Нова інформаційна «залізна завіса» РФ

09.06.2022 0 By NS.Writer

Так званий «глава Чечні» Рамзан Кадиров у своєму телеграм-каналі 8 червня запропонував доповнити російську інформаційну політику нововведенням — на його думку надавати акредитацію в Росії слід лише журналістам тих ЗМІ, які «об’єктивно оцінюють події», тобто керуються виключно російськими наративами та пропагандистськими штампами. Всі інші, які у своїх репортажах подають інформацію об’єктивно, неупереджено, та не дотримуються кремлівських темників, на думку Кадирова, є інформаційними диверсантами, яких «необхідно заборонити».

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев

Ця заява викликала певний інтерес у медіаекспертів. Але привернула увагу насамперед не своїм радикалізмом (Кадиров позиціонується Москвою як такий собі рупор кремлівських «яструбів», тому подібні антидемократичні спічі від нього чуємо регулярно), і не мілітаристською лексикою (маскулінну войовничість Рамзану можна пробачити — він же є основним творцем і героєм першої в історії «Тік Ток війни»). Примітним у цьому зверненні є те, що воно з’явилося відразу після виступу секретаря Радбезу РФ М.Патрушева на медіафорумі в Бішкеку, і стало його логічним доповненням.

Там 70-річний Микола Патрушев в Бішкеку (столиці Киргизстану, зубожілої країни, яку розривають між собою Китай, Росія та Турція) з обуренням заявляв, що медіа більшості країн Центральної Азії користуються фінансовою підтримкою ворожих для Росії держав. Тут можна було б зіронізувати про високопосадовця РФ з сумнівною біографією, який займається улюбленою справою росіян — підрахунком коштів у чужих кишенях. Але в дійсності це був прояв справжнього московського імперіалізму, оскільки на думку кремлівського високопосадовця, «колективний Захід» посмів вкладати кошти у незалежні медіа у країнах, які в Росії традиційно вважають своїми сателітами. При цьому відчувалось, що Кремль наляканий перспективою поступової втрати власного впливу на інформаційний простір значної частини пострадянських країн, і буде концентруватись на утриманні монополії на інформацію всередині Росії.

Тому можна вважати, що Кадиров, що йому Путін, який потерпає від численних хвороб, поступово передає контроль над силовими структурами, у своїй заяві озвучив репресивну «програму-мінімум» для медіа, які планують працювати в РФ, обґрунтовуючи її тим, що, на його думку, Захід використовує своїх журналістів не заради свободи слова, правди, об’єктивного висвітлення подій, а задля досягнення власних цілей.

При цьому він обмежився погрозами на адресу незалежних медіа та їхніх «кураторів» у Чечні. «Ми бачили, скільки бруду вони намагалися вилити на адресу чеченського народу», — констатував Кадиров у своєму телеграмі. Однак зрозуміло, що таким чином російська влада має намір прозондувати реакцію як світового медіаспівтовариства, так і напів задушеного російського суспільства. А враховуючи певний авторитет Кадирова у суміжних регіонах, це можна розглядати як певний сигнал для придушення незалежних ЗМІ на Кавказі та країнах-сателітах, які Росія всіляко намагається мобілізувати на «спецоперацію в Україні» в рамках ОКДБ.

У будь-якому разі все швидко прямує до того, що РФ має намір поступово закриватись від цивілізованого світу, вводячи жорстку цензуру та відновлюючи аналог інформаційної «залізної завіси», яка існувала за часів СРСР.

Ексклюзив

Заур Шатоєв, ISR Chronos


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: