Німеччина заявила, що зосередиться на економічній стабілізації України

29.01.2022 0 By NS.Writer

Для уряду Німеччини зараз важливо передусім зосередитися на «економічній стабілізації» України та подбати, щоб нинішнє напруження не відлякувало інвестиції, пише biz.censor.net.

Про це заявила міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок під час засіідання Ради ЄС із закордонних справ у Брюсселі, центральною темою якого є безпека у Європі з огляду на ситуацію на кордоні між Росією та Україною, передає Deutsche Welle..

«Оскільки ми перевіряємо різні сценарії, на цей момент важливо, щоб ми передусім брали до уваги економічну ситуацію в Україні. Це означає, що економічна стабілізація України є для мене одним із вирішальних заходів, які чітко слід зробити з боку Німеччини», — зазначила Бербок.

«З точки зору фінансової та економічної підтримки ми стоїмо на боці України», — додала вона.

«Важливо, щоб ми не сприяли подальшому посиленню непевності ситуації. Натомість ідеться про те, щоб і далі чітко підтримувати уряд України та, передусім, зберегти стабільність держави», — заявила Бербок.

Вона не уточнила, чому саме її непокоїть економічна стабільність України у теперішній ситуації. Однак Бербок додала, що нинішня напруженість не повинна призвести до відлякування інвестицій в Україну.

Водночас глава МЗС ФРН знову застерегла Росію від нападу на Україну: «Будь-яка подальша форма агресії з боку російського уряду викличе чітку спільну відповідь з боку нас, як європейців, разом з американцями та в рамках НАТО».

За словами Бербок, ця реакція включатиме фінансові заходи. Однак коли її запитали про можливість відключення Росії від платіжної системи SWIFT, вона повторила свою позицію, що «найжорсткіший кийок» не завжди є «найрозумнішим» засобом.

«Нам треба розглядати такі фінансові заходи, які би мали найбільший ефект», — додала Бербок.

Раніше канцлер ФРН Олаф Шольц вважає, що необхідно позбавлятися ілюзій про те, що санкції щодо Росії не матимуть наслідків для Німеччини.

Як повідомлялося, раніше німецьке видання Handelsblatt із посиланням на урядові джерела писало, що США та ЄС більше не розглядають варіант відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT як варіант посилення агресії проти України. За даними видання, натомість готуються адресні економічні санкції проти найбільших російських банків.

Раніше повідомлялося, що американські чиновники обговорюють широкий перелік санкцій проти Росії, включно з відключенням РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT, які мають стримати російського президента Володимира Путіна від початку вторгнення в Україну.

Однак ще до того заступниця голови російського центробанку Ольга Скоробогатова зазначала, що Банк Росії зараз не бачить ризиків відключення РФ від SWIFT, у разі потреби внутрішньоросійський трафік цієї системи може бути переведений на створений після 2014 року російський аналог — Систему передачі фінансових повідомлень (СПФС) .

Нагадаємо, під час минулої загрози ескалації конфлікту у квітні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Захід продемонструвати готовність запровадити нові санкції щодо Росії, зокрема, відключивши від міжнародної системи банківських платежів SWIFT, щоб стримати агресивні дії щодо України.

Раніше Кулеба на нараді міністрів закордонних справ Європейського союзу пропонував підготувати пакет секторальних санкцій проти РФ. Проте потім він визнав, що у країнах Євросоюзу немає консенсусу щодо цього питання.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: