Перший вчений планує полетіти в космос на суборбітальній туристичній ракеті Virgin Galactic

15.10.2020 0 By Chilli.Pepper

“Вершником” Virgin Galactic є керівник місії Плутона НАСА Алан Стерн, повідомляє theverge.

Virgin Galactic

Virgin Galactic

Вчений-планетолог Алан Стерн стане одним з перших дослідників, який полетить у космос на борту майбутнього польоту туристичного космічного літака Virgin Galactic. На борту літака Стерн буде спостерігати за двома різними експериментами, кожен з яких призначений для використання протягом короткого перебування в космосі.

Космічний корабель Virgin Galactic SpaceShipTwo призначений для того, щоб клієнти могли піднятися над Землею і відчути невагомість. Раніше на космічних літаках компанія вивозила в космос людей і дослідні експерименти. Але компанія ще не запрошувала дослідників на цей транспортний засіб. Всі дослідні навантаження, які літали на SpaceShipTwo, були автоматизовані. Велика частина цих досліджень фінансується і організовується через НАСА, що не дозволяє дослідникам літати разом зі своїми експериментами.

Але в січні НАСА оголосило, що почне приймати пропозиції від вчених, що не входять в агентство, які були зацікавлені у польотах, поряд зі своєю роботою, на комерційних ракетах, які запускаються до краю космосу і назад. Наразі розробляються тільки два варіанти цих типів польотів: SpaceShipTwo від Virgin Galactic і ракета New Shepard від Blue Origin, на якій вже проводилися експерименти, але людей ще немає. В оголошеному в березні конкурсі заявок НАСА запропонувало вченим від 450 000 до 650 000 доларів на фінансування їхніх досліджень і поїздки, в залежності від того, що вони запропонували.

Алан Стерн

Вчений-планетолог Алан Стерн. Фото: SwRI

Стерн, заступник віце-президента підрозділу космічної науки і техніки Південно-Західного дослідницького інституту, ще в березні дав зрозуміти, що хотів би скористатися цією можливістю. «Наша робота – відгукнутися на цей заклик до подачі пропозицій і наповнити їх хорошими ідеями, щоб показати їм, який є інтерес, який вплив це може мати», – сказав він на конференції суборбітальних дослідників нового покоління в Колорадо, повідомляє Space News. Також відомий як головний дослідник місії НАСА до Плутона, Стерн був стійким прихильником того, щоб дослідники могли літати в своїх експериментах у суборбітальних польотах.

«Це було одночасно надзвичайно приємно і дуже смиренно», – каже Стерн The Verge, дізнавшись, що його пропозиція була прийнята. «І коли я вчора дізнався, що це була єдина пропозиція, яку вони прийняли, це означало ще більше, і відповідальність ще більше – добре виконувати свою роботу».

Стерн буде працювати над двома експериментами, поки він буде в польоті Virgin Galactic. Один з них потребуює роботи з камерою для слабкого освітлення, колись використовувалася на космічному шатлі, щоб побачити, наскільки добре вчені можуть спостерігати зірки та інші об’єкти в космосі з вікон SpaceShipTwo. Різні вікна можуть мати різні умови освітлення по відношенню до сонця. «Моя робота полягає в тому, щоб розгорнути цей експеримент і провести його в трьох або більше різних вікнах під час польоту в умовах невагомості, перш ніж мені доведеться повернутися і пристебнутися для входу», – каже Стерн. Він також буде носити різні датчики, які будуть стежити за його життєвими показниками з моменту перед завантаженням у космоплан до посадки.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: