Нові військові кораблі для України отримають британські ракети

11.08.2021 0 By NS.Writer

Ракетні катери, які Велика Британія збудує для України, отримають британське ракетне озброєння, повідомив в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода Донбас Реалії аташе з питань оборони посольства Великої Британії в Україні Тім Вудз.

Про це повідомляє armyinform.com.ua з посиланням на Радіо Свобода.

За його словами, судно все ще проєктується, але промисловість Великої Британії працює швидкими темпами над тим, щоб доопрацювати платформу і побачити, де можна встановити українські компоненти. Зокрема, йдеться про газову турбіну, щоб надати ракетним катерам тієї швидкості, яку вони потребуватимуть.

«Щодо самого боєприпасу, ми, ймовірно, матимемо на кораблі британську ракету „земля-земля“. Ми спостерігаємо за „Нептуном“, який Україна розробляє, який після повного введення в дію буде боєздатним ракетним комплексом. Але розмір цих суден не дозволяє розмістити „Нептун“. Тому нам довелося піти на менший, але дуже потужний сучасний ракетний комплекс», — розповів Тім Вудз.

Водночас посол України у Великій Британії Вадим Пристайко повідомив Донбас Реалії назву платформи майбутнього ракетного катеру — P50U. За словами посла, над нею зараз працюють британські та українські фахівці, і в майбутньому на кораблях можливе встановлення українського «Нептуна».

«Робота над удосконаленням катерів та озброєння на них вестиметься поступово. У наших планах — можливість встановлення на них „Нептунів“. Перші катери дійсно матимуть британські ракети. Але в перспективі ми плануємо розміщувати там вітчизняне оснащення», — зазначив Вадим Пристайко.

21 червня в Одесі на борту британського есмінця HMS Defender було підписано «Меморандум про реалізацію проєктів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства та Військово-морськими силами України». Згідно з домовленостями, для України побудують вісім сучасних ракетних катерів. Для фінансування цих робіт Лондон надасть позику на 10 років на суму до 1,25 мільярда фунтів. Перші два катери збудують у Великій Британії (мова йде про компанію Babcock), решту — в Україні.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: