Нове світло на боротьбу совєтів з УПА проливають тисячі розсекречених та оприлюднених документів НКВС

28.11.2021 0 By NS.Writer

Колосальний масив з понад 3,5 тисяч документів Внутрішніх військ Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВС) Совєтського Союзу, який віднедавна доступний широкому загалу онлайн, чітко демонструє, що визвольний рух в Україні не був маргінальним явищем, як це намагалась відобразити совєтська, і теперішня російська пропаганда, пише df.news.

Таку думку висловив експерт проєкту з оприлюднення історичних документів, декан Історичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Іван Патриляк.

«Оприлюднені документи, безперечно, є цінним історичним джерелом. Вони дають глибоке розуміння того, як відбувалася війна під час війни. Разом із тим, збірка документів доводить, що визвольний рух був зовсім не маргінальним явищем, як часто трактувала радянська пропаганда, а на його ліквідацію були кинуті цілі бригади Внутрішніх військ НКВС», — цитує «Укрінформ» слова Патриляка.

Документи проливає світло на протистояння Внутрішніх військ НКВС Українського округу, штаб якого розташовувався в Рівному, з Організацією українських націоналістів та Українською повстанською армією.

На папері відображені події, що мали місце в 1944-45 роках на Волині, Рівненщині, Тернопільщині, Львівщині, Івано-Франківщині.

Збірка містить унікальні свідчення про плани та вказівки вищого керівництва НКВС щодо боротьби з підпіллям, оперативні зведення, детальний аналіз операцій, донесення на окремих службовців. Також до колекції увійшли детальні креслення повстанських криївок, зроблені енкаведистами, списки втрат з боку повстанців та звітність про захоплену НКВС зброю.

Відомо, що оригінал архіву, ймовірно, перебуває в Москві. Його було вивезено з України наприкінці 1980-х років, однак в середині 1990-х років українським дослідникам вдалося скопіювати близько 400 справ з архіву та повернути в Україну у вигляді мікрофільмів. Тож цифрові копії цих документів мають майже тридцятирічну історію повернення до України.

Колекцію з трьох з половиною тисяч документів підготовлено та опубліковано в межах проєкту «Робимо минуле доступним: цифрове повернення вивезених архівів про боротьбу СРСР із визвольним рухом», який реалізує Центр досліджень визвольного руху спільно з Галузевим державним архівом Служби безпеки України за підтримки Українського культурного фонду.

Документи доступні на сайті Електронного архіву українського визвольного руху в колекції «ВВ НКВД проти українського визвольного руху 1944-1945 роках».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: