Підготовка до польоту генія, який спостерігатиме за Землею

13.11.2020 0 By Chilli.Pepper

Команди центру управління польотами ЄКА готуються до того, щоб нова місія спостереження Землі успішно розпочала своє життя у космосі. Місія SEOSAT-Ingenio надасть зображення поверхні Землі з високою роздільною здатністю і важливі дані для кращого розуміння нашого навколишнього середовища, а також для управління земельними, водними ресурсами і ризиками та безпекою, повідомляє новину esa.

Флагманська місія Іспанської програми спостереження за Землею стартує у вівторок, 17 листопада, о 2:52 за центральноєвропейським часом з європейського космодрому в Куру, Французька Гвіана (22:52 16 листопада по місцевим часом в Куру).

Незабаром після запуску нова місія встановить зв’язок із операційним центром ESOC ESA в Дармштадті, Німеччина, де команди будуть контролювати і управляти космічним кораблем протягом його перших напружених днів у космосі, перш ніж передати управління місією Національному інституту аерокосмічних технологій Іспанії (INTA) для рутинних операцій.

SEOSAT-Ingenio піднімають у стартову вежу Vega

Іспанський геній

SEOSAT-Ingenio – це скорочення від Іспанського Супутника Спостереження за Землею, а «ingenio» в перекладі з іспанської означає винахідливість. До супутнику в його подорожі в космос на борту ракети Vega приєднається спів-пасажир, супутник спостереження Землі Taranis французького космічного агентства CNES.

SEOSAT-Ingenio буде виведено на орбіту на висоті близько 670 км. Звідти він буде надавати зображення земної поверхні Землі з високою роздільною здатністю, які будуть широко використовуватися у картографії, моніторингу землекористування, містобудування та управлінні водними ресурсами.

Іспанський супутник зможе отримати доступ та відобразити будь-яку точку на поверхні Землі протягом трьох днів, що робить його особливо корисним для картографування непередбачуваних стихійних лих, таких як повені, пожежі та землетруси, а також допомогти зрозуміти одну з найбільших проблем людства: зміну клімату.

Станція Кіруна

Під час перших днів перебування SEOSAT-Ingenio в космосі – “Фази запуску та ранньої орбіти” – команди управління місії ESA проведуть ряд маневрів, які допоможуть їй досягти цільової орбіти, спілкуючись із космічним кораблем за допомогою наземних станцій, включаючи власну станцію ESA Кіруна у Швеції.

Після безпечного наведення супутника через цю фазу, ESOC передасть контроль над SEOSAT-Ingenio в центр управління INTA в Торрехон-де-Ардос, Мадрид, який в основному буде спілкуватися із супутником за допомогою власної наземної станції в Торрехоні.

Хоча SEOSAT-Ingenio є національною місією Іспанії, це результат міжнародної спільної роботи. Місія фінансується Іспанським центром розвитку промислових технологій (CDTI) Міністерства науки та інновацій, але розроблена та управляється ЄКА.

Космічне сміття

Космічне сміття

Що ймовірно може піти не так?

Фаза запуску і ранньої орбіти місії – найризикованіша частина її життя. Нещодавно запущені в космос ракетою і тому ще не повністю «прокинулися», диспетчери місії повинні систематично включати ключові інструменти і перевіряти їх основні функції, при цьому уникаючи небезпек космосу.

Щоб підготуватися до будь-яких несподіванок, команди місій в ESA проводять серію змодельованих сценаріїв запуску, починаючи задовго до зльоту. У деяких місія виконується ідеально, «номінальна симуляція». В інших випадках, відомих як «моделювання непередбачених обставин», проблеми вигадуються і додаються, щоб допомогти командам розробити стратегії для вирішення будь-якої кількості проблем, які можуть виникнути під час реальної місії.

SEOSAT-Ingenio приєднається до флоту космічних кораблів для моніторингу Землі на одній із найжвавіших космічних магістралей на низькій навколоземній орбіті. Це призведе до потенційного ризику зіткнення з бурхливою завісою космічного сміття, що накопичувалось десятиліттями космічних польотів людства.

Управління космічного сміття ESA буде розраховувати та контролювати ризик зіткнення між SEOSAT-Ingenio та уламками протягом усієї фази запуску та ранньої орбіти. Один із поширених сценаріїв моделювання на випадок непередбачених ситуацій включає інженерів з Управління космічного сміття, які формують випробування — командам швидко реагувати на потенційне зіткнення та захищати космічний корабель, виводячи його зі шляху зустрічного сміття.

Для SEOSAT-Ingenio Управління космічного сміття також продовжить надавати підтримку запобігання зіткненням після передачі космічного корабля ІНТА.

За пару днів до запуску диспетчери місій пройдуть «генеральну репетицію», в якій остаточно пройдуть послідовність запуску, але цього разу підключені до космічного корабля в Куру, який розміщено на верхівці пускової установки «Вега», отримуючи дані зі супутника.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: