Особливості видання американської книги в Україні — кейс Vivat

02.08.2020 0 By NS.Writer

Юлія Орлова, керівник видавництва Vivat, написала для AIN.UA колонку про видання в Україні перекладу американської книги «Зробіть з дитини фінансового генія!». Здавалось — переклали і полетіли. Насправді ж, аби книга була цікавою і успішно продавалась, її довелось сильно адаптувати під місцевий ринок: в США все зовсім не так, як в Україні. Орлова розповідає, з чим довелось зіштовхнутись, видаючи книгу.

Про це пише ain.ua.

Історія, незвична навіть для команди топового українського видавництва, яке щороку готує до друку кілька сотень книжок з різних напрямів — від non fiction — до художньої і дитячої літератури. Заради того, щоб видати книгу з однієї з найактуальніших для українського суспільства тематик, — фінансової грамотності — Vivat пішов на комерційний ризик і грошові видатки. Проте, яка кажуть, гра виявилася вартою свічок.

Американський хіт, який спільними зусиллями видавництва, запрошених консультантів і авторки побачив світ в Україні — набув додаткової практичної цінності. А міг би залишитися виключно якісним носієм теоретичної інформації та цінного інструментарію, практично скористатися яким поза межами США було б відверто складно.

Немає в світі успішних видавництв, які б не слідкували за трендами і темами, затребуваними суспільствами своїх країн. Питання якісної фінансової освіти в Україні — на вістрі актуальності. Фінансово неграмотні батьки виховують фінансово неграмотних дітей, а взаємовідносини з грошима всередині родини природно екстраполюються молодшими поколіннями на власне життя. Засади розуміння важливості здорових відносин з грошима, які ми з вами закладаємо у власну дитину зараз — відіб’ються через 10-15 років у суспільний тренд.

Логічно думати, що уроки з фінансової грамотності й література з цього питання згідно з віком повинні входити до стандартної шкільної програми. Проте, доки ні того, ні іншого немає — такі знання українські родини повинні мати змогу черпати з книг.

З огляду на це, рішення про придбання авторських прав і видання книги «Зробіть з дитини фінансового генія!» відомої американської експертки з фінансів було прийняте без вагань. Бет Коблінер — американська спеціалістка з фінансової грамотності для молоді, фінансова оглядачка журналів Money, Glamour та Redbook, співпрацювала з The New York Times, The Wall Street Journal та багатьма іншими, виступає як коментатор на телебаченні та радіо, де разом з донькою та своїм батьком обговорює ставлення до грошей. Та робота над виданням саме цієї книги стала для нас справжнім випробуванням на професійність, системність та соціальну відповідальність.

«Україна — не США. Перші ластівки неочевидного»

Видавці доволі часто стикаються з проблемою розбіжності менталітету або культурологічними особливостями під час перекладу закордонних авторів. З одного боку, ми не маємо права змінювати текст і зобов’язані знайомити українських читачів з культурологічними нюансами інших країн. З іншого боку, ми повинні звертати увагу на відповідність змісту українським реаліям. Зазвичай в процесі придбання авторських прав видавці, і ми не виключення, намагаються відстежити такі моменти ще під час ознайомлення з PDF-файлом. Але неможливо передбачити абсолютно всі нюанси.

У ситуації з «Фінансовим генієм» Бет Коблінер той факт, що банківський інструментарій, який використовується в Америці, не є релевантним для нашої країни, став очевидним вже під час роботи над перекладом. Виявилося, що текст містить безліч посилань на закони, норми та реалії фінансового життя США. Безумовно, ця інформація є цікавою з точки зору розширення світогляду і корисною для тих, хто пов’язує власне майбутнє з розвитком бізнесу на території США. І ми могли б все так і залишити, і читач отримав би цікаву теоретичну частину з прикладами розумного розпорядження фінансами в умовах проживання в іноземній державі. Але ми прагнули більшого: створення сильного теоретичного і водночас практичного керівництва для українського читача. Ми відчули потребу у консультації професійних фінансистів.
Співпраця з українськими фінансистами та з авторкою-американкою

Рішенням стало залучення до розширеного коментування експертів з банківської сфери України.

Одночасно ми зв’язалися з правовласниками книги «Зробіть із дитини фінансового генія!» і попередили про свій намір додання експертних коментарів. Ми аргументували нашу ініціативу суттєвими відмінностями між фінансовими системами наших країн та бажанням зробити цю корисну і потрібну книгу максимально практичною для українських батьків та їхніх дітей. Бет Коблінер досить легко пішла на співпрацю і підтримала нас.

За порадою наших партнерів з «ПриватБанку» ми звернулися до Ірини Пасічник, заступника директора з навчально-виховної роботи Харківського інституту банківської справи. Пасічник, фахівець в банкінгу, підібрала аналогічний або дотичний до наведеного американського, — інструментарій, який можна застосувати у в Україні (в залежності від типу ситуації, яка описувалася в книзі). Практичні рекомендації Бет Коблінер з посиланнями на американське законодавство ми також залишили.

Ми надавали Коблінер переклади усіх коментарів та у письмовому порядку узгоджували всі зміни. Це була кропітка і відповідальна робота, окремий додатковий процес, який складався з кількаярусних конструкцій узгоджень та затверджень. Проте віднині уважний і вдумливий читач має можливість порівняти фінансові підходи наших країн.

«Українські реалії»: + 20% до обсягу книги та +20% у собівартості

Статистика оригінального тексту після перекладу та редагування складала 480 000 знаків з пробілами, а статистика всіх коментарів — 120 000 знаків з пробілами. А це — 25% до оригінального тексту! Після погодження коментарів з авторкою та правовласниками, до книжки потрапило близько 100 000 експертного тексту. Обсяг книги склав 320 сторінок.

Не варто приховувати, що маніпуляції з доопрацюванням тексту призвели до затримки здачі проекту до друку і це спричинило відчутні фінансові втрати.

Зазвичай, книга готується до видання близько 1 року. І ми планували відправити «Фінансового генія» до друку на початку 2019 року. Проте після прийняття рішення щодо адаптації контенту — отримали +6 місяців та 20% підвищення собівартості видання. Але ми прийняли усвідомлене рішення не здорожувати книгу. Для нас важливо, щоб книга виправдала очікування читача, принесла максимальну користь і була доступною для людей. Тому абсолютно всі доопрацювання проводилися за рахунок видавництва, але в результаті народився справжній «фінансовий геній» — книга, якою ми пишаємося.
Про що пише Бет Коблінер?

У своїй книзі «Зробіть із дитини фінансового генія!» Коблінер наводить правила розмови з дітьми про гроші, розповідає про заощадження, важливість освіти в коледжі та наполегливої праці, радить, як позбутися боргів та жити краще й більш ощадно, надає інформацію про важливість страхування й інвестиції та підказує як безпечно купляти у мережі. У книзі багато фінансових порад для батьків.

Наприклад, так виглядають заголовки з розділу «14 правил розмов із дітьми про гроші»:

– Розпочинайте набагато раніше, ніж вважаєте за потрібне.
– Не забувайте, що вік дитини теж має значення.
– Розповідайте історії.
– Використовуйте цифри, навіть якщо ви їх боїтеся.
– Не приховуйте свого фінансового минулого, але й не розповідайте забагато.
– Ніколи не брешіть, скільки грошей у вас при собі.
– Зазирніть в очі колишнім образам і залиште їх у минулому.
– Тримайте грошові сварки за закритими дверима та намагайтеся, щоб ваші діти не стали їх свідками.
– Не очікуйте, що ваші діти матимуть гроші, якщо гроші — це все, що ви їм дали.
– Долучайтеся до розмови.
– Уникайте гендерних розбіжностей.
– Не намагайтеся гнатися за багатими (хоч би кого ви собі обрали за приклад), бо ваші діти робитимуть те саме.
– Виберіть час та місце.
– Не афішуйте перед дітьми свої погані фінансові звички.

Дізнайтеся «7 речей про гроші, які не варто розповідати дітям»

– Ваша заробітна плата.
– Хто з батьків заробляє більше.
– Сума на вашому пенсійному рахунку.
– Ваші переконання щодо скупості /багатства/ледарства кузена Джона чи тітки Луїз.
– Скільки ви сплачуєте доглядальниці/няні/репетитору.
-Скільки ви витрачаєте на подарунки.
– Як ви непокоїтеся через плату за коледж.

Авторка книги «Зробіть із дитини фінансового генія!» радить починати розмови про гроші з дітьми якнайраніше, тому що «Ставки ще ніколи не були настільки високими. Сучасний підхід держави до ведення громадянами фінансів, починаючи з медичного обслуговування і закінчуючи виходом на пенсію, можна описати одною фразою: «Кожен сам за себе».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: