Палац глави РПЦ МП під Геленджиком – опубліковано нове розслідування

05.03.2021 0 By NS.Writer

Останнім часом до берега Чорного моря прикута занадто багато уваги. Після розслідування про дачу Владіміра Путіна журналісти знайшли ще кілька цікавих будинків перших осіб країни, розташованих неподалік один від одного. Особливо привернув увагу захований в лісах комплекс Московської патріархії, який чарівним чином перетворився в особисту дачу патріарха Кіріла. Як пише df.news, Readovka розібралася, як місцева влада допустила, по суті, незаконне будівництво біля Дивноморського, і чому постраждали місцеві екологи.

Будинок, який побудував патріарх РПЦ

Серед лісів, масиву унікальної піцундскої сосни і гір, загубився будиночок. Його власник відомий давно — патріарх РПЦ Кіріл. Насправді «будиночком» володіння назвати складно, адже вони вражають своїм масштабом, дорожнечею і приватністю. І побудований він не без допомоги пожертв вірян московського патріархату в Україні. Правда, офіційно резиденцію називають «духовним центром», в якому можуть гостювати журналісти та інші запрошені персони. Але в дійсності духовного в ньому практично нічого і немає: будівля перетворилася в особисту дачу моспатріарха за 22 мільярди рублів, куди він приїжджає відпочивати кілька разів на рік.

Початок будівництва «будиночка» обговорювався ще в 2004 році. Тоді ж був укладений договір з генпідрядником компанією «Стройинжиниринг СУ-848». В цей же час до місцевих приїхали і представники патріарха Алексія, заявивши, що він планує побудувати невелику дачу для себе. Обговорювалися розміри в межах 1,8 га. Більш того, позначили і умови будівництва, згідно з якими не можна було перегороджувати дорогу уздовж берега і чіпати землі, де росте лікувальна сосна. У РПЦ запевнили, що туристичні місця залишаться цілі.

Буквально через 5 років, коли на зміну Алексію прийшов патріарх Кіріло, з ласого місця для дачі почали відбуватися метаморфози. Тепер там планували побудувати «Духовний центр» Московської патріархії. Тут повинні були проходити зустрічі з главами інших православних церков. Навіть місцева провладна газета заявляла про урочисте відкриття центру самим Патріархом. Мовляв, це ніяка не дача, а діючий центр, який вміщує в себе адміністративні і протокольні будівлі.

Обране місце виявилося незручним для місцевих. Але для самого патріарха РПЦ було вдало мати в сусідах Алєга Дерипаску, Генадія Тимченко і навіть самого Аркадія Ротенберга. Найближчим сусідом був і Владімір Путін. Між дачами патріарха Кіріла і президента навіть є стежка, яку місцеві називають «дорогою смерті». І дійсно — померти, зникнути або сісти у в’язницю, перебуваючи в околицях палацу патріарха РПЦ, дуже легко. Самі території охороняють співробітники ФСО і не підпускають нікого і близько до майна святості. Через це місцевим доводиться обходити палац по дорозі з високим трафіком — так, в 2013 році загинув під колесами машини студент 5 курсу Віталій.

Тільки ось замість обіцяного «спокою» прийшов на зміну патріарх Кіріл і почав поступово розширювати межі в 10 разів — до 21 га. Причому в них стали входити і заборонені землі лісфонду, туристична стежка і частина місцевого кладовища.

«Палац патріарха Кіріла і палац Путіна це дві невіддільні одна від одної речі. Всі унікальні дерева, що знаходяться між цими будинками, зараз срізуються. Це історія не тільки про їх палаци, а ще й про корумпованість влади. Просто все феноменальне природне надбання країни присвоєно групою перших осіб країни», — розповідає Readovka еколог Сергей Менжеріцкій.

Попри популярність негласного власника майбутнього будинку, замовником проекту виступала адміністрація президента РФ. Тому і новий генпідрядник був обраний з числа дружніх і «перевірених» компаній. Згідно з документами, які є в розпорядженні редакції, призначили «Путеви». До роботи приступили практично відразу.

Зовні будинок патріарха нагадує храм. Висять ікони, а деякі частини даху виглядають як церковні куполи. І попри всі проповіді патріарха РПЦ про шкоду багатства, сам він не гребує зайвий раз оточити себе розкішшю. Наприклад, серед куплених гектарів є також виноградники, які нахабним чином «віджали» у місцевій сім’ї.

«Раніше там був також посаджений виноградник до дороги. Загальна площа була невелика — 1 га. Він належав одній родині. Але його у них відібрали, підключивши місцеву адміністрацію і суди», — зазначає в розмові з Readovka правозахисник Валерій Семергей.

Найдорожчим, згідно з планом території, що є у розпорядженні Readovka, виявився «Будинок патріархії». Він обійшовся майже в 402 млн рублів. Потім, за ціною, йшов «Службовий будинок», призначений для персоналу та гостей. У нього вклали майже 80 млн рублів . У круглу суму влетіла установка огорож вона обійшлася патріарху РПЦ в «копійчані» 50 млн рублів . Дренажна система для ділянки коштувала в рази менше — 9 млн рублів. Всі це побудовано на гроші вірян, зокрема із України йдуть мільйонні пожертвування на утримання цього маєтку. Саме тому, Кіріл так не хоче відпускати Україну — ласий шматочок і джерело його доходів.

До будівництва дачі патріарха РПЦ уздовж мальовничого берега проходила дорога, яку «благополучно» перекрили. Спільно з екологами, місцеві писали в Росприроднагляд, щоб спокійно пересуватися по береговій смузі (згідно з Водним кодексом, це 20 метрів). У відомстві заявили, що берегова смуга в даному випадку це схил обривистої скелі. Коли активісти запитали, як же по ній ходити, йому порадили скористатися альпіністським спорядженням.

Іншим пощастило ще менше. По нещасливій випадковості, поруч з дачею патріарха Кіріла знаходиться санаторій «Голубая даль». Його використовують для дітей-інвалідів з ДЦП. Місця там благодатні. Наприклад, на Чорноморському узбережжі знаходиться бор піцундської сосни. Всього в світі таких дерев близько 1200 га, причому 1000 з них знаходяться в Росії. Під боком знаходиться море, тому в ті місця часто привозять діточок для оздоровлення. Але з приїздом Кіріла все змінюється — сосну починають вирубувати, а частина санаторію, що виходить вікнами на його дачу, закривають і розселяють.

74-річний патріарх Кіріл (він же Владімір Гундяєв ) завжди любив жити розкішним і красивим життям. Тільки ось визнавати цього ніколи не хотів. Наприклад, не так давно він заявив, що всі новини про його багатство, що публікуються в ЗМІ — брехня.

«Коли ви читаєте найжахливіші речі про патріарха, про архієреїв, священиків, пам’ятайте, що там навіть краплі правди зазвичай не буває, але все це спрямовано на те, щоб тих, хто правду Божу проголошує, скомпрометувати так, щоб народ перестав їх слухати і довіряти» , — невдоволено відповів Кіріл.

Але це не так. Згідно з неофіційними даними, майно «золотого» патріарха перевищило майже 740 млн рублів. У список його активів входять не тільки дорогі авто, подарунки від багатих відвідувачів, але і різної краси і дорожнечі будинки. Наприклад, патріарх володіє п’ятикімнатною квартирою на вулиці Серафимовича прямо в самому центрі Москви. Примітно, що будинок знаходиться прямо на набережній біля Храму Христа Спасителя. Мабуть, таким чином наш патріарх економить час, який витрачає, добираючись на роботу. Тільки ось з самою ціною квартири не вдалося зберегти гроші — її оцінна вартість дорівнює 90 млн рублів. Ця квартира, згідно з документами, належить самому патріархові. Все інше — власність РПЦ.

Ще патріарх Кіріл має кілька будинків на набережній, Рубльовці, в Троїце-Ликовій і навіть в центрі паломництва — Соловках. Більш того, він встиг придбати покої в Троїце-Сергієвій лаврі і резиденцію в Даниловому монастирі і Валаамі.

Автопарк у патріарха також значний. Він не тільки не обмежує себе однією машиною, скуповуючи різні елітні позашляховики, а й робить це з особливим розмахом. Наприклад, йому належить Mercedes-Benz S-Class Pullman вартістю понад 500 тисяч доларів. Також в його автопарку є більш скромний Toyota Land Cruiser (вартість понад 4 млн рублів) і кадилак Escalade в такий же ціновій категорії. Патріарх російської церкви також володіє лімузином та радянською машиною «Перемога» вартістю майже 2 млн рублів.

Будівництво палацу патріарха РПЦ Кіріла стало не тільки проблемою для місцевих, а й екологічною катастрофою. Щоб поставити черговий палац на Чорноморському узбережжі, вирубали кілька гектарів піцундської сосни і перегородили прохід на місцеве кладовище. По суті, центр функціонує для однієї людини і доставляє гігантську кількість незручностей, коли його відвідує сам патріарх РПЦ. Страждають всі: «Голубая даль», діти-інваліди, рибалки, власники кафе, місцеві, які не можуть пройти до цвинтаря, туристи.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: