проросійські сепаратисти в східній Україні спробували від’єднатися, Вашингтон, подвоїв свої зобов’язання перед Києвом.

Поряд з Європою, вони ввели санкції відносно Росії, навіть при тому, що це перевернуло відносини між Москвою і Вашингтоном в гіршу форму з часів холодної війни.

Тим часом нова прозахідна українська влада зіткнулася зі страшною ситуацією. Війна проти сепаратистів забрала життя тисяч людей і зробила сотні тисяч бездомними. Державна скарбниця була порожня, валюта у вільному падінні, а бізнес і приватний сектор, все ще залежні від Російських енергоресурсів. Галузі промисловості радянської ери проводились політично пов’язаними інсайдерами. Корупція глибоко вкоренилася.

Міжнародний валютний фонд погодився тримати Київ на плаву, але зажадав реструктуризації свого боргу і розгортання реформ для захисту своїх фінансів, а також політики та промисловості.

Спочатку, новини з Києва були позитивними. У заяві перед Комітетом у закордонних справах в Конгресі, в березні цього року, високопоставлений американський дипломат Вікторія Нуланд перерахував список реформ, запропонованих новою владою.

“Україна почала кувати нову націю на своїх власних умовах,” сказала Нуланд.

Це була довгоочікувана світла пляма для адміністрації, яка постраждала від зовнішньополітичної невдачі в Лівії, Іраку, Сирії та Афганістані. Але в останні кілька місяців двигун реформ України почав заїкатися.

У той час як Київ домігся деяких успіхів у виконанні своїх обіцянках, у тому числі очищення її банківського сектору та реконструкції поліції, багато обіцянок або застопорилося в парламенті, або залишилися тільки на папері.

Наприклад, незначний прогрес було досягнуто в області реформування посади генерального прокурора, який американські чиновники та інші західні прихильники неодноразово заявляли, має бути ключовим напрямком зусиль з викорінення кумівства та хабарництва.

Після довгих сперечань, український парламент у п’ятницю схвалив бюджет на наступний рік, що є необхідною умовою для забезпечення чергового траншу у розмірі $ 17,5 млрд у вигляді кредитів МВФ.

Тим не менш, це ще належить побачити, чи відповідає бюджет всім вимогам МВФ. Попередні поправки до податкової системи були лише тимчасовим, а новий податковий кодекс все ще перебуває на розгляді.

Тим часом, громадські суперечки спалахнули між союзниками президента і Яценюком, чиє партнерство склало ядро ​​реформаторського поштовху.

Була масова сварка в парламенті на початку місяця між ворогуючими членами правлячої проєвропейської коаліції, які побачили, що Яценюка підняв, відриваючи від землі, суворий законодавець.

Кілька днів по тому, під час зустрічі, на якій, як передбачалося, мали обговорювати реформу, учинилась гучна сварка через корупцію, міністр внутрішніх справ кинув стакан води в Михаела Саакашвілі, колишнього президента Грузії, який узяв українське громадянство і був призначений регіональним губернатором Порошенком.

Останній шанс

На зустрічах у Києві з Порошенком, Байден виступив з попередженням, за словами джерела, близького до президента України, який говорив з Reuters на умовах анонімності.

“Байден показав, що результати важливі для Сполучених Штатів. І те, що у теперішньої команди є останній шанс зробити щось”, повідомляє джерело, у відповідь на питання, що було обговорено під час їхньої останньої зустрічі в Києві. “Терпіння збігає до завершення”.

Проповідування проти корупції не легке, коли будь-яка надія на відродження економіки України залежить від відновлення самих галузей промисловості, які були нечесними протягом багатьох десятиліть.

Ледь через місяці після революції України, власний син Байдена, Хантер Байден, зайняв пост директора української газової компанії. Нью-Йорк Таймс висловила думку, що “довіра антикорупційним повідомленням віце-президента, можливо, підірвала” свою роль. Байден каже, що він і його син не обговорюють бізнес.

Згідно кільком українським законодавцям, які говорили з Агентством Рейтер, прем’єр-міністр може бути звільнений на початку наступного року, можливо після втрати вотуму довіри в парламенті. Це може викликати дострокові парламентські вибори.

Втрата Яценюка стане ударом для американської політики в Україні. У неофіційному запису телефонної розмови між Нуланд і послом США в Києві, вона назвала його ніжним прізвиськом “Яц”. Вашингтон бачить Яценюка, вільно володіючого англійською, як опору зусилль по реформі України.

Відповідно до іншого джерела, близького до Порошенка, Вашингтон буде працювати з будь-яким прем’єр-міністром, поки реформістська коаліція тримає владу.

“Їхня думка – розбирайтеся у провідних людях самостійно”, прокоментував підхід Вашингтона інший інформатор.

“Головне, зберегти коаліцію і не допустити будь-яких кроків назад. Два основних моменти, які американці висувають в Києві: 1) захист політичної стабільності, 2) суворе виконання вимог МВФ, від яких залежить фінансова допомога”, повідомляє джерело.

Якщо він був потужним на своїх зустрічах з українськими чиновниками за зачиненими дверима, Байден був тільки трохи менш прямим у публічному виступі в українському парламенті.

“Якщо не вийде, експеримент не вдасться”, сказав він у своєму виступі, у ході якого він, здавалося, намагається звернутися своїми зауваженнями стільки ж до ложа, де сидить уряд, як і законодавцям.

“Це може бути ваш останній момент. Будь ласка, заради всіх нас, егоїстично з мого боку, не витрачайте його. Не пропустіть можливість. Створіть краще майбутнє для народу України”.

За матеріалами: Yahoo News


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: