Олексій Кафтан: мобілізація приведе до ГУЛАГу і спустошить провінції

22.09.2022 0 By NS.Writer

Редактор міжнародного відділу «Ділової столиці» Олексій Кафтан

До чого призведе мобілізація у РФ? Це питання прокоментував Newssky редактор міжнародного відділу «Ділової столиці» Олексій Кафтан.

Власне кажучи, мобілізація — це війна, це очевидно. І так само очевидно, що Путін намагається уникнути слова «війна», він продовжує чіплятися за «спецоперацію». Це означає, що російське керівництво чудово розуміє, що ані російське суспільство, ані російська економіка до переходу до умов воєнного стану просто неготові. Це перший момент.

Другий момент — сама мобілізація, цей комплекс заходів мобілізаційних навряд чи досягне своєї мети з кількох причин. Причина перша — за час призовної кампанії, яка триває в Росії півроку, три весняні місяці та три зимові, за час такої призовної кампанії російська армія поповнюється десь на 130–140 тис. чоловік. Відповідно для того, щоб зібрати 150 тис., потрібно плюс-мінус стільки ж часу. Для того щоб набралося заявлені Шойгу 300 тис., потрібно півроку. Питання, чи має Росія півроку — це перше питання.

Але тут є і друге питання — чи зможуть російські військкомати зібрати таку купу народу. Тут є кілька нюансів. Нюанс першій – це те, що мобіки, на відміну від призовників, це люді, які так чи інакше мають і роботу, мають і джерела доходу, мають сім’ї, і про все це їм треба турбуватися, тому що «Родіна тєбя всєгда кінєт синок». Відповідно, вони будуть намагатися або втекти, або відкупитися. З огляду на рівень корупції в Росії, ні те, ні друге не буде дуже складним.

Є момент другий. Він полягає в тому, що російські військкомати просто можуть не впоратися з такою кількістю народу, та й взагалі система міністерства оборони. Тому що їх треба вдягнути, їх треба навчити, з них треба сформувати частини, які треба злагодити, їх треба озброїти, надати техніку — велике питання, чи це все ще є…

Далі.

Тут можна згадати і про те, що мобілізація не має суспільної підтримки, і ця підтримка буде падати дедалі більше. Відповідно, будуть намагатися вигрібати чоловіків з депресивних регіонів, як це тривало і досі, але депресивні регіони вже не в стані забезпечити цих потреб. Більше того, з огляду на повзучу колонізацію, того ж таки Китаю, наприклад, знелюднений російський Далекий Схід так чи інакше стане китайським ще швидшими темпами, ніж він стає зараз, коли в Новосибірську кожний третій вже є китайцем — буде більше. На це так чи інакше треба зважати.

Так чи інакше треба зважати на внутрішнє невдоволення еліт в регіонах, які дедалі більше будуть сваритися з Кремлем, дедалі більше потребувати якихось винагород за проведення цих кампаній і так далі.

Тому я вважаю, що головним пріоритетом в цій кампанії є не мобілізація, а оголошення про референдуми. Саме вони є основою, тому що проголошення відтятих від України земель дозволить назвати їх російськими і погрожувати і України, і зовнішньому світу ядерною зброєю з одного боку, а з іншого боку, ядерною зброєю з огляду на положення російської воєнної доктрини, яка дозволяє її застосування у разі нападу на російську територію.

Так чи інакше, це дозволить за якийсь час провести повноцінну мобілізацію з відповідними заходами в економіці, з переведенням економіки на військові рейки, з відповідними заходами репресивного характеру, ще більшім закрученням гайок і так далі і так далі. Фактично, це «Сталінгулаг» у путінській інтерпретації, тим більше, що наказ №227 був фактично оголошений вчора – це збільшення термінів кримінальної відповідальності за ухиляння від військової служби, за здачу в полон і так далі.

Ще момент — і це теж «хороша» новина, адже треба виносити виправні заклади за території населених пунктів і взагалі робити з них якісь конгломерати. Тобто фактично це відновлення ГУЛАГу.

Власне кажучи, якщо ми узагальнимо все це, то доходимо наступних висновків.

Перше – розрахунок іде на те, що цей шантаж матиме якісь наслідки в плані примушування України до перемовин, в плані демонстрації якоїсь «перемоги», в тому контексті, що«дорогіє рассєянє я же прінєс вам зємліци», відповідно, ми виграли війну. Але я не розраховую на те, що російській режим чогось доб’ється, окрім подальшої ізоляції. З огляду на те, що ці референдуми не будуть визнані ані Україною, ані міжнародною спільнотою, Україна матиме повне право продовжити відвойовувати свої території. Я впевнений, що Україна цим правом скористається.

Ексклюзив

ПБ Newssky

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: